Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsvetare: Centern riskerar mycket med att vara på krigsstigen igen, men biter sannolikt ihop på grund av landskapsreformen

Från 2020
Uppdaterad 15.12.2020 15:57.
En man med glasögon
Bildtext Enligt statsvetaren Kimmo Grönlund riskerar Centerpartiet befläcka sitt rykte med sitt beteende.
Bild: Arash Matin/Yle

Centern riskerar förlora sin pålitlighet som regeringsparti när partiet igen är på krigsstigen, nu mot de Gröna och partiets utrikesminister Pekka Haavisto. I värsta fall kan regeringskollegerna försöka ersätta Centern med Samlingspartiet, säger professorn i statskunskap Kimmo Grönlund.

Enligt Grönlund, professor vid Åbo Akademi, vill Centern utöva påtryckning, dels gentemot De gröna, dels gentemot statsminister Sanna Marin (SDP). Det är tydligt att man är missnöjd med Haavisto.

- Det är ganska förvånande trots allt att Centern igen går in för det här. Det har ju inte gått mer än ett år sedan man fällde Antti Rinne (SDP) lite på samma sätt. Då var det en annan partiordförande, men i varje fall. Centern såg till att Rinnes regering inte kunde fortsätta och man maskinerade fram ett byte av statsminister, säger Grönlund till Svenska Yle.

- Nu är samma parti ute på krigsstigen igen. Nu är målet ett annat parti och en annan politiker. Men i Finland har vi inte den traditionen att koalitionspartners inom regeringen i offentligheten kräver enskilda ministrars avgång.

Två stora orsaker till kritik

Grönlund anser att det finns två grundorsaker till att Centern fortsätter att kritisera Haavisto, också efter förtroendeomröstningen i riksdagen i morse där Haavisto med klara siffror fick riksdagens förtroende. Kort efter omröstningen krävde Centern att De gröna "tar sitt politiska ansvar".

- Dels är många centerpartister riktigt förbannade och upprörda över vissa grönas ageranden. Särskilt gäller det säkert Outi Alanko-Kahiluotos e-postmeddelande, men kanske även sådant som vi inte vet om, bakom kulisserna. Man har kanske inte gillat den här kampanjen för Haavisto som lanserats efter grundlagsutskottets betänkande, säger Grönlund.

Den andra orsaken är att Centern mår dåligt av att sitta i den nuvarande regeringen.

- Det här är inte en regeringsbas som Centern gillar, och då kommer det med jämna mellanrum ut uttryck för missnöje och illamående.

Vårdreformen avgör

När ordföranden för partiets riksdagsgrupp, Antti Kurvinen, konstaterade att man inte vill att regeringen faller mitt i pandemin, är det ett svepskäl, anser Grönlund.

- Det egentliga skälet till att regeringen sitter kvar trots allt är landskapsreformen. Nu är partiet så nära att få sin våta dröm att gå i uppfyllelse, och äntligen få de eftertraktade landskapen, att de inte vågar riskera något gällande det, tillägger Grönlund.

Finns då inte fallet Rinne i färskt minne? Hur vågar man göra det igen?

- Man upplever det här säkert som en så pass stor händelse. Så är partiets väljarstöd lågt i mätningarna. Man vet att partiets anhängare förmodligen inte anser att Haavisto har agerat rätt. Då vill man förklara sig inför sina väljare.

- Men det är stor risktagning för vill man profilera sig som ett parti som aldrig går att lita på i koalitionsregeringar? Det håller ju Centern på att bli, säger Grönlund.

Så det här är egentligen ett spel för att övertyga de egna väljarna och samtidigt tar man risken att göra ens regeringskompanjoner sura?

- Det är just så. Det är en kombination av flera faktorer som då leder till att man inte kan hålla sig.

Enligt Grönlund är det inte kutym att regeringspartier sinsemellan idkar den här sortens offentliga smutstvätt som Centern nu gör.

Hur kan man gå vidare när man nu så öppet visar missnöje?

- Jag antar att trycket är hårt nu på De gröna eller statsministern att byta utrikesminister. Men inte förbättrar det här ju den interna kohesionen inom regeringen, det gör det ju inte.

I värsta fall kan det gå så att Marin och de övriga regeringspartierna beslutar sig för att byta bort Centern.

- Men jag antar att Centern bedömer att det ideologiska avståndet mellan socialdemokraterna - och även övriga regeringspartier - och Samlingspartiet är så pass stort att det inte finns en reell risk för det. Då kalkylerar man att Marin och sossarna inte har nåt annat val än att sitta med den nuvarande konstellationen, säger Grönlund.

- Man spelar ett spel där man tror sig ha trumfkorten i hand. Men det kanske riskerar att befläcka hela partiets rykte.

Diskussion om artikeln