Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Keva funderar på hur den ödesdigra pensionsmissen kan korrigeras

Från 2020
Uppdaterad 17.12.2020 16:28.
Kevas kontor.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Pensionsförsäkraren Keva dryftar som bäst sätt på vilka man kunde korrigera den felaktiga utbetalningen av pensioner. Folkpensionsanstalten meddelar att missen får små följder.

Det var många som satte kaffet i vrångstrupen då Finlands största pensionsförsäkrare Keva meddelade att man av misstag betalat ut pensioner i förtid.

Det handlar om pensioner inom kommunsektorn, som betalades ut den 17 december i år istället för den 4 januari nästa år, som det var meningen.

Till en början kan den extra slanten på kontot kännas som en julklappspeng för många. Vid närmare eftertanke är läget inte så muntert.

Det finns en risk för att mottagaren förlorar i beskattningen.

En del kan förlora hundratals euro i beskattningen

Systemet med progressivitet i beskattningen som beror på inkomstnivån gör att det kan finnas både vinnare och förlorare.

Enligt Skattebetalarnas centralförbund kan man inte automatiskt veta om man vinner eller förlorar, utan det behövs noggranna beräkningar.

Teemu Lehtinen poseeraa
Bildtext Skattebetalarnas verkställande direktör Teemu Lehtinen.
Bild: Marja Väänänen / Yle

- Systemet är mycket komplicerat, men i vissa inkomstgrupper kan misstaget orsaka en förlust på 400 euro. Det är ganska mycket och därför måste man finna en lösning på problemet, säger Skattebetalarnas verkställande direktör Teemu Lehtinen.

Enligt Skattebetalarna måste Keva och skattemyndigheterna tillsammans finna en lösning.

Skatteförvaltningen manar till lugn och tror på lösning

Keva dryftar som bäst möjliga åtgärder för hur situationen kan korrigeras och vilka åtgärder som ska vidtas. Något besked är inte att vänta under torsdagen.

Skatteförvaltningen meddelar för sin del att man väntar på vidare besked från Keva.

- Nu lönar det sig att ta det lugnt i ett par dagar. Myndigheterna funderar på en lösning som gör att ingen får problem i beskattningen på grund av det skedda, säger ledande skatteexpert Sami Varonen.

Lösningen kunde till exempel gå ut på att pensioner som felaktigt betalats ut i år skulle räknas med i beskattningen för nästa år.

Liten betydelse för Folkpensionsanstalten

Folkpensionsanstalten uppger att Kevas misstag har liten betydelse för de förmåner man betalar ut. Därmed orsakar misstaget inga omedelbara åtgärder hos FPA.

Enligt chefen för den juridiska enheten, Mia Helle, beaktas pensionsförmånerna för den tid, som de beviljats.

- Tidpunkten för när arbetspensionen betalas ut har med andra ord ingen betydelse, eftersom det handlar om pensionen för januari.

Misstaget inverkar till exempel i allmänhet inte heller på det grundläggande utkomststödet.

Keva lovar utredning och hjälp till dem som vill betala tillbaka

Den som vill returnera pensionen som av misstag betalats ut till Keva kan göra det.

Lättast kan man meddela om saken genom att logga in på ”Dina pensionsuppgifter”-tjänsten på Kevas webbsajt. Telefonnumret 020-614 2837 ger också stöd.

Keva har på sin webbsajt också sammanställt svar på de vanligaste frågorna (tillsvidare bara på finska).

Keva lovar göra en noggrann utredning om det skedda. Tillvägagångssättet gås i den igenom och Keva vill försäkra att något motsvarande inte sker igen.

Uppdatering klockan 15:51: Kommentar från Skatteförvaltningen och information om återbetalning.