Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lite färre coronapatienter på intensiven igen, men de stundande helgerna riskerar förvärra läget: "Trängs inte i julhandeln, och undvik nyårsfester"

Från 2020
Två kunder i ett juligt köpcentrum i Esbo.
Bildtext Två kunder i ett juligt köpcentrum i Esbo.
Bild: Lehtikuva

Sjukhusen vårdar för tillfället avsevärt fler covid-19-patienter jämfört med i början av månaden. Inom intensivvården har antalet coronapatienter däremot börjat sjunka – från 34 på onsdagen till 27 på torsdagen.

Lite färre coronapatienter på intensiven igen, men de stundande helgerna riskerar förvärra läget

2:44

Överläkare Stepani Bendel är ändå inte övertygad om att läget med säkerhet håller på att förbättras på intensiven. Han är fundersam kring hur det ska gå de närmaste veckorna, efter jul och nyår.

– Jag är mycket oroad för att smittspridningen ska förvärras, särskilt med tanke på att många finländare kommer att gå i butiker och köpcenter för att julhandla, och då trängas med andra människor, säger Bendel.

Porträtt på överläkare Stepani Bendel.
Bildtext Stepani Bendel är avdelningsöverläkare vid Kuopio universitetssjukhus.
Bild: Kuopio universitetssjukhus/Sakari Partanen

Han påpekar att det här gör det svårt att hålla coronaepidemin under kontroll.

– Jag förstår att det finns ekonomiska intressen här, men det skulle löna sig att handla på nätet istället eller att åtminstone försöka besöka butiker sådana tider då det inte är så många andra där, tillägger han.

På Institutet för hälsa och välfärd är man inne på samma linje.

Experter där är dessutom oroade över att nyårsfirandet kommer att leda till många nya smittofall i januari, och hälsomyndigheten uppmanar finländarna att undvika traditionella nyårsfester.

Graf som visar att antalet covid-19-patienter intagna för intensivvård har ökat sedan september och nu ligger på drygt 25.
Bildtext I våras var det betydligt fler som fick intensivvård, jämfört med läget nu. Det är oklart hur utvecklingen kommer att fortsätta.

Överläkare Stepani Bendel, som verkar vid en enhet som har koll på hur intensivvården fungerar nationellt, påpekar att vi i Finland kan klara av att intensivvårda 50–60 coronapatienter utan att behöva skära ned på annan sjukhusverksamhet, såsom operationer.

I nuläget är det 27 coronapatienter som vårdas på intensiven. Antalet fördubblades de första två veckorna i december, men har börjat minska den här veckan.

Fördelningen är ändå inte jämn över hela landet. Till exempel i Helsingfors har antalet coronapatienter på intensiven varit så stort att en del andra patienter har skickats till andra orter för vård.

– Intensivvårdsavdelningen borde aldrig få bli helt fylld med patienter för då är läget att följande patient som behöver intensivvård inte kan få det, kommenterar Bendel.

Man kan nedprioritera annan vård vid behov

Det går också att öka på antalet intensivvårdsplatser, men då måste ett visst sjukhus skära ned på annan vård, vilket gör att vårdköerna ökar igen.

Bendel bedömer att en enskild intensivvårdsavdelning kan klara av att ha upp till 20 procent coronapatienter, utan att få tilläggsresurser.

Samtidigt måste en hel del kapacitet också förbli ledig för andra akutfall som kommer in.

Coronapatienter är relativt länge på intensiven – i medeltal i cirka 13 dagar, mot 3 dagar för andra patienter.

Här nedan kan du se hur antalet covid-19-patienter på sjukhus har utvecklats (alltså både avdelningsvård och intensivvård).

Graf som visar att antalet intagna covid-19-patienter stiger i de flesta specialupptagningsområdena.
Bildtext Före 7.12 har informationen om avdelningsvårdade patienter på stads- och hälsocentralsjukhus varit ofullständig. Grafen visar läget fram till 17.12.

Diskussion om artikeln