Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Det går inte längre utan drastiska åtgärder” – Tyskland går in för en hård coronanedstängning

Från 2020
Bilden är tagen i ett köpcenter. Närbild på en julgran med lampor och silvriga stora julgransbollar. I bakgrunden ser man en rulltrappa som andänds av en person med uppdragen huva och munskydd.
Bildtext Tysklands nya coronarestriktioner gör att butikerna måste stänga, mitt i den pågående julruschen.
Bild: ullstein bild - Sven Simon/ All Over Press

I Tyskland stängs stora delar av samhället i dag ner på grund av coronaviruspandemin. De restriktioner som hittills har gällt har inte stoppat spridningen av viruset och därför går man nu in för en nedstängning som är ungefär lika hård som den i våras.

– Såklart är det farligt. Det är ju fullt överallt, säger en kvinna som handlade julklappar så länge butikerna ännu fick hålla öppet i går och i förrgår.

– Man kunde ändå ha fattat beslutet att stänga ner lite tidigare och inte nu strax före jul, säger kvinnan till nyhetsbyrån Reuters.

Det var i söndags som man i Tyskland kom till den punkt då man var tvungen att konstatera att de sedan början av november gällande restriktionerna inte räcker till.

Med hela tiden stigande coronasiffror och i flera dagar mellan 500 och 600 coronadöda per dag, beslutade de tyska delstaternas regeringschefer tillsammans med förbundskansler Angela Merkel att det nu måste komma till en andra hård nedstängning.

Bland annat stänger nu en stor del av butikerna mitt i julruschen. Skolorna går i dag över till distansundervisning och på de flesta håll stänger också daghemmen.

En livlig shoppinggata. I bakgrunden ses butiker med ljusa skyltfönster. I förgrunden människor som hastar förbi kameran, de flesta är suddiga och går inte att identifiera.
Bildtext I Frankfurt var det trängsel i butikerna då många passade på att skaffa de sista julklapparna innan butikerna stängde på grund av restriktionerna.
Bild: imago images/Ralph Peters/ All Over Press

Vaccineringsstart före nyår

I flera delstater gäller nu också utegångsbegränsningar och till och med utegångsförbud om nätterna. Det handlar om begränsningar och förbud som kommer att gälla också under jul- och nyårshelgen.

– Det offentliga och privata livet begränsas nu på ett sätt som vi aldrig tidigare har sett i den tyska förbundsrepublikens historia. Vi har tusentals döda per vecka och en situation som hotar att eskalera utom kontroll. Det går inte längre utan drastiska åtgärder, säger Tysklands president Frank-Walter Steinmeier.

Samtidigt har många frågat sig varför man i Tyskland inte har kommit igång med vaccineringen när man redan vaccinerar i till exempel Storbritannien och USA med ett i Tyskland utvecklat vaccin.

Runtom i landet har man redan byggt upp de center där vaccineringen ska skötas och i går hette det att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA på måndag kan komma att ge grönt ljus för vaccinet.

Tysklands hälsominister Jens Spahn har ändå hela tiden betonat att det är viktigare att sköta processen grundligt än snabbt.

– Det handlar om att skapa förtroende för vaccinet och vaccineringen, säger Spahn som utgår från att vaccineringen i Tyskland och övriga EU kommer igång ännu före nyår.

Diskussion om artikeln