Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Johannes Høsflot Klæbo kan tänka sig att avstå VM – hälsan är första prioritet: ”Allt annat kommer på andra plats”

Från 2020
Uppdaterad 16.12.2020 16:51.
Johannes Hösflot Kläbo.
Bildtext Johannes Høsflot Klæbo.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Johannes Høsflot Klæbo var först ut med att hoppa av världscuptävlingarna före jul, och nu har han också börjat ifrågasätta sin medverkan i vinterns VM. Han tvekar över att resa till Oberstdorf om läget inte blir bättre. Jag ska inte sluta vara försiktig nu, säger han till norska TV2.

I månadsskiftet februari/mars avgörs VM i längdskidåkning och Johannes Høsflot Klæbo har tre guld att försvara från det senaste mästerskapet i Seefeld 2019, men det kan hända att den norska skidstjärnan inte ställer upp.

Precis som då han bestämde sig för att avstå världscuptävlingarna efter premiären i Ruka så är Klæbo bekymrad över coronaläget med drygt två månader kvar till VM.

– Min första prioritet är att hålla mig frisk och då kommer allt annat på andra plats. Om jag skulle rangordna så är hälsan etta och VM tvåa. Om risken är för stor måste man sätta sig ner och överväga, men jag hoppas att vi kommer att hitta en lösning som gör att jag kan tävla i VM.

– Jag kommer att bedöma varje helg beroende på vart vi ska resa. Nu finns det inget förrän vi börjar igen den 9 januari. Jag ska inte sluta vara försiktig nu, jag tänker fortsätta så länge det är viktigt, säger han i en intervju för norska TV2.

Strängare restriktioner i Tyskland

Antalet coronafall har ökat mycket i Tyskland den senaste tiden och nu går man inför strängare restriktioner som är i kraft till den 10 januari.

– Lyckligtvis är det ett tag till VM men viruset blossar upp överallt nu. Det finns väldigt lite positiva nyheter kring viruset så vi får hålla tummarna för att det kommer ett vaccin och att det minska avsevärt. Det måste det göra för att jag ska kunna tävla mer i framtiden, säger Klæbo.

Efter premiären i Ruka ställdes tävlingarna i Lillehammer in, men förra helgen fortsatte världscupen men lopp i Davos och det här veckoslutet tävlar man i Dresden.

– Det var ovant att se de andra tävla men det är bra att det finns tävlingar och att man har något att titta på, men förstås skulle jag helst vara där. Man ser andra göra jobbet som man själv helst skulle vilja göra, säger Klæbo.

Diskussion om artikeln