Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pandemins år – vad minns du från coronaåret som gått? Vår tidslinje tar dig tillbaka till de största nyheterna

Från 2020
Uppdaterad 10.03.2021 16:29.
Fotocollage av nyhetshändelser 2020.
Bild: Collage: Henri Salonen

2020 var året då samhället över en natt ställdes på ända. I januari och februari talade man om ett mystiskt virus långt borta i Kina, Wuhan-viruset, som vi inte behövde oroa oss för. Före mars var slut hade vi fått uppleva beredskapslagar, stängda skolor, tomma gator och ett stängt Nyland. Vi har samlat de största coronanyheterna från året som gått.

Januari 2020

De första rapporterna om ett nytt virus strömmar in, först från östra Asien, men i redan i slutet av månaden också från olika delar av Europa. Världshälsoorganisationen utlyser internationellt nödläge men rekommenderar inte begränsningar av resande.

17.1 – Första gången viruset nämns i Svenska Yles nyheter

En kvinna och en man med munskydd utanför en hälsovårdscentral i Wuhan, Kina.
Bildtext I mitten av janari hade drygt 40 fall bekräftats i Wuhan. Bild: AFP / Noel Celis / Lehtikuva
Bild: AFP / Noel Celis / Lehtikuva

Nytt virus som liknar Sars oroar östra Asien – sjukhus världen över uppmanas att vara på sin vakt. THL bedömer ändå att risken att viruset sprids till Finland är liten.

24.1 – De första coronafallen bekräftas i Europa

Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn på väg ut ur ett möte i april 2019.
Bildtext Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn. Bild: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
Bild: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Frankrike bekräftar tre fall av coronavirus – de första i Europa.

29.1 – Första fallet i Finland

Entrén till centralsjukhuset i Rovaniemi. Utanför står två ambulanser. Det ligger snö på marken.
Bildtext Centralsjukhuset i Rovaniemi. Bild: Jyri Tynkkynen / Yle
Bild: Jyri Tynkkynen / Yle

En kinesisk resenär med misstänkt coronasmitta sätts i karantän i Lappland. När smittan bekräftas senare under dagen sätts ytterligare 15 personer som hon haft kontakt med i karantän.

30.1 – WHO utlyser internationellt hälsonödläge

En man med glasögon och kostym på sig.
Bildtext WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus under presskonferensen. Bild: AFP / Lehtikuva
Bild: AFP / Lehtikuva

Världshälsoorganisationen ser ändå inga skäl att begränsa resandet till och från Kina eller handeln med Kina på grund av coronaviruset. Flera flygbolag, bland dem Finnair, ställer ändå in flyg på grund av smittorisken.


Februari

Världen håller andan och följer med när resenärer evakueras från Wuhan och tusentals turister ombord på kryssningsfartyg och på hotell sätts i karantän. När de första finländarna smittas börjar fler och fler inse att viruset inte längre bara är ett avlägset hot.

2.2 – Finland börjar evakuera folk från Wuhan

Evakuering av 3 finländare från Wuhan
Bild: AFP / Lehtikuva

Utrikesministeriet meddelar att de första finländarna har evakuerats från Wuhan-distriktet i Kina. Totalt vistas ett tiotal finländare i Wuhan när epidemin bryter ut.

5.2 – Kryssningsfartyget Diamond Princess sätts i karantän

Tusentals passagerare i karantän på japanskt kryssningsfartyg - Spela upp på Arenan

Nästan 4000 passagerare måste vänta tre veckor på att få gå i land. På den tiden hinner åtminstone en femtedel av passagerarna och besättningen smittas av viruset och 14 personer avlider.

25.2 – Finlandssvenskar fast på Teneriffa

Dörr har försatts med hänglås, på utsidan syns en spansk polisbil.
Bild: Privat/Lena Smeds-Furu

För några finländare blir karantänliv för första gången verklighet, när sammanlagt tusen turister isoleras på ett hotell där en coronasmittad vistats. Bland dem finns ålänningen Harriet Strandvik och jakobstadsborna Peter Furu och Lena Smeds-Furu.

26.2 – Första finländaren med konstaterad smitta

HUS överläkare Asko Järvinen.
Bild: Lehtikuva

En finländsk kvinna som rest från norra Italien till Helsingfors bekräftas ha coronasmitta. Kvinnan tog själv kontakt med hälsovården och hann bara ha närkontakt med två personer innan hon isolerades. Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts överläkare Asko Järvinen (bilden) håller presskonferens.

27.2 – Regeringen informerar om att Finlands beredskap är god

Regeringen 27 februari 2020.
Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Ministrarna lyfter fram att beredskapen för att motarbeta coronaviruset är bra i Finland och att det finns ett stort lager av skyddsutrustning för hälsovårdspersonal.


Mars

I början av mars inser de finländska beslutsfattarna att det finns stor risk för att viruset kan spridas också här. Den 16 mars meddelar regeringen att man för första gången sen krigsslutet börjar tillämpa paragrafer i beredskapslagen. Internationellt får Finland beröm för sina beredskapslager och förmåga att hantera krisen. Sanna Marin blir en världskändis på den politiska scenen.

12.3 – Nu tar också Finland viruset på allvar

Sanna Marin tittar uppåt på en pressträff i Harpsund efter möte med Stefan Löfven.
Bildtext Statsminister Sanna Marin håller en av många presskonferenser där regeringen berättar om restriktioner. Bild: EPA-EFE/CLAUDIO BRESCIANI
Bild: EPA-EFE/CLAUDIO BRESCIANI

Det här är dagen då de första åtgärderna för att stävja epidemin i Finland presenteras. Regeringen avråder från evenemang med mer än 500 personer, uppmanar folk att jobba hemma och att minimera sina social kontakter. Gator och torg är plötsligt tomma, folk hamstrar makaroner och wc-papper och apoteken börjar tillverka handsprit.

Statsminister Sanna Marin om regeringens coronaåtgärder - Spela upp på Arenan

12.3 – Stafettkarnevalen, Pampas nationaldag och valborgsfirandet ställs in, Norge och Danmark stänger skolor

Studerande firar Pampas nationaldag på Vasa torg.
Bildtext Pampas nationaldag brukar samla ett tusental studerande till Vasa ställs in. Bild: Yle/Ossian Skog
Bild: Yle/Ossian Skog

Arrangörer för olika tillställningar reagerar snabbt efter regeringens uppmaning om att inte arrangera stora publikevenemang. På finlandssvenskt håll ställs bland annat Stafettkarnevalen, valborgsfirandet på Vårdberget, Pampas nationaldag och Skolmusik in. Också Mässcentret ställer in alla vårens mässor.

16.3 – Beredskapslagarna tas i bruk

Regeringen meddelar om att undantagstillstånd råder och att beredskapslagarna träder i kraft. Offentliga sammankomster med fler än tio personer begränsas. Skolorna och kulturhus stänger och över 70-åringa personer uppmanas undvika alla kontakter med andra personer.

22.3 – Finländarna beger sig ut i skog och mark Två besökare i en naturpark

Två besökare i en naturpark
Bild: Yle / Peter Karlberg

En effekt av undantagstillståndet som råder är att finländarna besöker friluftsområden och nationalparker som aldrig förr. De flesta hobbier har ställts in så nu är det promenader i skog och mark och uteliv som gäller.

28.3 – Gränserna till Nyland stängs

Statsminister Sanna Marin (SDP) talar under presskonferens 25.3.
Bildtext Sanna Marin (SDP) meddelade om regeringens beslut att spärra av Nyland från resten av Finland i tre veckor på grund av coronaviruset. Bild: Lehtikuva
Bild: Lehtikuva

Natten till den 28 mars blir det förbjudet att lämna eller ta sig in i Nyland utan mycket goda skäl. Smittspridningen är värst i Nyland och regeringen oroar sig för att påskfirare ska föra smittan till resten av landet. På regeringens presskonferens säger statsminister Marin: "Nyland spärras av, det enda sättet att minska virusspridningen är att begränsa rörelsefriheten". Landskapsgränsen planeras vara stängd fram till 19 april.


April

Epidemins och nedstängningarnas ekonomiska konsekvenser väcker oro. Försörjningsberedskapscentralens affärer med skyddsutrustning visar sig vara mindre lyckade. Sverige väljer en egen linje som personifieras av statsepidemiolog Anders Tegnell. Epidemin når sin kulmen i Finland och smittfallen börjar avta.

1.4 – Var femte företagare är rädd för konkurs

Axel Nylund håller upp en sax.
Bildtext Borgåbarberaren Axel Nylund stängde sin salong på grund av coronan. Bild: Yle/Sebastian Backman
Bild: Yle/Sebastian Backman

Finlands Näringsliv EK publicerar en enkät om att var femte företagare är rädd för konkurs. Senare visar det sig att konkurserna inte ökade så mycket som man befarade, på grund av en tillfällig ändring i konkurslagstiftningen. Nu har över 30 000 människor i Europa dött av viruset. Värst drabbat är Spanien och Italien. I Finland vågar ingen anställa sommarjobbare och folk blir allt mer vildvuxna i kalufsen.

4.4 – Sveriges strategi förbryllar

Anders Tegnell vid podiet på presskonferens.
Bildtext Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell håller presskonferens. Bild: Daniel Ivarsson
Bild: Daniel Ivarsson

Coronaläget eskalerar i Sverige och här har många svårt att förstå den svenska strategin. Statsepidemiolog Anders Tegnell tror på flockimmunitet, men avfärdar att det skulle vara en del av strategin.

9.4 – Skumma affärer med skyddsutrustning

Bild på vitt Finnair-flygplan. På bilden lastas materiel ut ur planet.
Bildtext Bild: Lehtikuva / Försörjningsberedskapscentralen
Bild: Lehtikuva / Försörjningsberedskapscentralen

Finlands försörjningsberedskapscentral har lyfts fram som en förebild för andra länder, men blir föremål för en skandal då det visar sig att myndigheten har köpt oduglig skyddsutrustning för tio miljoner euro. VD Timo Lounema avgår på långfredagen efter att statsministern meddelat att han inte åtnjuter hennes förtroende. Köpen som senare hävs utreds av Centralkriminalpolisen.

14.4 – Motstridigt om munskydd

En kvinna står och väntar på någonting på Helsingfors järnvägsstation. Hon har ett vitt munskydd framför munnen och näsan.
Bild: Lehtikuva

THL-chefen Markku Tervahauta rekommenderar munskydd men inte å tjänstens vägnar, Social- och hälsovårdsministeriet vill inte att folka ska ha munskydd på allmänna platser. Centralkriminalpolisen utreder Försörjningsberedskapscentralens munskyddsaffärer.

15.4 – Nylands gränser öppnas

Beväringar och poliser får åka hem eftersom Nylands gränser öppnas - Spela upp på Arenan

Regeringen besluter på kort varsel att häva begränsningarna i nylänningarnas rörelsefrihet efter att landskapsgränserna varit stängda i två och en halv vecka.

Statsminister Marin: "Nyland öppnas, men åk inte till stugorna" - Spela upp på Arenan

Staten lovar stöd till småföretagare men senare visar det sig att få har sökt stödet eftersom kriterierna var hårda, och 600 miljoner euro förblir outnyttjade.

21.4 – Det värsta är över för Finlands del

Vårdpersonal iklädd skyddsutrustning går mot vit bil för att ta ett drive-in coronatest av person.
Bild: Lehtikuva

Forskare vid Institutet för hälsa och välfärd bedömer att epidemitoppen är passerad och att Finlands strategi har fungerat bra.


Maj

Antalet smittade och döda har sjunkit stadigt sedan toppen i början av april och samhället börjar öppna upp igen. Testkapaciteten är betydligt bättre än i början av epidemin, nu testas alla med symptom. Skolorna öppnar i mitten av maj men man försöker hålla isär grupperna, äta och ha rast på skilda tider. Museer, simhallar och bibliotek öppnar sina dörrar igen och i slutet av maj får också restaurangerna börja ta emot kunder.

1.5 – En återöppning av samhället börjar planeras

En elev sträcker upp handen och markerar under en lektion i skolan. Bredvid honom sitter en annan elev och i bakgrunden syns läraren, tavlan och fler elever.
Bild: Jarkko Riikonen / Yle

Antalet smittfall sjunker och man börjar planera för hur samhället ska öppnas upp igen. I början av maj fattar regeringen beslutet att skolorna ska öppna den 14 maj så att barnen får gå till skolan de två sista veckorna av vårterminen. Alla tycker inte att det är rätt beslut utan anser att man kunde ha fortsatt hemma terminen ut.

6.5 – 3000 säsongsarbetare tillåts komma till Finland

Jordgubbsplockare på ett grönt fält.
Bild: Jari Pussinen / Yle

För att rädda årets skörd av bär, grönsaker och rotfrukter så tillåts 3000 nya utländska säsongsarbetare komma till Finland, trots reserestriktionerna. Tidigare beslut hade bara tillåtit 1500 arbetare att komma, vilket enligt jordbrukarna bara var en tiondel av vad som behövdes.

14.5 – Skolorna öppnas

Svenska Yle Live, Stenbackens lågstadieskola, Närpes - Spela upp på Arenan

Den 14 maj öppnas igen skolorna och elever i hela landet återvänder till undervisningen. Allt är ändå inte som vanligt, grupperna hålls åtskilda och en stor del av undervisningen sker utomhus. På Stenbackens lågstadieskola i Närpes (klippet) är eleverna ändå glada att igen få träffa sina klasskamrater.

29.5 – Fritt fram att besöka sommarstugan

Stugor i Lappland.
Bild: Mostphotos

Regeringen upphäver sin rekommendation om att undvika inrikesresor. Syftet är att rädda turistbranschen och inrikes resor bedöms inte öka risken för att viruset sprids.


Juni - augusti

Under sommaren återgår samhället nästan till normalläge och beredskapslagarna behövs inte längre. Festivaler och stora publikevenemang är fortfarande är förbjudna. Många sommarteatrar och koncerter har ställts in redan tidigare. Också reserestriktionerna luckras upp och man får resa till länder där smittspridningen är låg, dit hör inte Sverige. Samtidigt som finländarna semestrar i stugor, båtar och husvagnar planerar myndigheterna för hösten, man är övertygad om att smittan kommer att börja spridas igen och då vill man vara beredd.

1.6 – Restaurangerna öppnar igen

Krögare och kunder lyckliga när restaurangerna fick öppna igen: "Den gladaste stamkunden kysste golvet" - Spela upp på Arenan

Efter att ha varit stängda i över två månader för annat än hämtmat, får restauranger och barer igen öppna sina dörrar och uteserveringar för kunder. Öppettiderna är fortfarande ändå begränsade och inomhus begränsas sittplatserna till hälften av det normala.

11.6 – Nu får man resa i Norden och Baltikum men inte till Sverige

Mikael Damberg
Bildtext Det finns en upprördhet över situationen, inte minst i gränsområden, säger Sveriges inrikesminister om reserestriktionerna mellan Finland och Sverige. Bild: EPA/Fredrik Sandberg
Bild: EPA/Fredrik Sandberg

Finland slopar reserestriktionerna till Norge, Danmark, Island och Baltikum - gränskontrollerna mot Sverige hålls kvar, men sommarstuga och parförhållande ger inträde. Svenska regeringen är besviken på beslutet men statsepidemiolog Anders Tegnell är hoppfull om att Sveriges coronasiffror snart uppfyller Finlands krav

15.6 – Finland återgår till normalläge

Svenska Yle live: Regeringsinfo om undantagsförhållandena - Spela upp på Arenan

Antalet smittade per dag är nere i ett tiotal och vi har bara enstaka intensivvårdspatienter. Regeringen bedömer att pandemin är i ett sådant skede att beredskapslagen inte längre behövs.

– Utifrån den epidemiologiska och juridiska bedömning vi har fått kan vi konstatera att det inte finns tillräckliga förutsättningar för att fortsätta med beredskapslagen. Beredskapslagen och förordningen om tillämpande av lagen upphävs, sa statsminister Sanna Marin (SDP) på presskonferensen.

Man får också börja besöka vårdanstalter igen och många ställer frågan om det var lagligt att förbjuda besök.

8.7 – Finländarna hemestrar som aldrig förr men undviker Helsingfors

skärgård i Raseborg
Bildtext Drömmer du om en liknande stuga vid havet? Det gör många andra också just nu i Västnyland. Lokala fastighetsförmedlare vittnar om en livlig stughandel i vår och sommar. Bild: Linus Westerlund / Yle
Bild: Linus Westerlund / Yle

Turismföretagare som oroat sig för den kommande sommaren kan nu dra en suck av lättnad. På många håll ersätter finländarnas inrikesresor de utländska turister som nu inte kom. Särskilt stugliv, camping och båtsemestrar är populära. Även om man nu får besöka fler europeiska länder semestrar de flesta i hemlandet men undviker Nyland och Åland.

10.7 – Myndigheterna förbereder sig för en andra våg: strategin går ut på att testa, spåra, isolera och vårda

Tre kvinnor undersöker coronavirusprover i laboratoriemiljö.
Bild: Lehtikuva

Mera mediciner, skyddsutrustning, virustester och vaccin. Just nu är coronaläget lugnt i Finland. Men arbetet för att trygga säkerheten vid en eventuell andra våg
pågår för fullt. Syftet med Finlands hybridstrategi är att förhindra att viruset sprids i samhället, trygga hälso- och sjukvårdens kapacitet och att särskilt skydda personer som tillhör riskgrupper.

6.8 – När semestrarna tar slut börjar smittfallen öka igen

En ung man kommer gående mot kameran med munnen och näsan täckt av ett munskydd.
Bildtext Vissa finländare har redan använt ansiktsskydd trots att det inte funnits en klar rekommendation om det. Bild: Retu Liikanen / Yle
Bild: Retu Liikanen / Yle

När coronaepidemin går in i sin andra våg är beredskapslagarna inte längre i kraft och det leder till ett myller av olika direktiv och rekommendationer. Nu är det främst regionförvaltningsverken, kommunerna och städerna som har ansvaret för vilka rekommendationer som gäller. Frågan om ansiktsskydd diskuteras igen men det finns fortfarande inga direktiv.

13.8 – Rekommendation om att använda munskydd infört

Om inte förr så är det nu tydligt att sommaren bara gav Finland en kort andningspaus från pandemin. Nu kommer till sist en munskyddsrekommendation, uppmaningar att jobba på distans, möjlighet att försätta personer i tvångskarantän och regionala restriktioner. Regionförvaltningsverken får en större roll i smittbekämpningen.

31.8 – Coronablinkern lanseras och laddas på kort tid ner av över en miljon finländare

Appen, som kallas för Coronablinkern (eller Koronavilkku på finska), använder bluetooth-teknik och beräknar risken för att du exponerats för coronaviruset, på basis av hur nära du har varit en telefon vars ägare har uppgett sig vara sjuk, samt hur länge. Om 10-20 procent av finländarna tar i bruk appen så hjälper det redan, men ju fler som tar appen i bruk desto bättre fungerar det, räknar myndigheterna med. Ett dygn efter att appen lanserats har den laddats ner av över en miljon finländare.

Så här fungerar Coronablinkern - Spela upp på Arenan

September

Under hösten sprids viruset i synnerhet på studentfester. Regeringen lättar på reserekommendationerna till bland annat Sverige och Estland, men då smittläget i grannländerna åter förvärras blir det igen svårare att resa. Runt om i världen testas olika vaccin mot coronavirus - förhoppningen är att de första ska kunna tas i bruk innan årsskiftet.

9.9 – Motgångar i vaccintestningen

Läkare vaccinerar patient i armen.
Bild: Mostphotos

AstraZeneca avbryter tillfälligt sin vaccintestning efter att en försöksperson insjuknar.
Flera olika bolag har kommit långt i utvecklandet av ett vaccin mot coronaviruset. Det kommer att bli en enorm logistisk utmaning att distribuera vaccinerna.

11.9 – Lättare att resa mellan Sverige och Finland

Kryssningsfartyg i Helsingfors.
Bild: Jorma Vihtonen / Yle

Regeringen lättar på reserestriktionerna till Sverige och inför dubbeltestning för personer från riskländer.

21.9 – Smittan sprids bland studerande, särskilt i Vasa ökar fallen snabbt

Rewell Center i Vasa sett från gågatan.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Flera nya coronafall upptäcks i Vasa. På Vasa Nations gulnäbbsintagning i Helsingfors exponeras över 50 personer för viruset.

22.9 – Reserekommendationerna skärps igen

En färjeterminal med några enstaka resenärer.
Bild: Otso Ritonummi / Yle

De lättare restriktionerna blev inte långvariga, nu skärps reserekommendationerna för nöjesresor till Sverige och Estland igen.

Oktober

Epidemin når sin kulmen i Österbotten och befolkningen får finna sig i nya restriktioner. På Helsingfors-Vanda flygplats får världsberömda hundar pris.

2.10 – Vasa sjukvårdsdistrikt når accelerationsfasen och munskyddsrekommendationer träder i kraft

Hylla med munskydd.
Bildtext Bild: Yle / Anna Kurtén
Bild: Yle / Anna Kurtén

Epidemins andra våg har nått Österbotten och munskydd börjar rekommenderas på allmänna platser. Vasaborna anpassar sig snabbt till den nya situationen och apoteken ser ökad försäljning av munskydd. Smittan har spridits främst på olika studentevenemang vilket snabbt leder till att stadens kändaste nattklubb stänger och andra stadiet och högskolor övergår till distansundervisning.

20.10 – Nya restriktioner gör att pubar och nattklubbar kan tvingas halvera sitt kundantal

En matportion, och i bakgrunden en servitör som jobbar på restaurang Vltava i Helsingfors i oktober 2020.
Bildtext Bild: Silja Viitala / Yle
Bild: Silja Viitala / Yle

Enligt riksdagens social- och hälsovårdsutskott borde restaurangerna delas in i två kategorier - de som i första hand serverar alkohol och de som i första hand serverar mat. I barer och nattklubbar bedöms risken för kontakt kunder emellan vara stor, och därför är det motiverat med strängare begränsning där.

28.10 – världens första coronahundar får pris

Coronahundarna Kössi, Miina, E.T och Valo med sina tränare på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext Bild: Jukka Pätynen
Bild: Jukka Pätynen

Under hösten har världens första coronahundar jobbat på Helsingfors-Vanda flygplats. Coronahundarna Kössi, Miina, E.T och Valo prisas för sitt arbete med att sniffa till sig coronasmitta och utnämns till specialhjältehundar av Finska Kennelklubben.


November

En muterad form av viruset härjar på minkfarmer i Danmark, som tar till drastiska åtgärder. På vaccinfronten kommer oväntat positiva signaler, vaccinleveranser inom EU väntas komma igång innan årets slut. Mot slutet av månaden förvärras epidemiläget först i Nyland och sedan även på andra håll i Finland. Lokala myndigheter ger nya rekommendationer för att hindra smittspridningen.

5.11 – Muterat virus på pälsfarmer i Danmark

Minkfarmare Thorbjoern Jepsen står med munskydd och huvudet böjt framför burar där minkar tittar ut i Gjoel, Danmark.
Bildtext Bild: EPA-EFE/All Over Press
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Danmark stänger ner Nordjylland och börjar avliva miljontals minkar för att hindra en muterad form av viruset från att sprida sig. I Finland är pälsindustrin inte orolig för smittspridning på pälsfarmerna, tvärtom tror man att det danska beslutet kan gynna de finländska farmerna.

11.11 – Nu är vaccin äntligen på väg

vaccin
Bildtext Bild: AFP / Lehtikuva
Bild: AFP / Lehtikuva

EU har ingått avtal om vaccinleveranser med Pfizer och Biontech. Distributionen ska inledas i slutet av året. Vid testning har vaccinet gett 90-procentig immunitet mot covid 19.

25.11 – Smittläget förvärras i Nyland

Tre skolelever står framför ingången till Nickby hjärta. Bakom dem syns en äldre man, skolans rektor. Alla har munskydd på sig.
Bildtext Bild: Yle / Mira Bäck
Bild: Yle / Mira Bäck

Mot slutet av november förvärras epidemiläget i Nyland. Flera smittspridningsåtgärder införs i landskapet, bland annat rekommenderas munskydd i årskurs 7-9. I huvudstadsregionen stängs offentliga utrymmen och andra stadiet övergår till distansundervisning.

26.11 – Smittfallen ökar i flera regioner

En man i skyddsutrustning utför ett coronatest på en person som sitter inne i sin bil. Patienten syns inte på bilden.
Bildtext Bild: Kalle Niskala / Yle
Bild: Kalle Niskala / Yle

Regeringen utlyser inte undantagstillstånd men förbereder sig på att situationen snabbt kan förvärras. I slutet av november befinner sig tre regioner i det allvarligaste epidemiskedet, fasen för samhällsspridning. Smittläget hotar förvärras på flera håll, och i Mellersta Österbotten rekommenderas högst 20 personer på privata tillställningar.


December

I många landskap ökar smittspridningen hastigt och man går in i den fas som kallas allmän smittspridning. Hobbyer ställs in, sammankomster med fler än 10 personer ska undvikas och på många håll övergår särskilt högstadier och gymnasier till distansstudier. Julen ska helst firas bara med dem som bor i samma hushåll. Samtidigt får vi fler positiva vaccinnyheter: Storbritannien har godkänt Pfizers vaccin och börjar vaccinera sjukvårdspersonal och äldre personer.

2.12 – Storbritannien och Ryssland godkänner vaccin, EU hoppas på beslut före årsskiftet

Margaret Keenan fick första coronavaccinet i Storbritannien - Spela upp på Arenan

Storbritannien blir först i världen med att godkänna ett vaccin av Pfizer-Biontech. I Ryssland tar man ungefär samtidigt i bruk sitt eget vaccin Sputnik-V. 90-åriga Margaret är den första att vaccineras för covid-19 i Storbritannien – i första skedet av massvaccineringen får 400 000 personer vaccinet. I Finland förväntar sig Institutet för hälsa och välfärd att man ska kunna börja vaccinera i mellandagarna.

9.12 – Många skolbarn måste igen gå i skola på distans

En ung flicka studerar på distans. Hon har framför sig en bok på ett skrivbord.
Bildtext Bild: Henrietta Hassinen / Yle
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Epidemiläget i Nyland och Egentliga Finland är nu i den fas som kallas samhällsspridning, så de regionala myndigheterna fattar beslut om distansundervisning för grundskolans högre klasser i många kommuner, bland andra Åbo, Kimitoön, Vasa och Korsholm. Också i Huvudstadsregionen rekommenderas distansundervisning i de högre klasserna i grundskolan, men städerna beslutar sig för att ändå hålla skolorna öppna.

14.12 – Finländarna är fortfarande för restriktioner men orkar inte riktigt leva enligt dem längre

Människor i munskydd går ut ur en metro i Helsingfors.
Bildtext I kollektivtrafiken är munskydden allt mer normala. Bild: All Over Press
Bild: All Over Press

Invånarna i huvudstadsregionen är för det mesta positivt inställda till coronarestriktionerna och anser att de behövs, men trots det är det fortfarande många som rör sig som förr och under hälften följer alla restriktioner. Det här visar en enkät som Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, HUS, beställt.

17.12 – Sjukvården oroar sig för mer patienter och vill ha beredskapslagarna tillbaka, regeringen säger att de inte behövs

sanna marin
Bildtext Sanna Marin mötte pressen utanför Ständerhuset på onsdag eftermiddag. Bild: Lehtikuva
Bild: Lehtikuva

HUS ledning kräver att beredskapslagen aktiveras: "Läget på sjukhusen kan förändras snabbt". Antalet intensivvårdspatienter ligger på runt trettio men blir de fler än 50 måste man börja skära ner på annan verksamhet på sjukhusen. Statsminister Sanna Marin säger att det inte är aktuellt att ta i bruk beredskapslagarna utan att HUS måste lösa sin personalsituation på något annat sätt. Den hastigt ökande smittspridningen verkar ha stannat av.

21.12 – Pfizers och Biontechs vaccin godkänns för bruk inom EU

En blond kvinna i röd kavaj talar framför en banderoll med FN:s logotyp.
Bildtext Världshälsoorganisationen WHO:s läkemedelschef Emer Cooke håller presskonferens i Geneve i Schweiz. Bild: EPA/ Martial Trezzini
Bild: EPA/ Martial Trezzini

Det RNA-vaccin mot coronavirus som tagits fram av Pfizer och Biontech får försäljningstillstånd av Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Tack vare att man kontinuerligt följt med utvecklingen av vaccinet har man på elva veckor kunnat göra det nödvändiga byråkratiska arbete som normalt tar ett år. Beslutet betyder att EU-länderna kan börja vaccinera sina invånare på mellandagarna.

27.12 Coronavaccineringen inleddes i Finland – "början på slutet av pandemin" enligt överläkare

Sjuksköterskan Eija Koponen får coronavaccinet den 27 december 2020.
Bildtext HUS-anställda var de första som vaccinerades i Finland
Bild: Lehtikuva

En lång väntan var över när vaccineringarna mot covid-19 inleddes på söndagen. De allra första sprutorna gavs till personal inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS.


Januari 2021

Det har nu gått ett år sedan det första bekräftade coronafallet i Finland. En stor del av vårdpersonalen har blivit vaccinerad och man planerar massvaccineringar av den äldre befolkningen. När det blir dags för resten av befolkningen är fortfarande oklart i och med att vaccinleveranserna har varit långsammare än många hoppats.

Medan hela världen väntar på vaccinering sprids nya och mer smittsamma virusmutationer som återigen kräver strängare restriktioner.

2.1 Europa och Finland får en bråkdel av det väntade antalet vaccindoser – kanslichef Varhila erkänner att takten är trög

Pfizer tillverkar covid-19-vaccin. Vaccinflaska och injektionsspruta och nål.
Bildtext Hittills är vaccinet från Pfizer-Biontech det enda som beviljats försäljningstillstånd i EU.
Bild: AFP / Lehtikuva

Finland fick under julhelgen en bråkdel av det utlovade antalet doser coronavaccin. Social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Kirsi Varhila medger att vaccineringens takt i nuläget inte är häv, men enligt ledande sakkunnig Mia Kontio får Finland nog igång en rask vaccinering så fort doserna kommer till landet.

5.1 Huvudstadsregionen förlänger sina strikta coronarestriktioner till slutet av januari – sammankomster begränsas också på annat håll i södra Finland.

Människor på Alexandersgatan i Helsingfors.
Bildtext Enligt Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori har kommunerna i huvudstadsregionen tagit bra i bruk regeringens hybridstrategi.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Restriktionerna förlängs för att bekämpa spridningen av en ny virusmutation och för att inte överbelasta hälsovården och sjukhusen.

27.1 Rejält över 100 000 personer har fått coronavaccin i Finland - vår grafik visar vilken region som vaccinerat flest

En kvinna med munskydd håller en spruta med vaccin framför sitt ansikte.
Bildtext I Finland är sjukvårdspersonalen bland de första som vaccinerades.
Bild: /All Over Press

Coronavaccineringarna har kommit igång i hela Finland och antalet vaccinerade ökar i en stabil takt. I vår grafik kan du följa med vaccineringsläget i landet.


Februari 2021

Vaccinationstakten är långsam samtidigt som den engelska virusmutationen snabbt sprids i samhället. Myndigheterna går in för att att förlänga tiden mellan den första och andra vaccinsdosen för att fler människor ska få ett grundläggande skydd mot viruset.

Den engelska mutationen av smittan blir vanligare och smittspridningen tar ny fart. Sjukhusen oroar sig för att kapaciteten ska räcka till då allt fler unga insjuknar. Samtidigt hålls dödligheten låg, antagligen tack vare att de allra sköraste fått vaccin. Regering och regionförvaltningsverk har olika åsikter om hur strikta restriktioner som ska råda. Huvudstadsregionen vill t ex tillåta att andra stadiet delvis får återgå till närstudier medan Sanna Marin anser att det skulle vara ansvarslöst.

Den 25.2 meddelar regeringen att man förbereder sig för att införa undantagsförhållanden och ta ibruk beredskapslagarna igen.

3.2 Finland beslutar att nu förlänga tiden mellan coronavaccindoserna och att inte ge Astra Zenecas vaccin till personer över 70 år

Helena Mäki blir vaccinerad mot coronavirus på Busholmen i Helsingfors den 1 februari.
Bildtext Vaccinering på Busholmen i Helsingfors.
Bild: Silja Viitala / Yle

Finland har beslutat att från och med nu förlänga tiden mellan coronavaccindosernafrån nuvarande 3-4 veckor till 3 månader. Det gör att fler kan vaccineras snabbare och skyddet kan bli bättre i längden. Det blir också en åldersgräns för vilka som får Astra Zenecas vaccin – det ges åtminstone tills vidare inte till personer över 70 år.

7.2 Ungefär lika många som vanligt dog i Finland i fjol, trots pandemin – vår grafik visar stora skillnader mellan europeiska länder

Ett fotocollage med en äldre man som bär munskydd, i vänster hörn. Till höger finns en karta över Europa. Överst på bilden finns diagram som visar den svenska och finska dödlighetskurvan 2020.
Bildtext Illustrationsbild på antalet dödsfall per vecka i Sverige och Finland år 2020.
Bild: Foto: Tiina Jutila / Yle, Collage: Henri Salonen / Yle, Google Maps.

I de flesta europeiska länder dog det i fjol betydligt fler personer än under de fem föregående åren. Finland har ändå klarat sig sällsynt väl i det här sammanhanget. Den så kallade överdödligheten var tydlig på våren också i vårt land, men läget var bättre under andra halvan av året.

23.2 Den försämrade coronasituationen satte inte stopp för finländarnas resande under sportlovet

Människor i kö till skidliften i Levi i februari 2021.
Bildtext Trafiken på huvudvägarna som leder till de mest populära fjällcentren i Lappland ökade med cirka 10 procent inför sportlovet, trots myndigheternas rekommendationer om att stanna hemma. Den här bilden togs på måndagen i Levi, Kittilä.
Bild: Antti Ullakko / Yle

Det förvärrade coronaläget har inte tagit kål på finländarnas iver att tillbringa sportlovet i Lappland eller på andra semesterorter i landet. Trafik- och mobilnätdata visar att lika många finländare semestrar i Finland som i fjol, om inte mer.

25.2 Regeringens morgonbesked: Alla är trötta, snart når vi "Operation slutspurt" – men först måste vi stänga skolor och krogar igen

Statsminister Sanna Marin, inrikesminister Maria Ohisalo samt vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko under regeringens presskonferens den 25 februari.
Bildtext Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna), statsminister Sanna Marin (SDP) och vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko (C) under regeringens presskonferens den 25 februari.
Bild: Lehtikuva

Regeringen tar till strängare åtgärder för att bromsa det muterade coronaviruset. Det finns beredskap för undantagsförhållanden i hela landet. Bland annat kan restaurangerna stänga den 8 mars. Ministrarna vet att att finländarna är trötta.


Mars 2021

Beredskapslagarna tas i bruk igen och regeringen utlyser undantagsförhållanden. Andra och högstadie-elever studerar på distans och restaurangerna får igen bara sälja hämtmat.

Utegångsförbud eller rörelserestriktioner diskuteras. Beslut om att skjuta på kommunalvalet fattas.

1.3 Regeringen konstaterade att undantagsförhållanden råder

Svenska Yle live: Regeringen utlyser undantagsförhållanden - Spela upp på Arenan

Undantagsförhållanden råder nu i Finland. Det konstaterade statsrådet i samverkan med republikens president på måndagen. Undantagsförhållandena börjar gälla omedelbart och är i kraft tillsvidare. Undantagsförhållandet innebär att det blir möjligt att reglera restaurangers och krogars verksamhet. Regeringen har gett vidare ett lagförslag till riksdagen som innebär att restaurangerna måste stänga tillfälligt i tre veckor från och med den 8 mars.

3.3 Åtta frågor om vad utegångsförbud kan innebära – vem övervakar och vilka tider får man inte röra sig utomhus

Franska poliser står vid en bil i mörkret, de kollar förarens dokument.
Bildtext Polisen i Frankrike övervakar att privatpersoner rör sig ute i rätt ärenden.
Bild: All Over Press

Om coronaläget förvärras kan regeringen fatta beslut om utegångsförbud. För att göra beslutsprocessen smidigare har det redan gjorts en del förberedande arbete, men än så länge är utegångsförbud endast på idéstadiet. Utegångsförbud kan bli en dellösning om andra knep inte fungerar tillräckligt bra.

6.3 Kommunalvalet flyttas fram – hålls den 13 juni

Helsingin kaupungin varastossa maan alla säilytetään arviolta noin 900 äänestyskoppia.
Bildtext Röstningsbåsen får vänta på att användas till juni.
Bild: Silja Viitala / Yle

Det är nu klart att kommunalvalet flyttas framåt i tiden på grund av coronapandemin. Justitieministeriet har slagit fast att valet hålls den 13 juni. Åtta partier av nio ställer sig bakom beslutet.

Artikeln uppdaterades 10.3 med ny rubrik och rubriker från februari och mars 2021