Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Två drottningar med händerna mot varandra på DUV-teatern.

DuvTeatern skapas tillsammans - En vägvisare på det finländska teaterfältet

Från 2020

- Det var svårt göra pjäsen, men jag ville visa hur det känns för mig att vara annorlunda. Jag vill att människor ska lära sig något nytt genom den.

Det säger Yvonne Heins, skådespelare med nitton års erfarenhet inom helsingforsbaserade DuvTeatern.

Vi har mycket humor när vi träffas. Teatern är också ett jobb, ett annorlunda jobb.

― Yvonne Heins

På bilden: Yvonne Heins i föreställningen Den brinnande vargen, 2014. Foto: Stefan Bremer

Hon talar om jubileumsföreställningen I det stora landskapet – en sagolik familjekrönika, i vilken bitar av hennes egen verklighet finns med.

Pjäsen var ett samarbete mellan DuvTeatern, Svenska Teatern, Resonaarigroup och Wegelius kammarstråkar hade premiär hösten 2019.

Pjäsen handlar om ett helt vanligt kungarike som ruskas om när drottningen får tvillingar: den ena prinsessan är helt vanlig, den andra är inte det.

För första gången berörde 20-åriga DuvTeatern på en teaterscen hur det är att leva med en funktionsvariation. 

Den modiga, visuellt och musikaliskt vackra och djupt berörande sagan om samhällelig ojämlikhet blev en succé.

På bilden: Karolina Karanen i föreställningen I det stora landskapet, 2019. Foto: Cata Portin / Svenska Teatern

Fakta: DuvTeatern

Under det gångna året har teaterns mångåriga arbete även uppmärksammats med Bojan Sonntag-priset, Duodecims kulturpris och Stina Krooks stipendium. Tidigare har teatern också tilldelats bland annat Statens scenkonstpris.

På bilden: Martina Roos, Irina von Martens, Pia Renes, Mikael Andersson, Marina Haglund, Helena Laxén, Ragnar Bengtström, Christoffer Strandberg och Yvonne Heins. Foto: Cata Portin / Svenska Teatern

Prisregn

Pjäsen, som var teaterns största produktion hittills, kan nu ses som inspelad version på Arenan tillsammans med två dokumentärfilmer om DuvTeaterns produktioner och en om Yvonne Heins.

Samarbetsproduktionen fick en rad priser och utmärkelser och bidrog till att placera DuvTeatern ännu stadigare både på teaterfältet och i publikens medvetande.

DuvTeatern placerar sig inte i något fack.

― Forskare Riikka Papunen

På bilden: Emma Palomäki, Inka Timgren, Siiri Tiilikka, Emma Liekari från dansgruppen Blue Flamenco i föreställningen En rovfågel flyger in - en variation på Carmen, 2012. Foto: Stefan Bremer

Vad betyder alla utmärkelser?

- Att vi har varit duktiga och att vi har jobbat hårt, säger Yvonne Heins i en videointervju tillsammans med teaterns grundare och konstnärliga ledare Mikaela Hasán och verksamhetsledare Sanna Huldén.

DuvTeatern skapar konstnärligt intressanta och modiga föreställningar som älskas av både publik och kritiker.

På bilden: Elias Simons, Ragnar Bengtström, Sara Sandén, Alma Pöysti i Den brinnande vargen, 2014 foto: Stefan Bremer

- Visst uppmuntrar prisen till att fortsätta. I det stora landskapet, till exempel, skulle inte ha blivit till utan tjugo år av tidigare arbete. Det är roligt att ensemblens och teaterns långsiktiga arbete syns, säger Sanna Huldén.

En del av DuvTeaterns medlemmar har varit med sedan den allra första dramaklubben för personer med funktionsvariation grundades år 1995 inom ramen för DUV Mellersta Nyland.

DuvTeatern ruckar på normerna, gör samhället mer jämställt.

― Ur motiveringen för Statspriset i scenkonst 2015

På bilden: Elias Simons, Irina von Martens, Pia Renes, Ghita Nordlin och Marina Haglund i Vita skuggor, 2003. Foto Stefan Bremer

DuvTeatern samarbetar alltid med andra teatrar, institutioner och professionella konstnärer och skapar på så sätt nya möten, nya möjligheter och nya attityder både på teaterfältet och inom de människor som den kommer i kontakt med.

År 1999 grundades DuvTeatern och sedan år 2017 är teatern en självständig aktör. Idag har teatern en fast ensemble på elva skådespelare och flera personer som den regelbundet samarbetar med.

På bilden: Pia Renes, Irina von Martens, Marina Haglund i Vita skuggor. Foto: Stefan Bremer

Efterlängtad aktör som visar vägen

Vad är det som är så unikt med DuvTeatern?

Skådespelaren och forskaren Riikka Papunen, som arbetar med en doktorsavhandling vid Tammerfors universitet om att spela teater tillsammans med en kollega med funktionsvariation, svarar.

- DuvTeatern är en vägvisare på fältet och en ensam aktör, om än med breda nätverk. Det mest betydelsefulla är att de inte placerar sig själva i något fack, som skulle innebära en automatisk kategorisering.

- Att de samarbetar med institutioner och professionella konstnärer är ovanligt och imponerande, säger Papunen.

- Deras strävan är uttryckligen att vara där alla andra är.

Genom sina projekt med konstnärer ur majoriteten visar de hela tiden på olika sätt att mötas och samarbeta. Utan förebilder som de, skulle det vara svårare för oss alla, säger forskare Riikka Papunen.

På bilden: Christoffer Strandberg, Tanya Palmgren och Karolina Karanen i föreställningen Drömmar och arbete, 2017. Foto: Tani Simberg

Papunen poängterar också betydelsen DuvTeatern har som arbetsgivare och utbildare för konstnärer med funktionsvariation.

- Teatern har en stabil ensemble som den kunnat erbjuda arbete under en lång tid. Skådespelarna har ansvar och kan utveckla sin egen konstnärsidentitet, säger Papunen som följt med och samarbetat med DuvTeatern sedan 2014.

Humor och jobb

För Yvonne Heins är teatern en möjlighet att vara tillsammans med sina vänner och kolleger och ha det roligt.

DuvTeaterns produktioner bygger alltid på medlemmarnas egna idéer och erfarenheter, berättar regissören Mikaela Hasán.

Alltid är det kanske inte trevliga saker du hittar, men det är okej och går att arbeta vidare med.

― Forskare Riikka Papunen

På bilden: Ghita Nordlin, Irina von Martens och Sanna Huldén i Vita skuggor. Foto Stefan Bremer

Gemenskap och att skapa tillsammans står i centrum: det var syftet då teatern grundades, och detsamma gäller än idag.

- Inom teatern kan man hitta frihet och nya former av kreativitet, och få möjligheten att berätta viktiga historier som kan betyda något också för publiken, säger hon.

Var beredd att möta dig själv.

Teaterns föreställningar är ambitiösa och annorlunda. Jag frågar Riikka Papunen om hon har något råd till den tittare som nu möter teatern för första gången.

- Se på filmerna med öppenhet även för dina egna reaktioner. Du kan lära dig något nytt om hur du ser på andra och på dig själv. Alltid är det kanske inte trevliga saker du hittar, men det är okej och går att arbeta vidare med, säger Riikka Papunen.

DuvTeaterns konstnärliga processer kan ta ett till två år i anspråk. Arbetssättet kräver tid, eftersom materialet skapas inom gruppen.

Övre raden: Ragnar Bengtström, Yvonne Heins, Roy Eriksson, Irina von Martens. Nedre raden: Karolina Karanen, Krister Ekebom, Pia Renes, Tanya Palmgren. Foto: Stefan Bremer

Alla bidrar till paketet

- När vi inleder ett nytt projekt brukar vi börja med att utforska ett nytt tema. Alla kommer med sina olika idéer och tankar, och så arbetar vi fram ett verk tillsammans, beskriver Mikaela Hasán.

- Det blir som ett stort paket, fyller Yvonne Heins i.

Sanna Huldén håller med.

- Precis, innehållet i paketet kommer från olika håll. Och eftersom varje projekt skapas av delvis samma och delvis nya personer, blir det alltid ett nytt och annorlunda paket.

Pjäsen ruskar om en på ett sätt jag inte var förberedd på. Frågorna som ställs är brännande, engagerande och ifrågasättande.

― Lotta Green i recensionen av I det stora landskapet.

Vad är det främsta ni har lärt er inom teatern?

- Att det finns en enorm kraft i att skapa tillsammans och att det finns en massa kreativitet på alla ställen och i alla sammanhang, säger Mikaela Hasán.

- Något jag lärt mig av Yvonne och Mikaela är att hela tiden vara nyfiken på andra människor och se att vi alla bär på unika skatter, säger Sanna Huldén.

Vad är det bästa med DuvTeatern, Yvonne Heins?
- Att jag får vara nöjd och stolt över mig själv. Att jag får spela teater.

DuvTeatern-tema på Yle Fem

I det stora landskapet - en sagolik familjekrönika, filmad föreställning

Programmet är inte längre tillgängligt
I det stora landskapet - En sagolik familjekrönika - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Yvonne, dokumentär

Den tysta sångerskan, dokumentär

Programmet är inte längre tillgängligt

Nu är du Hamlet, dokumentär

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln