Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finansbranschen: Bostadslån går åt som smör i solsken – men företagen är försiktiga med att låna pengar

Från 2020
bostadslån
Bildtext Bostadsbyte intresserar många, och lån avskräcker inte.
Bild: Lehtikuva

Den senaste bankbarometern som finansbranschens intresseorganisation Finans Finland publicerat visar att efterfrågan på bostadskrediter har ökat snabbt under slutet av året. Pengar behövs också för att piffa upp därhemma, visar barometern.

Bankdirektörerna uppskattar att hushållen är villiga att skuldsätta sig också de närmaste månaderna framöver. ​Däremot är företagen mer försiktiga, visar barometern.

Enkäten, som riktade sig till bankdirektörer, besvarades i månadsskiftet november–december.

Lån för bostadsbyte, renoveringar och placeringar

Under det sista kvartalet 2020 har hushållen beviljats klart mer krediter än i fjol under samma tid. Efterfrågan på lån ser också ut att hålla i sig.

Hushållen behöver lån för att köpa egen bostad, för att renovera bostäder och för att göra större införskaffningar. Det finns också ett behov av att finansiera placeringar med lån, bedömer bankdirektörerna. Intresset för fonder och aktier har ökat markant, och ligger nu på en sällsynt hög nivå.

– Under coronaepidemin har hushållens möjligheter att resa utomlands så gott som försvunnit – därför har man nu pengar över för att förbättra sitt boende och placera sina pengar i till exempel fonder, säger Mariia Somerla, sakkunnig på Finans Finland.

Företagen försiktiga

Under det sista kvartalet 2020 har ändå företagens efterfrågan på krediter minskat jämfört med det sista kvartalet i fjol, visar barometern. Coronakrisen syns fortfarande mycket tydligt i företagens förväntningar på framtiden.

Delvis inverkar också möjligheten för företagen att få offentliga stödpengar på lusten att ansöka om privat bankfinansiering, tror bankdirektörerna.

Företagens efterfrågan på krediter väntas avta ytterligare under början av år 2021 eftersom investeringarna minskar.

Diskussion om artikeln