Julgubben försöker göra besöken så trygga som möjligt – tackar nej till kramar och ställer också upp digitalt
Julen är här och med detta väntar många på ett besök av julgubben. Och julgubben kommer också i år – men är coronaanpassad.
Sjöscouterna i scoutkåren S:t Simons Sjöfararna i Pargas har en tradition av att ordna julgubbsbesök på julen. Jockum Lundsten är en av dem som håller i verksamheten och brukar också själv jobba som julgubbe.
I vanliga fall brukar julgubben komma in på ett besök som tar ungefär 5–10 minuter. Familjen har ställt fram klapparna som julgubben tar med sig in till familjen där han delar ut en del av klapparna.
Men för att göra julgubbens besök coronaanpassat har scouterna i år andra lösningar.
– Julgubben kommer hämta klapparna till dörren och stannar utomhus. Han står 2–3 meter utanför och familjen kan stå i dörröppningen eller på terrassen.
Och vad händer om ett barn vill ha en kram av julgubben?
– Julgubben måste tyvärr tacka nej till en kram i år eftersom han besöker många familjer. Vi bidrar väldigt ogärna till att sprida smittan.
Pargasscouterna erbjuder också en digital julgubbe som kan prata med familjen via ett videosamtal.
– Vi ringer ett samtal till familjen där vi växlar hälsningar och meddelar att nissarna kanske gömt några klappar utomhus som någon ur familjen kan hämta in.
Trots att många vid det här laget är vana vid distansmöten har intresset för den digitala julgubben ändå inte varit så stort. De allra flesta vill ha ett riktigt besök av julgubben.
– Det visar kanske att det är viktigt att fira julen med familjen och med den fysiska julgubben, säger Lundsten.
Färre besök för julgubben
Scouterna i Pargas har märkt att antalet beställningar är färre i år.
– Det är mycket mindre än tidigare. Man märker att folk är försiktiga. Läget är lugnare än vanligt och det har andra scoutkårer i Åbotrakten också tyckt.
När intervjun görs veckan före julafton har scouterna i Pargas 29 beställningar. En vanlig julafton brukar julgubben göra 50–60 besök.
Var minskningen överraskande?
– Jag hade hoppats på att när man inte kan fira med lika många familjemedlemmar som vanligt skulle det vara viktigt att ha en tradition kvar, som att julgubben kommer. Men det kan hända att människor firar med äldre släktingar och inte vågar ta emot besök på grund av det.
Lundsten hoppas att beställningarna ska öka ännu lite till före julafton. För sjöscoutkåren är ordnandet av julgubbsbesöken en rolig och viktig inkomstkälla.
– Mindre inkomster kan betyda att vi måste göra färre investeringar i våra båtar. I vår kårlokal märks det genom att vi inte kan köpa nya tält eller nya sjökort.
Julgubben får se många olika jular
Det bästa med att få “julgubba” är enligt Jockum Lundsten att får vara en fluga i taket hos olika familjer under julen.
– Det bästa är att få se hur olika familjer firar jul. Traditionerna varierar väldigt mycket trots att vi besöker familjer i samma land och på samma ort.
Det här märks bland annat i antalet julklappar.
– Vissa har julklappar i mängder. Jag minns att jag någon gång släpat in 12 säckar. Och så finns det familjer som har en julklapp per person där man märker att det viktigaste är att man samlas. Där är det trevligast att vara.
– Det viktigaste är att han kommer och det förverkligar vi i år också
Jockum Lundsten
Det är inte bara barnfamiljer som vill ha besök av julgubben. Ibland är det bara vuxna på plats.
– Man har kommit in och undrat var barnen är och får då höra att “det finns inga barn”. De tycker det är så roligt att få en julgubbe och det brukar bli ett väldigt avslappnande besök.
Till barnen som väntar på julgubben hälsar Lundsten att han hoppas att barnen kommer ihåg att hålla avstånd när julgubben kommer på besök. På vilket sätt han dyker upp tror Lundsten barnen bryr sig mindre om.
– Det viktigaste är att han kommer och det förverkligar vi i år också.