Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lärarfacket vill att yrkesgruppen prioriteras när coronavaccineringar inleds

Från 2020
Uppdaterad 15.12.2020 13:51.
Fyra elever och en lärare sitter i ett klassrum.
Bildtext Det är svårt för lärare att hålla avstånd till andra i arbetet.
Bild: Mostphotos / Katja Kircher

Lärarfacket OAJ föreslår att lärare hör till de första yrkesgrupperna som får ett coronavaccin när det blir tillgängligt i Finland.

OAJ:s ordförande Olli Luukkainen twittrade tidigare på tisdagen att han personligen och fackets styrelse har tagit ställning för att lärarna ska ha första prioritet i vaccineringsordningen.

Unicef: Lärare ska prioriteras

FN-organet Unicef publicerade på tisdagen en rekommendation om att lärare ska prioriteras just när det gäller coronavaccinet. Luukkainens Twitterkommentar kom som ett svar på frågan om hans åsikt om Unicefs linje.

Enligt Unicef har coronapandemin orsakat kaos när det gäller skolundervisningen globalt och det är helt avgörande att lärare vaccineras för att stabilisera läget.

I slutet av april ledde den explosionsartade spridningen av coronaviruset till ett avbrott i skolgången för 90 procent av världens skolelever, slår Unicef fast. I nuläget saknar nästan ett barn av fem tillgång till klassrummet - det trots att det finns allt mera bevis på att skolorna inte är de huvudsakliga orsakerna till att viruset sprids.

Luukkainens förslag fick kort efteråt stöd av ordförande Inger Damlin på Finlands Svenska Lärarförbund.

Livlig debatt i Sverige

Frågan har väckt diskussion i Sverige, där Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén förra veckan tog ställning för att lärarna vaccineras genast efter sjuk- och hälsovårdspersonalen. Enligt Fahlén kan inte lärarna hålla distans eller jobba hemifrån på samma sätt som andra yrkesgrupper.

I Finland har myndigheterna slagit fast att hälsovårdspersonal, och särskilt de som arbetar med covid-19-patienter, samt personer i riskgrupper har förkörsrätt för att vaccineras.

Diskussion om artikeln