Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Isa och Ela Strandberg på distans

Läraren Ela Strandberg är en hejare på distansundervisning: "Jag satsar på helt nya, kreativa sätt att undervisa och mina elever älskar det!"

Om att leva och undervisa på distans. Läraren Ela Strandberg satsade med sin dotter Isa på helt nya, kreativa sätt att undervisa. Halva Pargas njöt av distansskolan!

Från 2021

God morgon 4b!

Läraren Daniela ”Ela” Strandberg och hennes 6-åriga dotter Isa tittar vant in i telefonens videokamera. De startar varje vardag med en rolig morgonhälsning till Elas skolklass. Sedan fortsätter deras morgon med frukost och tandborstning innan Ela och hela klassen träffas live på webben.

Skoldag med klass 4B
Bildtext Skoldag med klass 4b
Bild: Daniela Strandberg

Det är mars år 2020 och landets alla skolor jobbar på distans på grund av coronapandemin. Det är Ela Strandbergs sista termin som lärare i Malms skola i Pargas.

Hon besluter sig snabbt att för sitt eget och elevernas välmåendes skull fokusera på positiva saker. Som att se och använda de möjligheter distansundervisningen ger.

Jag valde att tänka om och satsa på helt nya, kreativa sätt att undervisa. Och mina elever älskar det!

- Distansundervisningen ska kännas motiverande och roligt för eleverna, det är lärarens uppgift att upprätthålla deras intresse också nu. Jag är väldigt mån om att skoldagarna ska kännas som normala skoldagar, trots onormala förhållanden. Det är vad barnen har rätt till, betonar Ela Strandberg.

Vappenmöte med klassen
Bildtext Vappenmöte med klassen
Bild: Otso Reunanen / Yle

På en egen webbsida laddar hon upp skoluppgifter och roligt extramaterial i olika format, ofta som video. Klassen träffas live via Google Meet och Hangouts. Ela hjälper eleverna med att strukturera skoldagen, går igenom uppgifterna och kanske det allra viktigaste: hon håller dem sällskap.

Ela vill testa på något nytt i distansundervisningen, så hon skapade flodhästen Stina:

Meet-mötet är öppet hela skoldagen och eleverna kan också ringa henne när som helst. De första ringer redan på morgonen för att prata en stund.

Via Meet påminner Ela sina elever om att äta lunch där hemma, hålla rast och röra på sig lite.

Skoluppgifterna skickar eleverna in digitalt, t ex genom att fotografera sin mattebok. Med en klass på 21 elever så blir det lätt över hundra bilder och videor att gå igenom – varje dag. Hon ger feedback på alla uppgifter och skickar ut facit så att eleverna kan göra rättelser.

- Skolarbetet ska inte falla på föräldrarna. Det är inte meningen att föräldrarna ska ha koll på inlärning, studietekniker och sånt. Det är vi lärare som ska ha koll på det också på distans!

Förutom sin egen klass 4b så är Ela gymnastiklärare för skolans sexor – på distans förstås.

Isa tar sig igenom Dagens utmaning, spindelnätet:

Med uppfinningsrika metoder har Ela faktiskt lyckats få halva Pargas att röra på sig. En speciellt lyckad satsning var ”Amazing Race Pargas by bike” där Ela och Isa cyklade runt i Pargas och lade ut kontroller pinpointade på Google Maps.

Vid varje kontroll fanns en escaperoom-aktig klurig uppgift att lösa för att få en QR-kod att scanna med telefonen. Efter alla tio kontroller hade deltagarna en lång kod som öppnade ett webb-diplom att printa ut. Stor succe!

"Digital undervisning betyder inte att eleverna bara sitter inne"

Tidskriften Läraren uppmärksammade Elas kreativa distansundervisning. Bild: Pamela Friström

Dottern Isa var genast ivrigt med på noterna. Eftersom också hennes förskola var på distans så började Isa hjälpa sin mamma med distansundervisningen.

Isas specialitet är ”Grej of the day” – ett undervisningskoncept där läraren skapar en mikrolektion med spännande fakta om ett visst tema.

Ela filmar och Isa är framför kameran och berättar påläst fakta om till exempel tigrar, moln, hur snabbt naglar växer…

Grej of the day kan handla om nästan vad som helst.

- Det är roligt för man lär sig om djur, människor och olika saker. Jag har lärt mig om blåvalen, om Marthin Luther King och Rosa Parks, berättar Isa och ler glatt då hon fortsätter: Det är Micke som har hittat på det!

Distansförhållandet

Förutom undervisning på distans och dotterns förskola på distans så har Ela Strandberg också ett förhållande på distans.

Grej of the day- undervisningskonceptet är utvecklat av den svenske läraren och föreläsaren Micke Hermansson. För ca. tre år sedan var Ela den enda läraren i Malms skola som använde sig av Grej of the day. För att inspirera sina kolleger så bad hon rektorn att boka upphovsmannen Micke Hermansson som föreläsare. Så träffades Ela och Micke.

- Jag beställde honom! säger Ela med ett gapskratt och beskriver Micke som trevlig, karismatisk, charmig och snygg.

Nu är Ela och Micke ett par, särbor som är vana att åka skytteltrafik mellan Umeå och Pargas. Professionellt är Micke ett viktigt stöd då Ela testar och utvecklar nya undervisningsmetoder. Och Isa ser Micke som en pappa.

Ela Strandberg och mobilen
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle

Våren 2020 begränsar Finland plötsligt möjligheterna för svenskar att komma över gränsen. Under månaderna som följer så kan den lilla familjen umgås endast per telefon, videosamtal och chatt. Längtan är stor på båda sidor om viken.

Ela tar ut svängarna

För att muntra upp både sig själv och eleverna så börjar Ela skapa extra innehåll för webbsidan hon upprätthåller för sin skolklass. Webbsidan är öppen för alla och får snabbt tusentals följare då barn och föräldrar runt om i Svenskfinland hänger med.

Ela skapar bl a rörelseutmaningar där både elever och Ela jumppar sig svettiga, dansvideor och roliga extra uppgifter med klurigheter som hon och Isa hittar på. Allt från att bygga stora spindelnätslabyrint där hemma till att mor och dotter dyker upp på olika ställen i Pargas för eleverna att lista ut.

Om nätterna när Isa sover vakar Ela ofta tillsammans med sin animerade alter ego-figur Stina, en lila flodhäst som är lärare och lär ut matematik i roliga animationsfilmer.

Lärarna dansar

Under distansperioden gjorde också lärarna i Malms skola en dansvideo, som Ela skickade som en hälsning till skolans alla elever. Lärarna filmade sig själva med mobiltelefonerna och Ela editerade dansvideon som snabbt spreds via sociala medier:

Den här videon blev startskottet till min TV-dokumentär ”Ela och Isa på distans”! Jag fick syn på lärarnas dansvideo och så blev Ela och Isa huvudpersoner i dokumentären ”Ela och Isa på distans”, som handlar om distansvåren 2020. Här kan du se dokumentären.

Dokumentären är filmad under coronavåren 2020 och den är huvudsakligen gjord på distans. Större delen av dokumentären är alltså filmad av Ela med hennes telefon, som utrustades med en app som förbättrar videobilden lite. Jag regisserade per telefon och e-post.

Eftersom Ela Strandberg är en riktig hejare på distansundervisning och van att filma egna videor åt sina elever och själv uppträda framför kameran så kunde hon genast börja filma material också åt oss.

Då coronarestriktionerna på försommaren lättade en aning så kunde Ela, Isa och jag för första gången träffas på riktigt. Det var roligt och samtidigt lustigt: Jag som hade sett Ela och Isa på videomaterialet tyckte att jag redan kände dem jättebra medan de ju inte sett mig förut. För mig som dokumentarist var detta att inte kunna bli bekant med huvudpersonerna på normalt vis innan filmning den absolut största utmaningen.

På försommaren filmade vi några dagar med TV-teamet, filmaren Otso Reunanen och ljudkillen Ville-Matti Koskiniemi. Då fanns det ännu inte ansiktsmasker att tillgå så vi valde att filma mest utomhus. Inomhus var det lite trångt men vi gjorde vårt bästa med att hålla avstånd och tvätta händerna. Käsidesin flödade.

Inspelningar av dokumentären Ela och Isa på distans
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle
Inspelningar av dokumentären Ela och Isa på distans
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle
Inspelningar av dokumentären Ela och Isa på distans
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle
Inspelningar av dokumentären Ela och Isa på distans
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle
Inspelningar av dokumentären Ela och Isa på distans
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle
Inspelningar av dokumentären Ela och Isa på distans
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle
Inspelningar av dokumentären Ela och Isa på distans
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle

Nästa stora utmaning var att klippa dokumentären – också det jobbet gjordes på distans. Klipparen Kristiina Nisula arbetade i editen i Böle medan jag satt på redaktionen i Åbo. Utan att gå in på arbetstekniska detaljer så kan jag säga att det var knepigt många gånger.

Också allt arbete med grafik, ljudmix och färgkorrigering gjordes på distans, eftersom Yle snabbt införde egna coronarestriktioner som begränsade resandet mellan Yles olika redaktionsorter.

Vänskap på distans

I början av artikeln nämndes att vårterminen var Ela Strandbergs sista som lärare i Pargas. På hösten tog Ela och Isa farväl av sina vänner, som nu blir vänner på distans, för att flytta till Micke i Sverige. Men först festades det förstås:

Läroteket

Som bäst jobbar Ela med Läroteket – en gratis webbsida som ska göra skolarbetet där hemma lättare för såväl elever som föräldrar.

Daniela Strandberg på Läroteket
Bild: Läroteket

- Via mina tidigare elever så har jag förstått att skolarbetet ofta upplevs som någonting negativt som skapar konflikter där hemma. Så ska det inte behöva vara. Jag vill göra skolarbetet lätt och roligt. Läroteket ska bli den verktygsback som vi alla skulle ha behövt i våras, förklarar Ela Strandberg.

Arbetet med Läroteket är i full gång och bekostas av Svenska Folkskolans vänner.

PS- Isa fyllde nyss 7 år och går i första klass i Umeå. Ja, nu är familjen tillsammans igen!

Daniela och Isa Strandberg
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln