Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Sanna Marin: Utrikesminister Pekka Haavisto kan fortsätta på sin post

Från 2020
Uppdaterad 15.12.2020 17:26.
sanna marin
Bildtext Statsministern stöder sin utrikesminister Haavisto.
Bild: Lehtikuva

Statsminister Sanna Marin (SDP) säger att utrikesminister Pekka Haavisto från De gröna kan fortsätta på sin post trots att han prickats av grundlagsutskottet.

Marin konstaterade för nyhetsbyrån STT att riksdagen i dag gett Haavisto fortsatt förtroende, och att det är det man nu utgår ifrån.

Hon tillade att samtliga ordförande för regeringspartierna förra veckan gett grönt ljus för att Haavisto sitter kvar som utrikesminister.

– Jag har diskuterat med Pekka Haavisto, och han tar grundlagsutskottets kritik på allvar och ser till att inget motsvarande händer i framtiden för hans del.

"Det viktigaste var att se till att regeringen hålls handlingskraftig" - så kommenterar partierna Haavistos förtroendomröstning - Spela upp på Arenan

Centern: Haavisto bröt mot lagen

Riksdagen röstade i dag för förtroende för utrikesminister Pekka Haavisto med siffrorna 101 för och 68 mot. Sannfinländarna stod bakom misstroendevotumet som gällde Haavistos agerande i frågan om att återbörda finländska barn från IS-lägret al-Hol i Syrien.

Så sent som förra veckan tvingades grundlagsutskottet rösta om sitt betänkande om Haavistos förfarande. Utskottet ansåg att Haavisto brutit mot lagen då han försökt omplacera UM:s konsulära chef, Pasi Tuominen, men att brottet inte överskred tröskeln för riksrätt.

De gröna ville lindra formuleringarna i betänkandet till Haavistos fördel. Partiet fick mycket kritik för sina påtryckningsförsök och kommunikation vad gällde partikamraten Haavisto - särskilt från centerhåll.

Centern röstade nästan mangrant för förtroende

Dagens förtroendeomröstning verkar ha blivit för mycket för Centern. Som regeringsparti kände sig riksdagsledamöterna i Centern tvungna att rösta för förtroende för Haavisto - det gjorde alla utom Hannu Hoskonen.

Partiets ordförande Annika Saarikko beskrev känslorna såhär:

- Centern deltog i omröstningen med mycket motstridiga känslor. Många kämpade med sin moraluppfattning och sin rättskänsla, sa hon.

"De gröna måste ta politiskt ansvar"

I ett pressmeddelande strax efter omröstningen öppnade Centern kranarna och öste ovett över De gröna, och krävde att partiet "tar sitt politiska ansvar".

- Haavisto har agerat mot lagen och han bär ansvaret för sina egna handlingar. Vi anklagar De gröna för att de med sin verksamhet har underminerat grundlagsutskottets verksamhet och roll.

Centern intygade att man inte strävar efter att fälla regeringen på grund av det här. Centerns gruppordförande Antti Kurvinen konstaterar för STT att det i sista hand är statsministern som måste göra bedömningen över en hurudan utrikesminister hon vill ha i regeringen - och statsministern kom med sitt besked: Haavisto kan sitta kvar.

Diskussion om artikeln