Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

von der Leyen: "EU:s medlemsländer igång med covid-19-vaccinationerna den 27 december" - oklart när vaccinationer inleds i Finland

Från 2020
Uppdaterad 17.12.2020 16:34.
Eu-ledare deltar i toppmöte på distans.
Bild: AFP / Lehtikuva

Startdatumet för vaccineringskampanjerna mot covid-19 närmar sig. På torsdagen sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att vaccineringarna i EU inleds från och med den 27 december. Det finns inte ännu något officiellt startdatum för Finland.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skrev på torsdagen på Twitter:

"Det är EU:s stund nu. Den 27:e, 28:e och 29:e december kommer vaccineringen att starta i EU. Vi skyddar våra medborgare tillsammans, vi är starkare tillsammans".

Läkemedelsmyndigheten måste ännu ge grönt ljus

von der Leyens presstalesman Eric Mamer sa till journalister i Bryssel att vaccineringarna kan inledas från och med den 27 december förutsatt att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA beviljar Pfizers och Biontechs covid-19-vaccin försäljningstillstånd.

EMA har möte måndagen den 21 december.

EU-kommissionen fattar sitt avgörande beslut om huruvida vaccinet ges försäljningstillstånd den 23 december

De 27 medlemsländerna bestämmer själva i vilken ordning befolkningen vaccineras, men de flesta länder kommer att ställa de äldre och sjukvårdare som behandlar covid-19-patienter först i vaccinationskön.

Finland har inget startdatum för vaccineringar ännu

Finländska politiker och myndigheter har inte ännu informerat om när coronavaccineringarna börjar.

Social - och hälsovårdsministeriet förhåller sig skeptiskt till ett försök att inleda vaccineringarna samtidigt i slutet av december.

Överläkare Sari Ekholm på social- och hälsovårdsministeriet säger till nyhetsbyrån STT att målet i Finland är att inleda vaccineringarna när ett tillräckligt antal vaccindoser finns tillgängligt i hela landet.

– De storskaliga vaccineringarna börjar sannolikt inte på det här årets sida. Enligt den information jag har kommer vi inte att få särskilt stora mängder vaccindoser nu i december, säger Ekholm enligt STT.

Tyskland, Italien, Österrike startar den 27 december

Om EMA godkänner vaccinet kommer Tyskland att börja vaccinera den 27 december, enligt Tysklands hälsominister Jens Spahn.

Också Italien och Österrike har meddelat att de börjar vaccineringarna 27 december.

Enligt Sveriges radios Ekot kommer Sveriges vaccineringar att börja antingen den 26 eller den 27 december.

Artikeln uppdaterad klockan 16.08 med uppgifter om Finland.

Diskussion om artikeln