Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Affärer vill undvika julträngsel – håller öppet till midnatt

Från 2020
Uppdaterad 17.12.2020 13:59.
Ihmisiä kassalla Kalevan Prismassa Tampereella.
Bild: Antti Eintola / Yle

Vissa större affärer i regionen kommer fram till jul att hålla öppet till midnatt för att undvika julträngsel. På så vis vill man öka säkerheten under coronatider.

Minimani-kedjan har redan tagit i bruk de längre öppethållningstiderna. Vid Prisma i Karleby och i Vasa tillämpar man de nya tiderna från och med fredag.

I Jakobstads Prisma kommer man inte att hålla öppet längre än vad man redan gör. Beslutet grundar sig på stadens storlek och kundunderlag.

Handelslaget KPO utvärderar fortsättningen baserat på erfarenheter. Det kan finnas behov av att förlänga öppethållningstiderna även i framtiden, speciellt under helger.

Öppet dygnet runt inte nödvändigt

KPO funderade även på att hålla öppet dygnet runt. Men det kändes överdrivet i städer av denna storlek, säger market-branschdirektören Antti Paananen.

Kunderna har redan ändrat beteende. Enligt Paananen har morgontimmarna blivit livligare, samma gäller de sista timmarna före den normala stängningstiden, klockan 22.

– I framtiden kommer det säkert vara så att större affärer håller öppet längre, säger Paananen.

Beslut om framtiden fattas efter det pågående försöket.

– Vi får se ifall vi övergår till längre öppethållningstider. Det här är ett bra test och jag tror att det kommer att få fortsättning under livliga helger ifall det behövs, säger Paananen.

Alla större butiker förlänger inte öppethållningstiderna, till exempel Halpahalli och Citymarket i Karleby stänger dörrarna normal tid.

Den här artikeln är en översättning av Yle Kokkolas artikel Osa marketeista tasaa jouluruuhkia: kauppaan pääsee puoleenyöhön saakka, skriven av Sari Vähäsarja. Översättningen och bearbetningen är gjord av Juho Teir.

Diskussion om artikeln