Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Årets bästa böcker 2020 – de här kvalade in till kvällens bokvaka

Från 2020
Uppdaterad 17.12.2020 12:13.
Pärm bildcollage av böckerna.
Bildtext Bokvakan 2020 är här! Vi listar de böcker vi samtalar om i sändningen.
Bild: Henri Salonen

Årets höjdpunkt Yle Vegas legendariska bokvaka går av stapeln ikväll torsdag kl 19.22–22.00. Och vi avslöjar redan nu vilka böcker vi kommer att prata om i livesändningen.

Här finns böcker för såväl små som stora snälla barn. Böcker som varit höjdpunkter, böcker som skaver och böcker som inte släpper taget om en. Här finns allt. Årets julbokvaka bjuder på massor med boktips, läsupplevelser och litteraturdiskussioner.

Vi har också frågat er vilka böcker ni tyckte var bäst från år 2020. Resultatet tillkännages förstås under bokvakan.

Här är listan över böcker som vi pratar om i bokvakan:

Johanna Holmström: Borde hålla käft! En bok om Märta Tikkanen

Märta Tikkanen och Johanna Holmström.
Bild: Niklas Sandström

Johanna Holmström närmar sig Märta Tikkanen än med nyfikenheten, ifrågasättandet och ettrigheten hos en journalist, än med ödmjukheten, förståelsen och medkänslan hos en författarkollega, än med kämpaglöden hos en feminist, än med smärtan hos en ödessyster.

Borde hålla käft är en biografi som inte stryker medhårs, och som just därför vidgar och fördjupar vår syn på Märta Tikkanen - på hennes liv och hennes verk.
/Marit Lindqvist

Ulrika Hansson: Jaktlaget

Ulrika Hanssons debutroman Jaktlaget är en elegant berättad historia om två äkta par på en liten österbottnisk ort. Bengt och Solveig drivs till en desperat plan för att göra sig av med de tusentals skrattmåsar som häckar i sjön bredvid deras hus.

Samtidigt samlar sig Inger, som är i pensionsåldern, för ett stort steg. Hon ser tillbaka på sitt liv med maken Christer med ånger och skam. Christer, som på orten betraktas som en redbar och förnuftig person, har varit en vidrig make och far.

Berättelsen väver skickligt ihop scener ur Bengts och Ingers tillvaro och målar upp en rik bild av deras liv och plats i byn, där livet till det yttre ser stillsamt ut. Men under ytan sjuder starka känslor som driver tillvaron mot en brytpunkt.
/Lasse Garoff

Alex Schulman: Överlevarna

portätt av Alex Schulman
Bild: Copyright/fotograf: Thron Ullberg

Författaren, poddaren och mediepersonligheten Alex Schulman är tyngre, mörkare, än någonsin - men samtidigt också friare än på länge. Uppväxtskildringen Överlevarna handlar om tre bröder och är Schulmans första fiktiva roman.

Boken fick genast stort internationellt intresse, och Schulman fortsätter finslipa sitt återberättande av livets mest sårbara scener. Men den här gången har han äntligen (höll jag på att säga) fiktionens gränslösa möjligheter som verktyg, en Christopher Nolansk berättarteknik samt vad som verkar vara ett närmast nyfrälst intresse för form.

Vem hade kunnat ana - att gå ännu djupare in i mörkret känns som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött.
/Jonas Forsbacka

Katarina Frostenson: F

Den svenska författaren Katarina Frostenson.
Bild: Bokförlaget Polaris

I fjol gav poeten och den tidigare Svenska Akademien-ledamoten Katarina Frostenson ut boken K – en blandning av dagbok och tankebok som omspänner tidsperioden 23.11.2017 – 23.5.2018 då Frostenson befann sig i landsflykt tillsammans med sin man Jean-Claude Arnault som bl.a. anklagats för sexuella trakasserier och våldtäkt.

I höst är Frostenson aktuell med boken F som tar vid där K slutade, och Katarina Frostenson besöker Jean-Claude Arnault som sitter fängslad på Anstalten Skogome utanför Göteborg sedan han blivit dömd till 2,5 års fängelse för våldtäkt.

K som i Katarina, F som i Frostenson, men också F som i ”förött, försvunnet. Förflutet, förluster. Fasa. Fängelse, förkastande, förtal, förtvivlan. Och motsatser: fjäril, frihet. Försoning. Finns! Framtid - ”
/Marit Lindqvist

Vigdis Hjorth: Lärarinnans sång

Kirjailija Vigdis Hjorth muotokuvassa.
Bild: Agnete Brun / Schildts & Söderströms

I Lärarinnans sång fortsätter den norska författaren Vigdis Hjorth att väcka frågor som både känns och bränns i mig som läsare och i vår samtid. Vem är jag, och vem ser jag ut att vara? Och vad är skillnaden mellan de två frågeställningarna?

Går det att vara god i samhället så som det ser ut? Hjorth tvingar mig som läsare att blotta mitt dåliga samvete, mina privilegier, mitt fula ego och min självupptagenhet. Men inte för andra, bara för mig själv.

Skulle vi fokusera mindre på oss själva om kameran inte fanns där, hela tiden?
/Jonas Forsbacka

Sanna Tahvanainen, Jenny Lucander: Min svarta hund

Leonard, som spelar fotboll och schack och gillar vilda djur, och på torsdagar går han i terapi hos Siv Sund. Ibland blir han så arg att han skriker och har sönder saker, han kan inte hjälpa det.

Men en dag ger Siv Sund honom en osynlig låtsashund.

Sanna Tahvanainens och Jenny Lucanders utsökta barnbok Min svarta hund handlar om stora och skrämmande känslor, om att vara arg, ledsen och rädd, om att skämmas och ångra sig. Och hur man kan närma sig sina känslor och bli deras vän.

Berättelsen har ett väldigt känslodjup som gestaltas med sprakande illustrationer.
/Lasse Garoff

Ellen Strömberg och Elin Löf: Maggan året runt

Maggan har ingen bästis i sin egen ålder, men hon har en mamma och en morfar hon älskar högt. Och kanske hon får nya vänner nu då hon börjar skolan? Maggan är en kapitelbok för den som redan kan läsa eller en högläsningsbok för barn som ska börja skolan eller redan börjat. Maggan funderar på viktiga spörsmål som även äldre personer kan beröras av.

Boken är riktig och sann feelgood och man blir glad av att läsa den. Det bästa är morfar PGs smarriga recept som dyker upp här och var. Han gör bland annat ugnskorv med ananas, senap och ost. “Det är starkt sött och lite kladdigt” som Maggan uttrycker det.
/Anne Hietanen

Milja Sarkola: Mitt kapital

Regissören Milja Sarkola sitter på en trästol mot en vit bakgrund.
Bild: Valokuvaaja Jarkko Mikkonen

Teaterregissören och dramatikern Milja Sarkolas debutroman börjar med att en kvinna (misstänkt lik författaren själv, en medelålders finlandssvensk regissör) köper en rätt dyr lägenhet i Helsingfors då hennes pappa går med på att betala en del av priset.

Men flytten, bostadslånet och återkommande möten med Aktias kundtjänst blir startpunkten för räkneövningar hos huvudpersonen som tar allt mer tvångsmässiga former.

Avskalat och hänsynslöst utforskar Sarkola hur ägande och egendom påverkar de människorelationer vi lever i.

Det eleganta med Mitt kapital är att romanen och pjäsen behandlar problemen kring pengar, men inte utgående från en brist på pengar utan utgående från pengarna i sig.
/Lasse Garoff

Roland Paulsen: Tänk om - en studie i oro

Den svenska sociologen och debattören Roland Paulsen har tidigare gjort sig känd och omdebatterad för sin kritik mot bland annat Arbetssamhället (2010). I Tänk om - en studie i oro fortsätter Paulsen göra sociologi och snäva teoretiska resonemang relaterbara när han tar sig an en av vår tids stora frågor: Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?

Tänk om vi människor mådde bättre som jägare och samlare? Tänk om jordbruksrevolutionen var ett stort misstag? Tänk om dagens medikaliseringsprocesser gör oss sjukare än vi är?
/Jonas Forsbacka

Dmitri Plax: Peter, tid

Det går inte att sätta sig in i bokens utgångspunkt. Att förlora sitt barn, i ett rått mord. Där börjar Dmitri Plax skriva boken Peter, tid. För att förstå (men det går inte) och för att stanna tiden (men det går inte heller).

Plax som skrivit mycket poesi tidigare skriver tillbakablickar. Samtal som kan tyckas banala men som får en helt annan innebörd när de blandas med den nutid som inte går att greppa.

Boken är inte linjär och det blandas in både bilder och stycken på belarusiska. I allt detta, bland de olikfärgade sidorna får man som läsare känna en liten del av den ofattbara smärtan som författaren upplever.
/Elin Willows

Katrine Marcal: Att uppfinna världen - Hur historiens största feltänk satte käppar i hjulet

författarporträtt av Katrine Marcal
Bild: Mondial

Rymddräkten, resväskan, bilen - vad har de här tre sakerna gemensamt? Jo det är uppfinningar som har en historiebeskrivning präglat av ett nedärvt manligt tunnelseende. Våra föreställningar om vad som är kvinnligt och manligt bromsar upp teknikens utveckling. Och man blir helt förbluffad då man inser den väldiga betydelsen av hur vi ser på kön har haft och har fortfarande när det gäller innovationer.
/Kia Svaetichin

Hanna Lundström (text) och Maija Hurme (ill.): Rassel prassel poesi

Barnpoesiboken Rassel, prassel, poesi.
Bild: Schildts & Söderströms

Det har kommit mycket bra finlandssvensk barndikt de senaste åren. Nu har Schildts & Söderströms samlat ihop Hannah Lundströms tre poesisamilngar i en volym, Rassel prassel poesi. Med Maija Hurmes akvareller blir det en tjock och vacker bok.

Poesin rör sig i de små barnens vardag, från bullar och parker till simhallar och badrum. Rimmen (för jo, allt är på rim här) är ofta oväntat underfundiga och glädjen är i stort sett alltid närvarande.
/Elin Willows

Åsa Linderborg: Året med 13 månader

Närbild på Åsa Linderborg
Bild: Aftonbladet

Året med 13 månader består av Åsa Linderborgs dagboksanteckningar mellan hösten 2017 och hösten 2018. Ett år som innefattade metoo, kaos kring Göteborgs bokmässa och Svenska Akademin.

Linderborg blir dessutom lämnad av sin man bara fyra dagar innan hon blir anklagad för ett självmord. Linderborg var vid den här tiden kulturchef på Aftonbladet och berättar om vad som hände bakom kulisserna på redaktionen och framförallt bakom hennes leende uppsyn.
/Anne Hietanen

Sarah Sheppard: Mystiska platser och olösta mysterier

Sarah Sheppards faktaböcker är i en helt unik klass för sig. Hon lyckas göra torr och tråkig fakta otroligt spännande och intressant. Med kunskap och finurlig humor underhåller hon både stora och små. I Mystiska platser och olösta mysterier ryms allt från legender som vart Atlantis försvann till ouppklarade brott och märkliga naturfenomen som Bermudatriangeln med. I tider som dessa passar det utmärkt att resa hemma i soffan.
/Kia Svaetichin

LISTA PÅ ÖVRIGA BÖCKER VI SAMTALAR OM

Fotocollage av Svenska Yles kulturjournalister: Kia Svaetichin, Lasse Garoff, Marit Lindqvist, Anne Hietanen, Elin Willows och Jonas Forsbacka
Bildtext Kia Svaetichin leder årets bokvaka tillsammans med bokälskarna Elin Willows, Lasse Garoff, Jonas Forsbacka, Anne Hietanen och Marit Lindqvist
Bild: Grafik: Miranda Uthardt, foto: Barbro Ahlstedt

Lyssna på Årets julbokvaka i Yle Vega den 17 december med start kl 19.22 till 22.00.