Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dödligheten bland Sverigefinländarna har ökat i år, delvis på grund av covid-19

Från 2020
Två par äldre händer håller i varandra.
Bildtext Närmare 2 800 avled under första halvåret, vilket är 1 000 fler än genomsnittet för de senaste fem åren, enligt Sveriges Radio Finska.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Dödligheten bland Finlandsfödda ökade med drygt 60 procent tidigare i år. Covid-19 är en orsak till ökningen, rapporterar Sveriges Radio Finska som också publicerat en programserie till minne av coronans offer.

Många av de avlidna Finlandsfödda har haft en hög ålder och underliggande sjukdomar.

– Det är en grupp som har väldigt starka riskfaktorer, de är betydligt äldre än befolkningen i allmänhet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Sveriges Radio Finska, tidigare Sisuradio.

Han säger också att det är vanligare med till exempel hjärt- och kärlsjukdom i den gruppen.

Närmare 2 800 avled under första halvåret, vilket är 1 000 fler än genomsnittet för de senaste fem åren, visar uppgifter från den svenska statistikmyndigheten SCB som tagit fram siffrorna för Sveriges Radio Finska.

Över 300 Finlandsfödda har dött i covid-19 i Sverige

Det bor drygt 140 000 personer som är födda i Finland i Sverige. Fram till mitten av oktober hade 319 coronarelaterade dödsfall rapporterats bland dem. Drygt hälften av dödsfallen har inträffat i Stockholms län. Medelåldern för de avlidna är 81 år.

De Finlandsfödda i Sverige är äldre än invånare födda i andra länder. Medelåldern för de Finlandsfödda är 64,3 år och över hälften av de Finlandsfödda är 65 år eller äldre.

Källa: Sveriges Radio Finska, SCB, RTB 30/6 2020

Dödsfallen finns framför allt bland de drygt 300 000 som kom till Sverige som arbetskraftsinvandrare i slutet på 60-talet och början på 70-talet.

– Det är nog en kombination av att covid-19 har tagit många liv och att många finländare blivit äldre. Det kan också vara sekundära effekter av covid-19, att man kanske inte fått den vård man borde ha fått, säger SCB:s demograf Örjan Hemström till Sveriges Radio Finska.

Programserie till minne av de Finlandsfödda coronaoffren

Redan i somras rapporterades att risken att dö i covid-19 i Sverige var fyra gånger större för Finlandsfödda.

Sveriges Radio Finska har precis publicerat en programserie till minne av de Finlandsfödda coronaoffren.

Bildkollage med fyra personer: ett svartvitt gammalt foto på en ung kvinna och tre nya bilder med porträtt på en kvinna och två män.
Bildtext Sveriges Radio Finska har gjort en programserie där anhöriga till de avlidna Finlandsfödda intervjuas.
Bild: Sveriges Radio Finska

– Ingen av oss förstod egentligen hur illa det var. Inte pappa heller. Han trodde att han bara skulle sövas ner i ett par dagar då han skulle ligga i respirator. Efter det så trodde vi alla att han skulle bli uppväckt igen, berättar Jaana Jonasson i serien.

Hon är dotter till Matti Hiltunen som kom till Husqvarna från finska Lappland 1968 för att arbeta inom industrin. Han dog i covid-19 i våras, 74 år gammal.

I programmet hörs också Christina Guri Elmquist, dotter till Sinikka Guri som kom till Sverige som sextonåring, från östra Finland 1955. Hon arbetade som barnflicka, brödpackare, lokalvårdare och barndagvårdare i landet och bodde en kort tid på vårdhem 2020. Det var där hon insjuknade, och sedan rådde besöksförbud på hemmet.

– Det är väldigt smärtsamt att mamma skulle behöva dö ensam. Ingen ska behöva gå bort ensam. Det tycker jag är fruktansvärt. Jag förstår att läget är som det är med smittan men det är inte rättvist någonstans, säger dottern i programmet.

Delar av serien har sänts i Yle Vega under veckan. Hela serien kan höras hos Sveriges Radio Finska, både på finska och på svenska.

Diskussion om artikeln