Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ensamheten ökar, läkartiderna skjuts upp och allt fler oroar sig för ekonomin - så här påverkar coronapandemin finländarna

Från 2020
Uppdaterad 16.12.2020 08:10.
En kvinna kollar i mobilen med munskydd på, på auragatan i Åbo.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Försämrad ekonomi, ensamhet och minskad vardagsmotion - det här är några av problemen coronapandemin medfört för finländarna. Hälsovårdsmyndigheterna oroar sig också för det stora antalet uppskjutna läkartider, som kan orsaka problem senare.

Coronaepidemin och restriktionerna har påverkat olika delar av landet på olika sätt, det framkommer tydligt i FinSote-undersökningen som gjorts av Institutet för hälsa och välfärd.

Föga överraskande har coronapandemin påverkat människors vardag mest där fallen varit flest.

Läkarbesök har skjutits upp främst i Nyland. En ändrad läkartid var vanligast i Östra Nyland där var tredje bokade läkartid flyttades fram. I resten av landet var det bara 22 procent av läkarbesöken som skjutits upp.

– Antalet avbokade och flyttade läkartider är oroväckande, eftersom det orsakar rusning i ett senare skede. Får människor inte vård då de behöver den kan deras hälsoproblem också bli värre, säger Anna-Mari Aalto som är specialist på Institutet för hälsa och välfärd.

Personer som har något rörelsehinder fick oftare än andra sina läkarbesök uppskjutna.

stetoskop på arbetsbord
Bildtext Uppskjutna läkartider oroar experterna.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Ensamheten och oron för ekonomin har ökat

Var femte 20–74-åring upplever att deras ekonomi påverkats negativ av coronaviruset.

På landsbygden var upplevelsen av en försämrad ekonomi något vanligare än på andra håll, till exempel i Egentliga Finland och i Lappland oroade många sig över hur pengarna ska räcka.

Alla finlandssvenska regioner ligger över landets medeltal när det kommer till upplevd försämrad ekonomi.

Coronarestriktionerna syns också tydligt i att ensamheten ökat.

Nästan hälften av de som bor i Helsingfors svarade att de känner sig mera ensamma än tidigare. I hela landet uppgav 32 procent att de upplever att ensamheten ökat.

Det var också vanligare att de som befinner sig i riskgruppen upplevde ensamhet, då hela 42 procent av över 80-åringarna berättade att de känner sig ensammare än förut.

Nainen sauvakäveli Lauttasaaressa joulukuussa 2020.
Bildtext Ensamheten har ökat medan vardagsmotionen har minskat under coronapandemin.
Bild: Silja Viitala / Yle

Distansarbetet ökade mer i huvudstadsregionen än i övriga landet.

Hela 74 procent av helsingforsarna som svarat på enkäten uppgav att de jobbat mer hemifrån än tidigare under coronapandemin.

Motsvarande siffra för hela landet var 48 procent.

Den viktiga vardagsmotionen minskade bland 80-plussare

Det är främst de som är över 80-år gamla som upplevde att de minskat på vardagsmotionen under coronapandemin.

– Också en kort paus från vardagsmotionen kan påverka funktionsförmågan och öka behovet av hjälp i vardagen. Däremot känns det bra att 10 procent av över 80-åringarna uppger att de till och med rört på sig mer än tidigare, säger Katja Ilmarinen, forskare på Institutet för hälsa och välfärd.

Trots att 70–80-åringarna också befinner sig i riskgruppen, var känslan av minskad vardagsmotion inte lika vanlig.

Under hösten kartlade Institutet för hälsa och välfärd coronavirusets inverkan på finländarnas vardag med hjälp av FinSote-undersökningen. Resultaten som redogörs i den här artikeln baserar sig på 16 600 svar som samlats in från mitten av september till slutet av november.

Diskussion om artikeln