Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Coronafallen ökade med 50 procent under förra veckan i Egentliga Finland: "Julen ska firas med kärnfamiljen"

Från 2020
Heidi Alho som jobbar med och ta Covid-19 Provtagning
Bildtext En coronabuss startade sin verksamhet i Åbo i december. Den som behöver testa sig kan besöka bussen med låg tröskel.
Bild: Arash Matin / Yle

Coronaläget försämras i snabb takt i Egentliga Finland. Under förra veckan ökade antalet coronafall med 50 procent jämfört med veckan innan. Incidensen per 100 000 invånare var 153,3 på tisdagen. Det här är högre än medeltalet i hela Finland.

Därför gäller coronarekommendationerna som gavs tidigare i december till och med 10 januari. Egentliga Finland är fortfarande i den värsta fasen, alltså fasen för allmän samhällsspridning. Under förra veckan analyserades 10 000 prover och 4,1 procent av dem var positiva.

Ungefär hälften av fallen kan längre spåras

Under tiden 7 till 13 december konstaterades 456 fall i Egentliga Finland. Allt färre fall kan också spåras, meddelar Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Under de senaste dagarna har 57 procent av fallen kunnat spåras.

En fjärdedel av fallen var smittor inom samma hushåll eller familj. Coronaviruset har också spridit sig på arbetsplatser. Nu är det alltså inte läge att hälsa på hos varandra, meddelar sjukvårdsdistriktet.

– Rekommendationerna gäller precis var och en av oss. Ju bättre vi följer rekommendationerna, desto bättre kommer epidemin att lugna ner sig. Under förra veckan uppkom exempelvis inte mindre än sex smittor vid en och samma familjefest, säger överläkare Esa Rintala, ansvarigläkare för smittsamma sjukdomar vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i ett pressmeddelande.

Dessutom ska man inte fira jul eller andra högtider med den stora släkten utan med kärnfamiljen, lyder rekommendationen.

– Det är förstås smärtsamt, men i år går det helt enkelt inte att fira tillsammans med släkt och vänner eller i kamratkretsen, säger Esa Rintala.

Flera coronafall på vårdhem

Under de senaste två veckorna har 26 coronafall uppdagats på olika vårdhem. Både klienter och personal har smittats.

– Det är klart att vi vill träffa släktingar under jultiden, och boende på vårdhem har såklart rätt att träffa sina anhöriga. Vi rekommenderar att äldre personer och personer i någon riskgrupp som bor på vårdhem besöks av högst två personer samtidigt. Munskydd är absolut obligatoriska vid dessa besök och god handhygien måste följas, understryker Rintala.

Behovet av sjukhusvård har också ökat vid Åbo universitetscentralsjukhus. För tillfället vårdas 13 patienter på vårdavdelningarna och 5 patienter på intensivvårdsavdelningen. Det är mer än någonsin under hela coronapandemin.

Diskussion om artikeln