Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoöns polispatrull tar hem pris - Sydvästra Finlands polisinrättning har valt årets poliser

Från 2020
Uppdaterad 18.12.2020 10:12.
Två poliser, Tobias Karlsson och Fred Lindblom, står i paraduniform framför en polisbil.
Bildtext Årets poliser har inte haft tillfälle att klä sig i paraduniform sedan de utexaminerades från polisskolan. För Tobias Karlsson (vänster) var det 2003 och för Fred Lindblom (höger) var det 1999.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Årets poliser i sydvästra Finland är från Kimitoön

5:14

Utmärkelsen för Årets polis har utdelats av Sydvästra Finlands polisinrättning sedan 1995. I år går den hedern till äldre konstaplarna Fred Lindblom och Tobias Karlsson. Lindblom och Karlsson har arbetat som närpolispatrull på Kimitoön sedan sommaren 2014. Båda har cirka 20 år av arbetserfarenhet inom polisen.

Motiveringen bakom valet var Lindbloms och Karlssons aktiva arbetsgrepp i fråga om övervakning och förundersökning av brott.

Äldre konstaplarna har också uppmärksammats för att de kunnat samarbeta bra med andra säkerhetsmyndigheter och samarbetsparter i ett glesbebyggt område.

Bypoliserna behöver vara snabba och samarbetsvilliga

Under sina många år i tjänsten har Lindblom och Karlsson haft ett stort inflytande över sitt område och dem som bor där. För Kimitoöborna är de inte äldre konstaplarna Lindblom och Karlsson, utan Fred och Tobbe.

Några exempel på det som äldre konstaplarna fått till stånd under sin tjänst är att ungdomars körkultur förbättrats då poliserna varit aktiva i sin bevakning. Ett annat resultat är också att mängden skadegörelse inom området har minskat.

Fred Lindblom, en man med tunt ljust hår, vitt munskydd och polisuniform, står framför en polisbil.
Bildtext Fred Lindblom säger att de håller standarden hög och att den interna granskningen är hård, då vi frågade om hur han tänker kring de skandaler som uppkommit i samband med polisen på sistone.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Äldre konstaplarna glada för utmärkelsen, men arbetet fortsätter

Sydvästra Finlands polisinrättning är en relativt stor sådan och därför kom beskedet om utmärkelsen som något av en överraskning för äldre konstaplarna.

– Vi är överraskade och tacksamma för utmärkelsen. Det visar att vårt arbete på en liten polisstation och på en liten ort uppskattas, säger Lindblom och Karlsson.

På en liten ort som Kimitoön så är det viktigt att också smidigt kunna samarbeta med andra myndigheter. Det här är något som Lindblom och Karlsson lyckats med.

– Patrullen arbetar året runt tätt tillsammans med till exempel Västra Finlands sjöbevakning. Övervakning genomförs genom gemensamma övervakningsrazzior både på land och till havs, säger polischef Risto Lammi från Polisinrättningen i Sydvästra Finland.

Något som ändå oroar poliserna är drogernas ökade användning inte bara i deras område, men i hela landet.

- Ölen kanske syns till allt mindre och i stället ser man nu kannabis, och inte alltid endast i händerna hos fullt myndiga personer, säger Karlsson.

Tobias Karlsson, en man med mörkt hår munskydd och polisuniform står framför en polisbil.
Bildtext Tobias Karlsson oroar sig för drogernas ökade popularitet.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Årets polis offentliggörs alltid på polisinrättningens årsdag den 17 december.

Diskussion om artikeln