Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Anklagelserna om kartellbildning bland Borgåbilskolor höll inte i Marknadsdomstolen

Från 2020
En bilskola i hörnet av en korsning.
Bildtext Bara Borgå bilskola av de tre anklagade bilskolorna måste betala påföljdsavgift och rättegångskostnader.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Marknadsdomstolen har kullkastat Konkurrens- och konsumentverkets krav om straff för de tre Borgåbilskolor som beskyllts för kartellbildning.

- De här anklagelserna är helt gripna ur luften.

Det konstaterade vd Timo Anttila vid bilskolan Porvoon Auto-opisto för ett år sedan, då han för Yle Östnyland kommenterade de anklagelser som Konkurrens- och konsumentverket riktade mot tre bilskolor i Borgå.

De tre Borgåbilskolorna beskylldes för att ha kommit överens om priser, men Marknadsdomstolen kullkastade Konkurrens- och konsumentverkets argument.

Timo Anttilas företag friades i rätten och får också rättegångskostnaderna betalda. Det samma gäller bilskolan Driver’s Club.

Däremot dömdes Borgå bilskola till en 12 000 euro stor påföljdsavgift för försummelse och överträdelse av konkurrenslagen.

Orsaken är att Nylands Bilskoleförening i samband med prisrekommendationerna till bilskolorna har överträtt sina befogenheter. Borgå bilskolas vd Helen Högström har verkat som ordförande för Nylands bilskoleförening.

Marknadsdomstolen anser ändå att bilskolan inte dragit någon ekonomisk nytta av att dess vd varit ordförande i föreningen.

Borgå bilskola får också lov att stå för sina rättegångskostnader.

Saftiga krav från början

Från början krävde Konkurrens- och konsumentverket att Driver's Club skulle betala en påföljdsavgift på 61 200 euro.

För Borgå Bilskola föreslogs 31 300 euro och för Porvoon Auto-opisto 54 300 euro.

Förutom de tre bilskolorna i Borgå finns det ytterligare sex andra bilskolor på andra orter i Nyland som anklagats för samma brott.

Enligt Konkurrens- och konsumentverket hade de tre bilskolorna i Borgå kommit överens om att höja priset för körutbildning med 600 euro 2013.

Det året fanns ett tryck att höja priserna på grund av ny lagstiftning, vilket ändå skulle ha resulterat i förhöjda priser.

Marknadsdomstolens beslut finns i sin helhet här (på finska).

Diskussion om artikeln