Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin om Rysslands internationella roll: Ja, vi är ”vita och lurviga” – och vill föra dialog med alla

Från 2020
Vladimir Putin sitter vid sitt bord i sidoprofil och har en dekorerad julgran i bakgrunde. Putin har knäppt sina händer.
Bildtext Vladimir Putin hade en julgran vid sin sida när han höll sin årliga presskonferens.

Presskonferensen drog ut på tiden men gav väldigt lite nytt. Putin svarade på sextio frågor.

Många väntade med iver på hur presidenten skulle kommentera förgiftningen av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyi efter uppgifterna om att den ryska säkerhetstjänsten FSB står bakom händelsen.

Det var självklart att Putin inte skulle medge att FSB hade något med saken att göra.

Han höll också fast vid sin envisa vägran att nämna Navalnyis namn. Putin talade om ”patienten på ett sjukhus i Berlin” och om ”den välkände bloggaren”.

Vladimir Putins besked i frågan var att Navalnyi vill göra sig viktigare än han är och att han får stöd av USA:s säkerhetstjänst.

Med ett skratt sa Putin ”Vem skulle behöva förgifta honom? Om det behövdes hade det slutförts”. Putin lät alltså indirekt förstå att FSB-agenter inte gör halvmesyrer utan om de vill döda någon så lyckas de.

Ryssland anser att bara väst bär skuld till motsättningar

Ett annat allvarligt piskrapp gav president Putin västvärlden i sitt svar på BBC-jounatlisten Steve Rosenbergs fråga om vilket ansvar Ryssland bär för det skarpare internationella läget.

Rosenberg nämnde som exempel på det ryska ansvaret annekteringen av Krim och förgiftningen av den tidigare spionen Sergej Skripal och hans dotter i den brittiska staden Salisbury.

Rosenberg använde ett ryskt idiom ”belye i pusjistye” som betyder vit och lurvig, eller vit och mjuk. Det står för oskyldighet och Putin tog fasta på det i sitt svar.

Ja, vi är vita och lurviga och vill ha dialog med alla, sa Putin.
Sedan kom han som vanligt med en lång utläggning om vad ont väst har gjort och hur Ryssland måste reagera på det.

Svaret gav inte något nytt i sak men visade åter på hur djupa motsättningarna mellan Ryssland och västvärlden är just nu.

Putin underströk att Ryssland klarar sig bra när det gäller att utveckla militären och moderna vapen även om landet inte satsar lika mycket pengar på försvaret som till exempel USA och Kina.

Belarusierna ska välja själva

Det är viktigt att ingen utifrån blandar sig i politiken i Belarus sa Putin. Folket i Belarus måste självt fredligt lösa sina problem, sa han.

Han nämnde att president Aleksandr Lukasjenko har utlovat en förändring av konstitutionen, och upprepade att utländsk inblandning bara leder till ytterligare problem.

Vilken roll Ryssland spelar i grannlandet Belarus nämnde han inget om.

Inget svar om Putins framtid

Putin sa att han ännu inte har bestämt sig om han tänker ställa upp i presidentvalet 2024.

På en fråga om han tyckte det var värt att ändra författningen så att hans presidentperioder nollställs svarade Putin att det är värt att se till att Ryssland lever i stabilitet.

Han erkände också att det som i somras kallades den ”allryska omröstningen” de facto var en folkomröstning.

Bilden om ryska framgångar sprack

Vladimir Putin ville som vanligt hålla fast vid sitt mantra om allt är bra i Ryssland.

Den här gången underströk han att Ryssland har klarat corona-pandemin bättre än många andra länder. Han hävdade att det gäller både ekonomin och hälsovården.

Han fick dock ett tydligt mothugg i form av ett otal frågor där det framgick att ryssarna lider såväl av ekonomiska problem som av brister inom sjuk- och hälsovården.

Nytt format men samma mål

President Putins stora presskonferens var i år annorlunda än tidigare. På grund av coronapandemin satt Putin i sitt residens med en liten grupp journalister medan alla andra deltog distanserat från olika håll i Ryssland.

Den här gången hade också medborgarna möjlighet att ställa frågor till presidenten.

Det kom som vanligt väldigt detaljerade frågor om enskilda människors problem. Som vanligt lovade Putin också lösa dem.
På det sättet upprätthåller han den bild han vill ge av att ha alla trådar i sin hand och att han alltid ser till varje invånares bästa.

Det gångna årets svårigheter försökte Putin avslutningsvis förminska genom att jämföra med hur det var under 1990-talet och de första åren av tjugohundratalet.

Vi lyfter alla en nyårsskål för våra närmaste, vår familj, vänner och kolleger. Men min viktigaste skål höjer jag för fosterlandet, Ryssland, sa Putin.

Han meddelade också att staten ger en gåva till barnfamiljer. Alla barn upp till sju års ålder ska få ett engångsbidrag på 5 000 rubel, cirka 55 euro.

Diskussion om artikeln