Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Renovering blev nybygge för Kårkulla i Jakobstad och nu är det klart: "Vi har väntat i åratal"

Från 2020
Uppdaterad 16.12.2020 10:00.
Kårkullas serviceenhet Intek flyttar in på Bottenviksvägen i Jakobstad.
Bildtext Inteks nya fastighet är ett samarbete mellan Kårkulla och stadens fastighetsbolag Ebba. Ebba bygger och Kårkulla är hyresgäst på Bottenviksvägen. Från vänster: Katja Lemberg, Ann-Catrin Vuolle och Åsa Björkman.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Kårkullas serviceenhet Intek håller som bäst på att flytta in i en ny fastighet på Bottenviksvägen i Jakobstad. - Flytten är efterlängtad och både personal och brukare är förväntansfulla, säger enhetschef Katja Lemberg.

Kårkullas serviceenhet Intek flyttar som bäst in i en helt ny byggnad. Här kommer mellan 80 och 90 brukare snart att arbeta och delta i dagverksamheten. Personalen består i sin tur av 25 personer.

- Vi håller som bäst på att flytta in våra inventarier och tanke är att våra brukare börjar jobba här i januari, säger enhetschef Katja Lemberg.

Flytten är mycket efterlängtad säger Ann-Catrine Vuolle som är regionchef i för Kårkulla norra Österbotten.

- Vi har väntat i åratal och är mycket glada över de nya ljusa utrymmena som är skräddarsydda för våra behov, säger Vuolle.

Kårkullas serviceenhet Intek flyttar in på Bottenviksvägen i Jakobstad.
Bildtext Byggnaden har en atriumgård i mitten. Här ska man både njuta av kaffepauser och odla nästa sommar säger Katja Lemberg.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Staden bygger och Kårkulla hyr in sig

Det är stadens fastighetsbolag Ebba som byggt huset och Intek är hyresgäst. Vd Åsa Björkman på Ebba fastigheter säger att det här är ett av bolagets uppgifter, att lyssna in vilka behov det finns av samhällsbyggnader.

- När vi har möjligheten svarar vi på de behoven och ser till att verksamheten får rätt typ av fastighet, säger Björkman..

Ann-Catrine Vuolle säger att man inom Kårkulla samkommun var eniga om att det behövdes nya utrymmen för Intek och man är mycket nöjd med samarbetet.

Den ursprungliga tanken var att Kårkulla skulle ha renoverat den nuvarande fastigheten på Jakobsgatan, som dras med fuktskador och inneluftproblem. Men satsningen upplevdes för riskfylld.

Kårkullas serviceenhet Intek flyttar in på Bottenviksvägen i Jakobstad.
Bildtext Nya Intek är ljust och öppet med fönster som binder samman rummen.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Eftersom man redan planerat renoveringen var arkitekten Anders Höglund väldigt insatt i Inteks behov och det har underlättat nybygget, säger Åsa Björkman.

- Vi har planerat fastigheten gemensamt med arkitekten och Intek. Sen har vi gjort kompromisser båda vägarna, så att Intek får det de behöver utan att kostnaderna skenar i väg, säger Björkman.

Monteringsarbete och hantverk

Katja Lemberg säger att brukarna väntar med spänning på flytten som för deras del sker en bit in i januari. De har besökt den nya fastigheten och gillade vad de såg. Men redan nu finns det helt fysiska spår av dem på byggnaden.

En yttervägg är nämligen vigd åt ett konstverk som består av alla brukares handavtryck.

Kårkullas serviceenhet Intek flyttar in på Bottenviksvägen i Jakobstad.
Bildtext Alla brukares handavtryck pryder fasaden på Inteks nya fastighet.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Monteringsarbete och sinnesstimulering

På Intek jobbar man med underleverantörsjobb för lokala företags räkning och även med hantverk. Den som har ett större behov av hjälp deltar i dagsverksamhet med olika sinnesstimuleringar. Nu får Intek också en alldeles egen gymnastiksal och det finns också ett träningskök i byggnaden.

- Det blir en varierande verksamhet där vi utgår från individens behov. Vi hoppas att flytten också påverkar vår verksamhet och ökar mångsidigheten, säger Lemberg.

Kårkullas serviceenhet Intek flyttar in på Bottenviksvägen i Jakobstad.
Bildtext Det här är den nya matsalen. I köket kommer man att tillreda ungefär 120 matportioner varje dag och några av brukarna jobbar i köket.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Fortsatt behov av dagverksamhet och handledning

För fastighetsbolagets Ebbas del handlar det om ett bygge med en lång återbetalningstid. Men Åsa Björkman säger att man räknar med att dagsverksamheten behövs också i framtiden.

- Vi kommer alltid att ha personer som behöver dagverksamhet och ledda arbetsuppgifter. Byggnaden är också väldigt flexibel, här kan man ordna många olika typer av verksamhet, säger Björkman.

Diskussion om artikeln