Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborgsfullmäktige godkände budgeten med lite mera anslag för barn och unga

Från 2020
Sex stycken högar med mynt.
Bildtext Det har varit ett hårt jobb med att få ihop Raseborgs budget.
Bild: Copyright (C) Andrey Popov

Raseborgs stad har nu klubbat igenom budgeten för nästa år. Fullmäktige godkände den på sitt möte i går (14.12).

Raseborg budgeterar ett litet plus på drygt 250 000 euro. Det är 120 000 euro mindre än stadsstyrelsens förslag.

- Förutom en del textdelar där vi har preciserat en del saker, så skiljer den sig främst på tre olika punkter, säger Linnéa Henriksson (SFP), som är stadsfullmäktiges ordförande.

De tre punkterna handlar om tilläggsanslag på 25 000 euro för den privata morgon- och eftermiddagsvården, 45 000 euro för bibliotekens personalkostnader och 50 000 euro till musikinstitutet.

Enligt Linnéa Henriksson ville fullmäktige, precis som stadsstyrelsen, stödja verksamhet som riktar sig till barn och unga och förebyggande arbete.

- Det har nog varit en konsekvent linje hela vägen. De ändringar som styrelsen gjorde i jämförelse med de ursprungliga förslagen handlade om att föra in anslag som på olika sätt hjälper barn och unga. Man uppfattar att de problem som uppstår nu blir jobbigare att reparera på sikt, sammanfattar Henriksson.

Konstruktivt möte trots jobbiga beslut

Det blev ett långt fullmäktigemöte, som försenades av en del tekniska problem i början. Men tonen var överlag riktigt bra, trots att det aldrig är roligt att vara tvungen att spara, säger Linnéa Henriksson.

- Trots att mötet var långt och trots att det inte var en så trevlig budget, så är jag glad över att stämningen var konstruktiv och att de som yttrade sig höll sig till sak.

Raseborg har varit tvungen att spara 4,5 miljoner euro i verksamheten och det har varit en stor utmaning för staden att nå fram till en budget som landar på plus. Servicen skärs överlag ner för raseborgarna i och med behovet att spara.

Raseborgs stads underskott är för tillfället 11,2 miljoner euro. Nästa års investeringar landar på ungefär 10 miljoner euro.

Också ekonomiplanen för åren 2022 och 2023 godkändes på fullmäktiges möte.