Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Matpriskartell i Norge kan få böta två miljarder euro – landets tre största livsmedelskedjor anklagas för att ha snedvridit konkurrensen

Från 2020
Livsmedelsaffären Rema 1000
Bildtext Rema 1000 är en norsk matvarukedja som även har butiker i Danmark. Bild: En Rema 1000-butik i Köpenhamn.
Bild: imago images/Dean Pictures/ All Over Press

Norges tre största livsmedelskedjor riskerar att totalt få 1,98 miljarder euro i böter för att ha brutit mot kartellregler.

Enligt de norska konkurrensmyndigheterna, Konkurransetilsynet, har detaljhandelskedjorna Norgesgruppen, Coop och Rema 1000 samarbetat på ett sätt som snedvrider konkurrensen och kan ha lett till högre priser för konsumenterna.

Enligt myndigheterna har butikskedjornas samarbete gått ut på att låta sina prisjägare få tillgång till varandras butiker för att sedan använda informationen för att koordinera sin prissättning.

- Vi ser väldigt allvarligt på den här typen av samordning och har därför meddelat att vi överväger att dela ut böter, säger Lars Sørgard, chef för Konkurransetilsynet, i ett pressmeddelande.

Till NRK påpekar Sørgard att det inte är själva användandet av prisjägare som strider mot konkurrenslagstiftningen, utan det är samarbetet mellan kedjorna.

- Med tiden har en praxis utvecklats som kan ha lett till att priserna har höjts på ett antal produkter och produktgrupper.

Enligt marknadsmätningsföretaget Nielsen har Norgesgruppens butiker en marknadsandel på 44 procent, Coops närmare 30 procent och Remas 23 procent.

Kedjorna bemöter beskedet med chock och misstro

Livsmedelskedjorna möter beskedet från konkurrensmyndigheterna med både chock och misstro.

Böterna är än så länge preliminära, och butikskedjorna har tid fram till 15 april att besvara anklagelserna.

Koncerndirektör Stein Rømmerud vid Norgesgruppen säger till NRK att prisjägarna främjat konkurrensen, i motsats till vad konkurrensmyndigheterna säger.

- Prisjägarna har varit bra för kunderna och lett till lägre priser. Men nu får vi lov att granska systemet grundligt och inleda en dialog med konkurrensmyndigheterna.

Enligt de norska konkurrensmyndigheterna har prisjägarpraxisen pågått sedan 2011 och man började undersöka ärendet 2016.

Källor: NRK, Reuters