Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Spotify erbjuder mer synlighet för mindre pengar – och fyra andra nyheter att känna till den här morgonen

Från 2020
Spotify på telefon.
Bildtext Spotify är inte tidigare heller känt för att vara generöst mot artisterna.
Bild: imago/Levine-Roberts/ All Over Press

God onsdagsmorgon! Här listar vi fem nyheter som är bra att känna till den här dagen.

Spotify erbjuder mer synlighet för artister som går med på mindre ersättning

Musiktjänsten Spotify testar nu ett nytt system som innebär att artisternas låtar kan få större synlighet och klättra högre på listorna – om de går med på lägre ersättning.

– Det är ett stort problem om man bara kan komma med på listor om man betalar extra. Vi har ju en konkurrenslagstiftning och man kan fråga sig om de nu utnyttjar sin position på ett olagligt sätt, säger Lottaliina Pokkinen som är chef för juridiska ärenden på Finlands musikerförbund.

Förändringen medför också problem för artisterna och låtskrivarna som eventuellt inte kan påverka hurudana kontrakt skivbolagen sluter med Spotify.

Coronapandemin gör att ensamheten ökar bland finländarna och läkartiderna skjuts upp

Försämrad ekonomi, ensamhet och minskad vardagsmotion - det här är några av problemen coronapandemin medfört för finländarna.

Ensammast känner sig helsingforsarna som också distansarbetat mest under coronapandemin. Över 80-åringarna är den åldersgrupp som känt sig ensammast.

Hälsovårdsmyndigheterna oroar sig dessutom över det stora antalet uppskjutna läkartider, som kan leda till problem både för hälsovården och för patienterna i ett senare skede.

Silhuett av en kvinna som kikar ut genom ett fönster och håller en tung gardin åt sidan.
Bildtext Många har kännt sig ensamma under coronapandemin.

Vad händer om Finland avkriminaliserar cannabis?

Cannabis är tillbaka på agendan i Finland igen, i och med medborgarinitiativet om att avkriminalisera användning och innehav. Som en konsekvens av det är drogdebatten igen i full gång, och frågetecknen är många.

Svenska Yle bestämde sig därför att så bra som möjligt reda ut vad cannabis egentligen är, vad en avkriminalisering skulle kunna innebära och varför det bråkas så mycket om en planta.

Cannabis odling
Bildtext Avkriminalisera eller inte? Åsikterna går isär.

Visste du till exempel Cannabis inte automatiskt leder till att man använder hårdare droger, utan det här påstående baserar sig på en seglivad myt?

Elbilen - en mardröm för husbolagsgrannarna som kör bränslebilar?

Hur gör husbolag där några invånare vill ladda elbilar men andra inte vill betala för laddningsstationerna?

Johan Gullmets har granskat elbilarna, och behandlar hemma-laddning och laddning ur eluttag i det nya avsnittet av Arena-serien Gullmets.

Vågar jag ladda elbilen i ett vanligt eluttag? - Spela upp på Arenan

Tyskland stängs ner i nästan en månad i och med coronaviruset

I Tyskland stängs stora delar av samhället i dag ner på grund av coronaviruspandemin.

De restriktioner som hittills har gällt har inte stoppat spridningen av viruset och därför går man nu in för en nedstängning som är ungefär lika hård som den i våras.

Bland annat stänger nu en stor del av butikerna mitt i julruschen. Skolorna går i dag över till distansundervisning och på de flesta håll stänger också daghemmen.

Bilden är tagen i ett köpcenter. Närbild på en julgran med lampor och silvriga stora julgransbollar. I bakgrunden ser man en rulltrappa som andänds av en person med uppdragen huva och munskydd.
Bildtext Nu var det slutshoppat i Tyskland! Landet stänger alla icke-nödvändiga butiker mitt i julruschen.
Bild: ullstein bild - Sven Simon/ All Over Press

Väder

Vädret i dag är mulet och det kommer regn eller blötsnö. Snöfall förekommer främst i öster och norr. På många håll är det dessutom disigt.

Temperaturen är mellan +1 och +5 grader.

Väglaget kan vara dåligt i landets östra och norra delar samt i Nyland och Mellersta Österbotten på grund av blötsnö eller snö.

Diskussion om artikeln