Engångsmunskydd får bättre betyg än skydd av tyg i Tukes utredning, men kvaliteten varierar – expertens tre tips hjälper dig välja rätt munskydd
Säkerhets- och kemikalieverket Tukes har undersökt munskydd av alla de slag och konstaterar att det finns mycket variation i munskyddens egenskaper.
Tukes fokuserade specifikt på munskydd av tyg och deras filtreringseffekt och andningsmotstånd. Totalt valdes 22 munskydd som finns på marknaden – både i fysiska affärer och nätbutiker. 20 av dem var tvättbara tygskydd, två av dem engångsmunskydd.
– När man framställer kraven är det viktigt att ta hänsyn till att munskyddet minskar spridningen av droppar till omgivningen så effektivt som möjligt. Men det är också viktigt att det inte blir för tungt eller svårt att andas genom skyddet, säger överinspektör Reija Sironen vid Tukes.
Tygskydd med tunt material är sämre
Munskydd rekommenderas av Institutet för hälsa och välfärd eftersom coronaviruset främst smittar via droppar – exempelvis då en smittad person hostar eller nyser.
Sironen konstaterar genom Tukes undersökning – precis som institutet – att användningen av munskydd minskar spridningen av droppar i omgivningen. Tukes ansvar inte är ändå inte att rekommendera munskydd utan att övervaka kvaliteten.
Munskyddets filtreringseffekt berättar hur väl det använda materialet i munskyddet filtrerar andningsluftens partiklar. Filtreringseffekten testades med partikelstorlekar på 0,1–5 mikrometer.
Coronavirusets partikelstorlek ligger i medeltal mellan drygt 0,05 och 0,2 mikrometer.
Resultatet från Tukes undersökning visar att filtreringseffekten var liten då partiklarna var mindre än 0,2 mikrometer. Filtreringseffekten var oftast mindre än 30 procent. Undersökningen visar med andra ord det som tidigare undersökningar också påvisat; det faktum att tygskydd inte skyddar användaren från coronaviruset (till skillnad från andningsskydd som även skyddar bäraren).
Undersökningen av filtreringseffekt visar ändå att tygskydd minskar spridningen av stora droppar och stänk till omgivningen.
De munskydd som testades skulle skydda mot 3 mikrometer stora partiklar. För elva – det vill säga hälften – av tygskyddens del kunde Tukes konstatera att filtreringseffekten var över 70 procent, medan effekten var under 10 procent i fråga om skydd tillverkat av mycket tunt tyg.
Engångsmunskydd bäst – ingen skillnad mellan tygskydd för barn och vuxna
Engångsmunskydden fick bäst betyg i undersökningen då man tar i beaktande filtreringseffekt och andningsmotstånd.
Tukes fann inte någon specifik egenskap eller specifikt material bland tygskydden som skulle göra kvaliteten bättre än andra tygskydd.
Tukes undersökte såväl munskydd för vuxna som barn. Sex av de testade munskydden var tillverkade för barn och Tukes konstaterar att man inte hittade skillnader i kvalitet och egenskaper mellan munskydd för vuxna och barn.
En bra passform är viktig – det ska inte kännas tungt att andas
Tukes undersökte också andningsmotstånd. Det här värdet berättar hur mycket materialet blockerar flödet av luft. Ju högre värdet är, desto sämre flyter luften genom materialet. Värdet varierade mycket mellan de olika munskydden som undersöktes.
Munskyddet behöver inte kännas kvävande även om värdet är högt. Det här kan bero på att luften passerar mellan ett eventuellt mellanrum som finns mellan munskyddet och ansiktet. Det betyder att munskyddet inte är tätt.
Det är viktigt att munskydden har en bra passform och Tukes uppmanar alla att testa och jämföra olika munskydd för att hitta den modell som passar ansiktet bäst och som gör att andningen inte känns för tung.
Mynskyddens filtrerbarhet och andningsförmåga påverkas inte bara av passformen – utan även bland annat av det använda materialets täthet, tjockhet och antalet lager.
Hur välja rätt munskydd? Experten svarar!
Munskydd har blivit en vanlig syn på senaste på grund av coronapandemin – både globalt och i Finland där munskydd rekommenderas.
Är du i färd med att köpa ett nytt munskydd? Erja Mäkelä som är äldre expert vid Arbetshälsoinstitutet lyfter fram tre saker som man ska ta i beaktande då man väljer munskydd.
- Skyddet ska sitta bra på ansiktet – så tätt som möjligt. Man ska inte behöva lyfta upp skyddet när man har det på sig och skyddet ska kännas bra.
- Skyddet ska inte vara för tätt. Om luften inte går igenom skyddet blir andningsmusklerna lätt trötta och det kan uppstå koldioxid inne i skyddet och man kan få huvudvärk. Då kan det hända att man inte orkar använda skyddet på rätt sätt. Man ska kunna andas genom skyddet.
Den tredje punkten kan man testa själv hemma för att se om ens munskydd fungerar rätt. Det handlar om en utmaning som bland annat spridit sig på videoappen Tiktok där man testar blåsa ut ett ljus med munskyddet på.
Enligt de som startat utmaningen är munskyddet bra om man inte lyckas släcka ljuset med skyddet på, medan munskyddet är dåligt om ljuset släcks. Men är det verkligen så? Så här kommenterar Mäkelä utmaningen med ljuset:
– Man kan testa genomträngligheten genom ljustestet. Skyddet får inte vara för tajt, men skyddet ska ändå vara tätt. Partiklar och droppar ska fastna i skyddet så att viruset inte sprids, men man ska ändå orka andas genom skyddet. Man ska alltså inte helt kunna släcka ljuset genom skyddet. Det här beror ändå på avståndet. Om man är en duktig blåsare kan man få ljuset släckt om man är nära ljuset.
Syftet med Tukes undersökning är i första hand inte att övervaka de produkter som finns på marknaden, utan genom resultatet få mer detaljerad information om egenskaperna hos munskydden. Resultatet kan vara till nytta då standarder för munskydd läggs upp. På grund av det här har Tukes inte sammanställt de enskilda munskyddens resultat.