Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands humanitära bistånd ökar med 36 miljoner: "Mycket billigare att förebygga kriser än att hantera dem"

Från 2020
Uppdaterad 17.12.2020 23:19.
Unicefarbetare på gatan i Beirut efter explosionen 4.8.2020
Bildtext I Finlands humanitära bistånd betonas utbildning, skolmåltider, kvinnor och flickors rättigheter, förbättrande av ställningen för personer med funktionsnedsättning och förebyggande av kriser samt i år också coronakrisen.
Bild: Pasqual Gorriz / FN

Finland beviljar en rekordstor summa för humanitärt bistånd, meddelar Utrikesministeriet i ett pressmeddelande. "Det är mycket billigare att förebygga kriser än att hantera dem", står det i texten.

Biståndssumman ligger på 115 miljoner euro. Det är en ökning på 46 procent från fjolårets bistånd på 78,7 miljoner.

Nedskärningarna som infördes under regeringen Sipiläs period blir ett minne blott, berättar utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari.

– På så sätt bär Finland sitt ansvar också i coronakrisen, säger han.

skylt med röda korset
Bildtext Tidigare i år beviljade Finland ungefär tre miljoner euro till finländska projekt för att stödja behov orsakade av coronakrisen i bland annat Jemen, Kenya och Demokratiska republiken Kongo.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Ökat biståndsbehov på grund av coronaviruset

Bortsett från en ny regering och regeringsprogram är en av de största orsakerna till den ökade summan coronapandemin. En del av biståndet kommer att gå till hantering av coronakrisen.

Enligt Utrikesministeriet är över 200 miljoner människor i behov av humanitärt bistånd på grund av konflikter, naturkatastrofer och coronakrisen.

Ville Skinnari.
Bildtext – Finlands humanitära bistånd tas nu till samma nivå som före nedskärningarna, och till och med över den, säger utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Skolmat och utbildning prioriteras

Utbildning står högt på listan i biståndsarbetet. Finland börjar finansiera den Unicef-drivna fonden Education Cannot Wait som säkerställer barns utbildning - också i krissituationer.

Regeringen prioriterar också finansiering av skolmat.

– Skolmåltider bidrar med mycket mera än bara näring. De stärker hälsan, förbättrar inlärningsresultaten och främjar jämställdhet, säger Skinnari.

En man sorterar säckar med mat.
Bildtext Finland stöder FN:s humanitära arbete i bland annat Etiopien, Myanmar, Bangladesh, Somalia och Niger. Den här bilden är från Yemen.
Bild: Yahya Arhab / EPA

Coronapandemin har orsakat mera undernäring

Fem miljoner euro går till att hjälpa områden med undernäring och hungersnöd.

– Antalet människor som lider av undernäring har ökat betydligt i och med coronapandemin, meddelar Utrikesministeriet.

Coronakrisen har försvagat kvinnors ställning, speciellt i humanitära kriser. Till exempel kommer tre miljoner euro att gå till FN:s befolkningsfond UNFPA:s humanitära arbete. UNFPA erbjuder bland annat mödrarådgivningstjänster, förebygger könsrelaterat våld och erbjuder våldsoffer stöd.

Utrikesministeriets hemsida kan du läsa mera om Finlands humanitära bistånd.

Diskussion om artikeln