Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya lösningar kräver rätt miljö för rätt människor: “Österbottningarna har varit uppfinningsrika i hundratals år”

Från 2020
Uppdaterad 21.12.2020 10:55.
Programmet är inte längre tillgängligt
Österbottningarna har varit uppfinningsrika i hundratals år - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ska man leda utvecklingen med innovationer, räcker det inte med att vara framstående i regionen. Sture Udd vill bygga upp ett innovationskoncept som står sig globalt - och leder till konkreta nya företag som skapar arbetsplatser och inkomster.

Förr var uppfinningar mest konkreta saker som underlättade vardagen. Sakerna utvecklades, patenterades, tillverkades och såldes. Idag är innovationerna koncept som utvecklas i samråd mellan företag, universitet och visionärer. För det krävs rätt miljö som attraherar rätt människor. I Vasa storsatsar man för att lyckas med det.

Dragnäsbäck, en stadsdel som ligger en bit utanför Vasas centrum, har blivit mötesplats för nyskapande och framtid. I Wasa innovation center har Sture Udd byggt upp en mötesplats som ska föda nyföretagande och revolutionerande idéer. Idag samsas ett tjugotal projekt av väldigt olika karaktär i centret. Och ambitionsnivån är hög.

- Det är inte bara fråga om att skapa nya idéer. Det gäller att välja idéer som du kan förverkliga betydligt snabbare än tidigare. För alla som bor här i regionen. I alla företag, säger Sture Udd som är vd för och grundare av Wasa innovation center.

En man med vit skjorta och läderväst sitter i en stor fotölj
Bildtext Wasa innovation center har varit Sture Udds stora dröm.
Bild: Evert Rönnqvist / Yle

Udd är nöjd över den uppfinningsrikedom som historiskt funnits i nejden. Men man kan inte vila på lagrarna, för utvecklingen är snabb internationellt och det krävs rappa tag för hållas med i den globala tävlingen.

- Det vi har nu är bra för en region men det är ännu inte tillräckligt stort och omfattande för att bli jätteviktigt nationellt eller internationellt. Så att vi är inställda på att bygga upp något som är viktigt internationellt, säger Udd.

Österbottningarna innovativa genom historien

Han beskriver 1990 som startskottet för en enorm förändring vad gäller teknik och vetenskap. Men Finland halkade efter och enligt Udd är finländska innovationer inte längre ledande inom något område. Därför efterlyser han ett radikalt nytänk.

- En del kallar det strukturomvandling andra kallar det innovationer andra kallar det nystart inom företagsverksamheten. Inom nästan alla branscher så ska ett nytt steg framåt tas inom 10-20 år. Både inom offentlig och privat sektor skulle nu behövas nya ansträngningar, nya grepp.

Udd har ändå stark tilltro till att ekvationen ska lösas.

- Österbottningarna har varit ett innovativt folk i hundratals år. Knappast ändrar dom sig.

300 idéer som kan kommersialiseras

Just samspelet mellan olika aktörer ska bidra till ett bra klimat för uppfinningar, som ska både materialiseras och kommersialiseras. Udds ambition att varje år ta fram minst ett företag som lyckas inom ramen för centret är ett konkret mål som sporrar och piskar.

- Här på skärmarna rullar hela tiden 300 nyheter om forskningsrön, där var och en av dem kunde bli tio nya företag, genast!

En stor träbyggnad med balkonger längs väggen, fotad utifrån.
Bildtext Wasa innovation center invigdes i mars 2019.
Bild: Evert Rönnqvist / Yle

Jura Mikkonen, som är Udds son, finns med som en av eldsjälarna i centret. Och med en fot starkt fäst i företagandet, ser han både möjligheter och utmaningar. Men han ser också en stark drivkraft bland de företag och organisationer som etablerat sig inom innoavtionscentret.

- De vill vara med i allting. De vill se vad som händer, de vill vara med och hjälpa framför allt andra. Det är ju det som en community ska handla om - att du både ger men får också ut någonting av det, summerar Mikkonen.

Smartast räcker inte längre

Mikkonen ser att de fördelar vi i västvärlden haft inom företagande och nytänkande nu börjar vara försvunna.

- Förr klarade du dig bara du var smartast - du visste mest. Men det var för att hälften av världens befolkning aldrig gått i skola. Idag har alla gjort det. Nu måste vi veta mer på innovationsfronten. Våga tänka annorlunda och inte låsa oss vid det här gamla. Lyckas vi göra det så finns det inga gränser, säger Mikkonen och fortsätter:

- Idag finns alla förutsättningar att lyckas, bara vi har rätt mindset. Och en stor del av det vi försöker få folk att göra här är att få rätt mindset, att de ska börja tänka på saker ut ett annat perspektiv.

Det gör också många av de människor som verkar inom innovationscentret. Här finns idag utvecklare av nanoteknologi som ska användas till att upptäcka allt från hudcancer till coronasmitta. Här finns nätverk som ska länka samman energiföretag och -innovatörer från hela världen. Här finns spelutvecklare som gör platformer som uppmuntrar barn att läsa och alkoholister att nyktra till.

Energisektorn en trumf

En viktig funktion är att kunna samla aktörer inom olika branscher för att försöka skapa nytt - som i förlängningen ska kunna kommersialiseras och gynna företagen, både i regionen och globalt. Framför allt inom energisektorn är trakten känd - och det är en sak som flera innovatörer vill rida på inom centret.

Marko Koski är ansvarig för operationer på Energy spin. Han inser att just samverkan mellan människor, forskning, idéer och företag ska bana väg för nya framgångar.

- Men det är långt från själva innovationstanken till förverkligandet, och det räcker inte med en ensam person med en bra uppfinning. Det behövs kontakter och nätverk för ett lyckat koncept.

Risken finns att vi blir för bekväma

Men Marko Koski ser också att det inte lönar sig att utveckla något för sakens skulle. Det måste ofta också gå snabbt. Inom forskningsvärlden tar saker ibland för lång tid.

- Det borde alltid finnas en businesstanke där bakom. Men ofta far tiden förbi, så det inte längre finns någon efterfrågan för saken. Även om man undersöker någonting och gör jättefin forskning, måste man alltid säkerställa, finns det något behov för det, eller har marknaden farit förbi?

Tre vita byster, föreställande Rosa Parker, Marie Curie och Rosa Parker,
Bildtext Detalj från byggnadens interiör.
Bild: Evert Rönnqvist / Yle

Koski ser att synergierna finns mellan de olika aktörerna - och en hub som Wasa innovation center ger också en naturlig plats för tankarna att utbytas och projekten att utformas.

- Österbottningar är i allmänhet väldigt innovativa. Men tittar man på folkmängden, vi är lite över 100 000, så inser man begränsningen. Därför måste vi dra nytta av att vi är innovativa här - men vi måste förstå att det finns innovation också annanstans. Så hur får vi dem hit? Det är vår uppgift. När man ser att det utvecklas runtomkring i världen, så får vi inte bli för bekväma Det är något väldigt skadligt - så vi måste förstå att världen går vidare hela tiden.

Diskussion om artikeln