Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Grenförbunden fick nästan tre miljoner euro i coronastöd – skidförbundet och rallyarrangörerna fick nöja sig med klart mindre än de ville ha

Från 2020
Jari-Matti Latvala i farten i Jyväskylä.
Bildtext Det blev inget VM-rally i Jyväskylä.
Bild: imago/PanoramiC/All Over Press

Undervisnings- och kulturministeriet meddelade på tisdagen att man delat ut 2,8 miljoner euro till grenförbunden i Finland för att stöda deras verksamhet under coronaviruspandemin. Skidförbundet fick den största summan.

Enligt ministeriet är stödets syfte att trygga förbundens och dess föreningars verksamhet under pandemin. Dessutom kunde förbunden ansöka om stöd för uteblivna inkomster på grund av inställda evenemang.

Det försökte bland andra AKK Motorsports, som arrangerar VM-rallyt i Jyväskylä, göra. Motorsportsförbundet ansökte om hela 2,5 miljoner euro i stöd, men fick nöja sig med 250 000.

Skidörbundet hade i sin tur ansökt om 1,8 miljoner euro för att trygga föreningarnas verksamhet. De fick 560 000 euro för ändamålet. Ishockeyförbundet hade ansökt om drygt 800 000 euro på grund av inställda evenemang, men fick nöja sig med 152 000.

Handbollsförbundet, som nämner de dyra arrangemangen av EM-kvalmatcherna mot Nordmakedonien och Danmark, fick 36 000 euro då de hade ansökt om 68 500.

– I år har många grenförbund tvingats verka under exceptionella förhållanden och flera stora tävlingar har inhiberats. Med det här stödet kommer vi lite emot dem i kostnaderna, säger minister Annika Saarikko (C) i ett pressmeddelande.

Enligt ministeriet var det sammanlagt 30 grenförbund som hade ansökt om stöd för sammanlagt 8,9 miljoner euro. Det här är den andra gången som staten delar ut stöd till förbunden på grund av coronaviruspandemin.

Samtliga stöd och grenförbundens motiveringar till dem hittas här!