Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kårkullas Sofia Ulfstedt får fortsatt förtroende, men styrelsen är fortfarande inte överens: "Jag är rädd att det har stora konsekvenser för oss"

Från 2020
Uppdaterad 17.12.2020 14:20.
Mörkhårig kvinna vid åstranden i Åbo.
Bildtext Kårkullas samkommunsdirektör har fortfarande styrelsens förtroende, men beslutet var inte enhälligt. Samkommunens direktör Sofia Ulfstedt säger att hon hade hoppats att de hade kunnat fortsätta från rent bord.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Kårkullas samkommunsdirektör Sofia Ulfstedt har fortfarande styrelsens förtroende. Men samkommunens styrelse är mycket splittrad i frågan.

Då Kårkullas fullmäktige på onsdagen röstade om förtroendet för samkommunsdirektören röstade en klar majoritet för ett fortsatt förtroende för direktören. Eftersom åsikten i fullmäktige var så klar trodde styrelsens ordförande Anna Lena Karlsson-Finne att en ny omröstning inte skulle vara nödvändig. Men det höll inte alla styrelsemedlemmar med om och det blev en omröstning. Rösterna föll 6-5 för fortsatt förtroende för Ulfstedt.

- Jag var så nöjd efter fullmäktiges möte igår och tänkte att det här är klart. Men i dag blev jag lite besviken på att en del styrelsemedlemmar inte tagit till sig vad fullmäktige har sagt, säger Karlsson-Finne.

Anna-Lena Karlsson-Finne
Bildtext Anna Lena Karlsson-Finne
Bild: Yle/Nina Sederlöf

Styrelsen är fortfarande mycket delad i frågan och det gör att det är svårt att samarbeta.

- Vi hade några få men viktiga ärenden på mötet i dag, men det blev ingen diskussion överhuvudtaget. Jag har aldrig varit med om ett så kort möte, säger Karlsson-Finne.

Exakt vad den här splittringen i styrelsen betyder kan Karlsson-Finne inte svara på. Initiativet att mäta förtroendet för styrelsen och tillsätta ett utskott drogs tillbaka under fullmäktigemötet. Fullmäktige konstaterade enhälligt att styrelsen har fullmäktiges förtroende. Samtidigt är det klart att fullmäktige nu bör följa upp det här.

- Vi kommer samarbeta väldigt nära med fullmäktigeordförande för att följa upp det här, säger Karlsson-Finne.

"Min personliga åsikt är att styrelsen inte kan fortsätta jobba"

Även samkommunsdirektören Sofia Ulfstedt är besviken över att styrelsen fortfarande inte är överens.

- Trots att fullmäktige starkt röstade för mig, så är det väldigt tråkigt att styrelsen fortfarande röstar så här. Jag hade hoppats att vi nu kunde ha fortsatt från rent bord, säger Ulfstedt.

Mörkhårig kvinna vid åstranden i Åbo.
Bildtext Sofia Ulfstedt oroar sig för hur styrelsens splittring kan påverka Kårkullas verksamhet.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Ulfstedt tror att hela den här misstroendekrisen bottnar i en splittring och konflikter inom styrelsen.

- Jag är rädd att det har stora konsekvenser för oss. All den tid som borde användas för att se till brukarnas bästa och trygga deras framtid i vårdreformen går istället till fullständigt onödiga gräl. Det är jättetragiskt ur både personalens och brukarnas synvinkel. Vi har en skyldighet att svara på deras behov och då kan vi inte hålla på så här, säger Ulfstedt.

Finns det något konkret man kan göra nu?

- Om styrelsen fortsätter såhär, så spelar ingen roll vem som sitter på min post utan det är någonting i styrelsen som inte är som det ska. Min personliga åsikt är att styrelsen inte kan fortsätta jobba, men som sagt, jag är tjänsteman och det där är politiska beslut, säger Ulfstedt.

Nästa styrelsemöte är i slutet av januari.

- Hoppas att vi kan fira en lugn jul och mötas med nya krafter i januari, säger Karlsson-Finne.

Artikeln uppdaterades klockan 12.37 med Sofia Ulfstedts kommentarer.

Diskussion om artikeln