Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Misstankarna om läggmatch i Hockeyallsvenskan visade sig vara obefogade: ”Händelsen grundar sig i ett mänskligt misstag”

Från 2020
Uppdaterad 17.12.2020 12:04.
Ishockeyjuniorer på träning.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle / Janne Isaksson

Björklöven tappade en 3–0-ledning och förlorade till slut med 4–8. Samtidigt stoppades all vadslagning på matchen. Det på grund av ett "mänskligt misstag" och därför lägger det svenska hockeyförbundet nu ner sin utredning.

Obs! Artikeln uppdaterad efter att det svenska hockeyförbundet lagt ner utredningen torsdagen den 17 december.

Matchfixning har varit ett hett samtalsämne i Sverige inom fotboll de senaste åren. Den här veckan fanns det misstankar om att fenomenet spridit sig till ishockeyn också.

På måndagskvällen stod serietvåan Björklöven värd för sjuan Mora och inledningsvis verkade allt gå enligt manuskriptet. Hemmalaget gick upp i 3–0-ledning – men sedan var det slut på det roliga ur Björklövens perspektiv.

Mora satte åtta (!) mål på raken och vann till slut med 8–4. Vid 7–3 valde vadslagningsbolaget Svenska Spel att sätta stopp för möjligheten att slå vad om hur matchen skulle sluta.

– Vi såg att det förekommer märkliga oddsrörelser hos andra spelbolag. Det gör att vi föranleder misstankar om att den sportsliga integriteten är hotad. Därav så valde vi att stoppa spelet och också pausa alla utbetalningar tills vidare, kommenterar bolaget till SVT.

– Det som kommer ske nu är att vi kommer att utreda detta och undersöka vad det är som har hänt. Hur lång tid det kommer att ta kan vi inte svara på utan vi kommer att gå igenom det här noggrant för att se vad det är som har inträffat.

"Ganska långtifrån vad det borde vara"

Produktchefen Dan Korhonen vidareutvecklar bolagets ståndpunkt för SVT. Enligt honom handlar det helt enkelt om att oddsen inte reagerade på matchens händelser som det skulle, vilket tyder på att stora summor pengar antagligen spelats på ett visst resultat.

– Vid ställningen 3–3 låg Björklöven i omkring 4.50 gånger pengarna och det är ganska långtifrån vad det borde vara, då Björklöven i det här fallet initialt är ganska stora favoriter, förklarar han och tillägger:

– Och har man då fått så pass många inkommande spel att oddsen avviker så kraftigt ... då är det en ganska stor indikation på att allting inte står rätt till.

Av Moras mål kom hela sex i powerplay i matchen, vilket enligt matchrapporten på ligans hemsida ger laget en PP-effektivitet på 75 procent. Bland annat drog en Björklöven-spelare på sig ett matchstraff.

– Jag hoppas att detta reds ut ordentligt och att vi vänder på alla stenar som går att vända på, säger Björklövens vd Anders Blomberg på klubbens webbplats. Enligt rapporten på webbplatsen ska laget ha hållit ett möte gällande både insatsen i matchen och misstankarna efteråt.

– Bara misstanken är allvarlig nog ... jag har otroligt svårt att tro att någon i Björklöven har varit inblandad i en sådan typ av aktivitet. Självklart välkomnar vi att frågan utreds om det nu finns misstankar och spekulationer, fortsätter han.

Björklöven är ett bekant lag för många blåvita spelare, men den här säsongen hittas inga finländare i truppen.

"Ett misstag", utredningen läggs ner

Men så handlade det om matchfixning? Nej, menar både Svenska Spel och det svenska hockeyförbundet.

– Utredningen konstaterar att händelsen grundar sig i ett mänskligt misstag och det känns tillfredsställande att vi inte hittat några indikationer på matchfixning, säger tävlingschef Olof Östblom i ett pressmeddelande.

– Även om hockeyn i stort varit förskonad från matchfixning är det här en påminnelse om att vi hela tiden måste arbeta för att ha en beredskap i frågan som är ett av de största hoten mot idrotten.

Svenska Spel konstaterade i sin tur för SVT att det troligtvis handlar om en miss hos ett spelbolag. Hos det svenska penningspelsbolaget ska det inte ha rört sig misstänksamt stora summor på matchen.

– Det har nu kommit fram obekräftade uppgifter att det kan vara ett misstag av ett bolag som har legat ute med fel odds. De ska enligt uppgifter ha korrigerat det här i efterhand, säger Dan Korhonen till SVT.

Artikeln uppdaterad 17.12: rubriken, ingressen och brödtexten uppdaterad efter att det svenska hockeyförbundet lagt ner utredningen kring matchen.

Diskussion om artikeln