Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finska staten stöder Finnair med lån på 400 miljoner euro

Från 2020
Uppdaterad 16.12.2020 11:24.
Ett propellerplan från Finnair rullar längs landningsbanan
Bildtext Coronakrisen har drabbat Finnair hårt.
Bild: Evert Rönnqvist / Yle

Finska staten är redo att stöda det krisdrabbade flygbolaget Finnair i händelse av att bolagets eget kapital och kassa fortsätter att minska kraftigt på grund av coronakrisen.

Det skulle handla om ett hybridlån på maximalt 400 miljoner euro. Det är inte frågan om nya pengar som skulle tas ur statsbudgeten, utan det är pengar som återstår av det anslag på 700 miljoner euro som riksdagen beslöt om i våras.

Under det tredje kvartalet i år uppgick Finnairs eget kapital till 940 miljoner euro och dess kassareserv till 725 miljoner euro.

Hybridlånet på 400 miljoner euro utbetalas om det egna kapitalet eller kassareserven sjunker under en kritisk punkt - den punkten ska enligt dagens pressmeddelande definieras i lånevillkoren.

"Finland behöver fungerande flygförbindelser"

Europaminister Tytti Tuppurainen, som ansvarar för statens ägarstyrning, konstaterar att flygtrafiken inte har återhämtat sig på det sätt man hoppats på grund av den andra coronavågen. Hon säger att staten, i egenskap av storägare, har förbundit sig att stöda Finnair.

- Finlands geografiska läge är utmanande och vi klarar oss inte utan fungerande flygförbindelser. Finnair är betydelsefullt för livskraften i landskapen och regionerna, för exporten och turismen.

Manner: Före coronan var Finnair ett starkt bolag

Finnairs vd Topi Manner konstaterar att Finnair gick in i coronakrisen som ett starkt bolag med en stark balans.

- Nu vill vi försäkra oss om att vi kommer att klara oss genom det här undantagsläget och att vi kan gå vidare med vår strategi för trafiken mellan Europa och Asien.

Enligt Manner är hybridlånet en garanti för att säkra Finnairs ekonomiska soliditet också i det fall att återhämtningen drar ut på tiden.

- De åtgärder som vi har vidtagit under det här året för att balansera vår ekonomi och effektivera vår kostnadsstruktur kommer vi att fortsätta med.

Beslut om hybridlånet fattas av statsrådet, och lånet kräver också EU-kommissionens godkännande. Staten äger 55,8 procent av Finnair.

Tredje kvartalet uselt

Finnairs resultat för årets tredje kvartal landade 167 miljoner euro på minus.

Under perioden juli-september var Finnairs omsättning 97,4 miljoner. Det är 88,7 procent sämre än under samma period i fjol.

Passagerarantalet sjönk med nästan 87 procent och uppgick till cirka 500 000. I fjol samma tid transporterade Finnair 4,1 miljoner passagerare.

Resultatet för det fjärde kvartalet kommer i början av nästa år.

Diskussion om artikeln