Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Göteborg illa ute i Champions League efter att bland andra Kuikka lämnat – Koivisto medger också att en flytt kan vara aktuell: ”Vill pröva på något nytt”

Från 2020
Emma Koivisto tacklar Georiga Stanway.
Bildtext Emma Koivistos Göteborg möter Manchester City i Champions League.
Bild: Mia Eriksson/SPP/Shutterstock/All Over Press

Med två finländska landslagsspelare i backlinjen tog Göteborg FC ett svenskt ligaguld säsongen 2020. Natalia Kuikka, som valdes till ligans bästa back, lämnade redan tidigare – och nu berättar Emma Koivisto för Yle att hon kan göra det.

Göteborg FC står inför en oerhört tuff utmaning på onsdagen. Returmötet mot det engelska topplaget Manchester City i Champions League står då på schemat för de svenska mästarna.

Utgångsläget? Den första matchen, som spelades i Göteborg, slutade 1–2.

– De var klart starkare än oss. Vi får vara nöjda med att bara förlora med ett mål, berättar Emma Koivisto för Yle Urheilu.

– Det syntes i vårt spel att vi var nervösa. Vår höga press tog dem ändå på sängen lite, men efter tio minuter anpassade de deras spel och tog över matchen. Nu vet vi ändå lite bättre hur de spelar och kan själva spela mer avslappnat, fortsätter hon.

I Manchester City hittas bland andra toppnamn som Sam Mewis och Lucy Bronze.

Bronze kan på torsdagen väljas till världens bästa damspelare av Fifa, medan Mewis som stod för segermålet i Göteborg hittas på plats 15 i The Guardians rankning på världens bästa spelare.

"Självklart syntes det"

Göteborg FC hade också namn på den listan. Men Natalia Kuikka har redan lämnat laget. Det klarnade redan i oktober att landslagsmittbackens karriär fortsätter i USA och Portland Thorns.

Lagkaptenen Emma Berglund lämnade också Göteborg efter ligasäsongen.

Även om Göteborg FC så sent som på måndagen meddelade att man värvat Rosengårds mittfältsstjärna Johanna Rytting Kaneryd (som å sin sida ersätts av Ria Öling i FCR) känns bortfallen på planen.

– Självklart syntes det. Det handlar ändå om nyckelspelare som fallit bort. Vi har nya spelare på vissa positioner som inte fick värst många minuter under säsongen. Så det påverkar ju naturligtvis också spelet, säger Koivisto.

– Vi hade verkligen behövt ”Natu” (Kuikka). Hon har varit oerhört viktig för oss. Men samtidigt är det ju en lagsport. Det finns nog andra spelare här som det är roligt att spela med också, fortsätter hon.

Kan lämna

Koivisto hör de facto också till spelarna som inte har ett kontrakt för säsongen 2021. Även om hon inte ännu skrivit på för någon annan klubb sticker hon inte under stol med att det är något hon tänkt på.

– Jag är nöjd och har trivts här. Men jag vill samtidigt pröva på något nytt. Jag har ändå tillbringat de tre senaste åren här. Så meningen är att hitta något nytt någon annanstans. Men det är inte uteslutet att jag stannar heller, säger Koivisto.

– Genast efter matchen kommer jag hem till Finland för att fira jul. Man behöver verkligen en liten semester nu, fortsätter hon.

Veckans Champions League-omgång bjuder också på ett finskmöte i Lyon i kväll, där de regerande mästarna möter Tuija Hyyrynens Juventus. Lyon vann den första matchen med 3–2.

Hyyrynen spelade i 90 minuter då, medan målvakten Katriina Talaslahti hittades på bänken för Lyon.

Diskussion om artikeln