Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbotten nära spridningsfasen – många av de nya fallen kommer efter resande

Från 2020
Uppdaterad 15.12.2020 20:54.
En kvinna med långt ljust hår och rutig kappa står i ett höstigt landskap och har ett munskydd i ansiktet.
Bildtext Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Marina Kinnunen berättar att det pågår förberedelser för att åtminstone en del av sjukvårdsdistriktets kommuner kommer att tas till epidemins spridningsfas. Arkivbild.
Bild: Anna Wikman / Yle

Coronaläget fortsätter bli sämre i Vasa sjukvårdsdistrikt och distriktet är nära spridningsfasen igen, konstaterar coronagruppen. Största delen av fallen har kommit från andra orter eller utomlands, säger distriktets direktör, Marina Kinnunen.

Det blev inga nya rekommendationer efter Österbottens coronasamordningsgrupps möte på tisdagen. Däremot blir det extra insatt möte på fredag eftersom gruppen anser att Vasa sjukvårdsdistrikt är nära epidemins tredje och mest allvarliga fas, spridningsfasen.

– Vi vill utvärdera läget på nytt. Situationen ser olika ut i olika kommuner, och det kommer vi också att se över. Jättelugnt i några kommuner, i andra inte. Vi förbereder för att vi måste ta åtminstone en del av distriktet till spridningsfasen, säger sjukvårdsdistriktets direktör och coronagruppens ordförande, Marina Kinnunen.

I slutet av november var incidenstalet 16 i Vasa sjukvårdsdistrikt, vilket var den lägsta incidensen sedan den stora virusspridningen i distriktet i oktober.

Sedan dess har fallen börjat öka igen och på tisdagen vad incidenstalet 47 nya fall per 100 000 personer de senaste två veckorna. Ungefär 2,3 procent av alla prover som tas är positiva.

– Positivt är att man vet varifrån ungefär 80 procent av smittfallen kommer, berättar Kinnunen.

"Resandet ett problem"

Största delen av de nya fallen kommer nu från andra orter eller från utlandet, enligt Kinnunen.

– Resandet är ett problem som vi tog upp på mötet. Det finns områden i Finland som är i spridningsfasen och tyvärr ser vi deras dåliga situation nu även här, säger Kinnunen.

– Det är viktigt att inte resa till områden som är i spridningsskedet och kommer man från utlandet ska man jättenoggrant hålla den frivilliga karantänen och testa sig om man har lite symptom.

Ju mindre sociala kontakter desto bättre just nu

Rekommendationerna om att högst tio personer får träffas och att man ska ha munskydd i offentliga utrymmen gäller fram till årsskiftet.

Men Kinnunen säger att det kan bli aktuellt med en förlängning av rekommendationerna.

– Ju mindre sociala kontakter desto bättre just nu. Vi ska skydda våra äldre.

Vilka slags rekommendationer kan tänkas komma ifall Österbotten konstateras vara i spridningsfasen?

– Det är det vi ska jobba med nu, kan inte säga det än. Vi ska gå igenom de möjligheter vi har och gå igenom lägesbilden igen och se vad vi kan göra, säger Kinnunen.

Aktuella rekommendationer hittas på sjukvårdsdistriktets hemsida.

Sämre coronaläge i Vasa – besök inom hem- och anstaltsvård begränsas

En av de kommuner där coronaläget blivit sämre är Vasa.

Smitta har konstaterats på flera platser, bland annat vid Vaasan A-Kilta, Jansson-hemmet, Gustavsro ungdomshem och Yrkesakademins campus. Massexponeringar har dessutom inträffat vid stadssjukhusets avdelningar 5 och 9, vid Variska skola och Vamias Sampo-campus.

– Klasserna 7–9 har övergått till distansundervisning, de som har blivit smittade har isolerats på sina vårdplatser eller hemma, de som har exponerats har försatts i karantän och övriga personer som har vistats i samma lokal vid läroinrättningarna har getts anvisningen att hålla sig i frivillig karantän i 10 dagar, berättar ledande överläkare Heikki Kaukoranta i Vasa stad i ett pressmeddelande.

Besöken inom hem- och anstaltsvården begränsas nu också så att man inte får besöka stadssjukhusets avdelningar 5 och 9, och patientförflyttningar har också avbrutits. Avdelningarna 6 och 7 fungerar som normalt.

– Det rekommenderas att besök vid serviceboendeenheterna undviks. Den dag-, stimulans- och arbetsverksamhet som är underställd socialsektorn avbryts, förtydligar Kaukoranta.

Det är ledsamt att behöva ge sådana här anvisningar och rekommendationer så här inför julen. Coronaviruset tycks emellertid varken bry sig om kyrkliga fester eller det nya året

Vasa stad rekommenderar att man följer sjukvårdsdistriktets rekommendationer om att inte ordna sammankomster på mer än tio personer, också privat. Det rekommenderas heller inte att man träffar släktingar och bekanta som är äldre och har primärsjukdomar.

– Det är ledsamt att behöva ge sådana här anvisningar och rekommendationer så här inför julen. Coronaviruset tycks emellertid varken bry sig om kyrkliga fester eller det nya året. Tillsammans kan vi klara oss ur det här, men det kräver en insats av var och en av oss, säger Kaukoranta.

Artikeln uppdaterad 15.12.2020 kl. 20:40 med information om läget i Vasa.

Diskussion om artikeln