Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

“Också några hundra meter gör en skidlöpare lycklig” - skidspåret i Kokon i Borgå räddar vintern

Från 2020
Barnfamilj i skidspåret.
Bildtext Redan andra gången på en vecka är Suvi Linnanvirta och skidar i Kokon med sina barn.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Redan ett skidspår på 350 meter sätter fart på skidlöparna i Borgå. Staden hämtar hela tiden mera snö till spåret i Kokon.

Det är inget fel på ivern, balansen och målmedvetenheten. De två flickorna stakar sig fram i skidspåret bakom Aurorahallen i Kokon. Emma är fem år gammal, hennes lillasyster är ett år och nio månader.

- Det är riktigt roligt att skida här. Minstingen var nu första gången och testa skidåkning, berättar mamma Suvi Linnanvirta. Det gick ganska bra.

På veckoslutet öppnades det korta skidspåret. Familjen är redan i farten andra gången.

- Det blev en del kullerbyttor med det tycker hon bara är roligt. Så vi är riktigt nöjda att det finns en möjlighet att skida här och fint att det finns en egen bana för småttingar.

Snökanoner är i gång för att skidspåret ska kunna bli lite längre. För Tage Lönnroth från stadens idrottstjänster är det roligt att se hur populär den lilla slingan är.

Kati Alm i skidspåret.
Bildtext Kati Alm tror att hon kommer att skida i Kokonspåret flera gånger i veckan.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Eftersom det inte finns snö på något annat ställe så är det bra att skidlöparna har hittat hit. Vi kommer att fortsätta med att köra ut snö här och på så vis få en lite längre bana, säger han.

Med jämna mellanrum glider skidlöpare förbi hallen. Några håller god fart med skridskostil, andra tar det lite lugnare och mera klassiskt.

Spåret kommer att bli längre redan på onsdag. Om allt går enligt planerna är spåret i Kokon snart 500 meter långt.

- Då idrottshallarna nu är fast så måste folk hitta på lite annat att göra. Kanske det nu kommer nya människor hit som blir taggade och tar fram skidorna när de ser att det finns möjlighet att skida här, hoppas Tage Lönnroth.

Barn i skidspår.
Bildtext Emma, fem år, är redan ute på sin andra skidtur för säsongen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Kati Alm sveper förbi i full fart. Förra veckan bytte hon ut cykeln till skidor.

- Det känns härligt, härligt. Oj, vad jag har väntat på den här snön. Det är jätteroligt att staden har lagat den, säger hon.

Det har redan blivit många varv och det ska bli några till.

- Fastän det är en så här kort bana så duger några hundra meter och gör en skidlöpare lycklig. Tack pappa för att du väckte mitt skidintresse.

För henne ska det bli skidlöpning i Kokon åtminstone några kvällar i veckan.

- Det sitter bra efter jobbet och är en skön avkoppling. Man nollar alla tankar, säger Kati Alm.

Spår i Sibbo efter julen

Spåret i Kokon blir sakta men säkert lite längre.

I Sibbo får motionärerna ännu vänta lite men idrottsplatsmästare Bjarne Ståhl är försiktigt optimistisk beträffande skidspåret i Söderkulla.

- Vi har redan gjort en liten hög med snö men den räcker inte till ännu, så vi väntar och hoppas på en ny köldknäpp. Om prognosen håller så borde vi ha spår i Sibbo till lite efter jul, säger han.

Skidspår.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Diskussion om artikeln