Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iran uttrycker förnöjsamhet över Trumps sorti, men ser ändå inte Biden som särskilt mycket bättre: "Lita inte på fienden"

Från 2020
Irans högsta ledare Ayatollah Ali Khamenei inklädd munskydd framträdde 16.12.2020
Bildtext Irans högsta ledare Ayatollah Ali Khamenei inklädd munskydd framträdde 16.12.2020.
Bild: AFP / Lehtikuva

Iran gläder sig över att USA:s president Donald Trump lämnar Vita huset. Men den tillträdande presidenten Joe Biden beskrivs ändå inte i särskilt positiva ordalag - och inte heller Trumps företrädare Barack Obama.

Irans högsta ledare Ayatollah Ali Khamenei visade sig i dag för första gången på mycket länge. Det har förekommit rykten om att den 81-åriga ledarens hälsa har försämrats.

Khamenei uttalade sig i samband med att han i Teheran träffade anhöriga till den iranska generalen Qasem Soleimani. Generalen dödades i januari i en amerikansk flygattack nära flygplatsen i Bagdad.

Khamenei bedömde att USA fortsättningsvis kommer att ha ett fientligt förhållningssätt gentemot den islamska republiken - också efter det att Joe Biden tagit över som president.

Khamenei sa att den amerikanska antagonismen inte försvinner i och med att Trumpadministrationen tar slut. Enligt honom kan man inte lita på Washington.

- Min fasta rekommendation är att man inte ska lita på fienden, sa Khamenei.

Enligt Khamenei är fientligheten mot Iran inte kopplad bara till Trumps Amerika, utan också till Barack Obamas tid som president.

- Obamas Amerika gjorde också dåliga saker mot den iranska nationen.

USA:s tillträdande president Joe Biden var vice president under Obamas presidentskap.

Khamenei har varit Irans högsta ledare sedan 1989 och har sista ordet i allt som berör den iranska staten.

Irans president Hassan Rouhani
Bildtext Irans president Hassan Rouhani anser att Trump varit USA:s mest laglösa president.
Bild: AFP / Lehtikuva

Också president Rouhani glad över Trumps sorti

Också Irans president Hassan Rouhani har uttalat sig i samma fråga. Han sa i ett tv-sänt tal att han gläder sig över Trumps sorti och att Trump har varit USA:s mest laglösa president.

- Vi är inte överlyckliga över herr Bidens tillträde, men vi är nöjda med att Trump avgår.

Rouhani definierar Trump som "terrorist" och "mördare" som inte ens "hyser förbarmande över behovet av coronavirusvaccin".

Enligt Iran har USA:s sanktioner mot Iran gjort det svårt för Iran att få tillgång till mediciner och hälsovårdsartiklar från utlandet, inklusive covid-19-vacciner.

Trumps administration har infört sanktioner mot Irans bankverksamhet samt mot den viktiga olje- och gasbranschen.

Sanktionerna infördes efter att USA hade dragit sig ur det kärnenergiavtal som Iran har ingått med ett stort antal länder i världen.

Enligt USA gäller sanktionerna inte mediciner eller humanitär hjälp.

De restriktioner som USA infört kan bland annat förhindra en del utländska banker att sköta finansiella transaktioner som berör Iran.

Källa: Reuters