Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Chefstränaren räknar med frostig stämning efter fusket i Ruka: ”Väckt en del ont blod”

Från 2020
Petter Kukkonen
Bildtext Petter Kukkonen.
Bild: Heidi Koivunen

Första tävlingen efter premiären i Ruka och fusket kring hoppdräkterna, då tror inte Finlands chefstränare Petter Kukkonen att han kommer att bemötas med några muntra miner. Man känner att jag gett mig på idrottarna, säger Kukkonen.

Efter världscuppremiären i nordisk kombination blev hoppdräkterna det stora samtalsämnet. Finlands chefstränare Petter Kukkonen medgav att man hade fuskat och han hade befallt idrottarna att trycka in disktrasor i kalsongerna för att på så vis få mer utrymme i tävlingsdräkten.

Kukkonen antydde också att konkurrenterna ska ha gått ett steg längre, och använt sig av tvättsvampar i kalsongerna.

När världscupen nu fortsätter i Ramsau, den första tävlingen efter Ruka, medger Kukkonen att hans uttalande och kritik mot andra länder inte setts med blida ögon.

– Jag har hört rykten om att kritiken har väckt en del ont blod. Man känner att jag gett mig på idrottarna, och många känner sig sårade så det kan bli en ganska frostig stämning i Ramsau, säger Kukkonen enligt STT.

"Kan inte vara så att de som tänjer på reglerna mest är de som är framgångsrika"

Finlands skidförbund har tillsammans med Finlands centrum för etik inom idrotten börjat samla in material för att för att få till en regeländring.

Enligt Kukkonen borde internationella skidförbundet Fis också utveckla ett protokoll som gör det lättare för nationella förbund att visa missnöje med olika frågor.

– Det handlar om hur vi ska respektera reglerna och vilken bild vill ge av sporten. Det kan inte vara så att de som tänjer på reglerna mest är de som är framgångsrika, säger Kukkonen.

Finland lag i Ramsau består av Ilkka Herola, Eero Hirvonen, Arttu Mäkiaho och Perttu Reponen. Laget var förra veckan samlat till ett träningsläger där fokus låg på hoppningen.

– Vi försökte få ordning på tekniken. Hoppningen ska vara avslappnad men vi har varit tvungna att arbeta med tekniken, säger Kukkonen.

Diskussion om artikeln