Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Alkoholstopp vid 20 och munskydd i rusningstrafik – Sverige skärper restriktionerna ytterligare

Från 2020
Uppdaterad 18.12.2020 18:37.
Stefan Löfven ser bekymrad ut.
Bild: STELLA Pictures/All Over Press

Folkmängdsbegränsningar i butiker, max 4 personer i samma sällskap på restauranger, alkoholförsäljningsförbud från klockan 20 och munskydd i kollektivtrafiken under vissa tider, meddelar svenska regeringen om nya coronarestriktioner i dag.

– Situationen är fortfarande allvarlig, sade statsminister Stefan Löfven på regeringens och Folkhälsomyndighetens pressträff fredag eftermiddag.

– Lyssna på vårdpersonalen, lyssna på råden.

9 600 fall i Sverige i dag

Förslaget med de nya restriktionerna skickas på snabbremiss över helgen. De flesta av restriktionerna ska sedan gälla från den 24 december.

Den svenska regeringen vill sänka maxtalet för sällskap på restauranger från åtta till fyra. Dessutom ska alkoholförsäljning på restauranger avslutas vid klockan 20.

Också affärer och köpcentrum måste begränsa hur många kunder de släpper in samtidigt.

I kollektivtrafik rekommenderas munskydd under vissa tider, framför allt vid rusningstid. Tydligare riktlinjer för munskydd i arbetspendling ska tas fram under julen och gälla från den 7 januari.

Människor på Södermalm i Stockholm.
Bildtext Också affärer och köpcentrum måste begränsa hur många kunder de släpper in samtidigt. Bilden är tagen i Stockholm den 10 januari.
Bild: AFP / Lehtikuva

Julrean ett orosmoln

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att covid-19 fortsätter spridas på en hög nivå i Sverige liksom i många andra länder.

– För att vi ska kunna pressa tillbaka smittspridningen måste följsamheten vara god, säger han om restriktionerna.

Folkhälsomyndigheten riktar en stark uppmaning till handeln att inte locka med lågpriser i butikerna.

― Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson

Han bedömer att följsamheten har förbättrats den senaste tiden men säger att det finns utrymme för förbättring. Ett orosmoln är trängseln på handelsplatser, och den kommande mellandagsrean som ofta startar redan före jul.

– Folkhälsomyndigheten riktar därför en stark uppmaning till handeln att inte genomföra realisationer eller locka med lågpriser i butikerna i år. Det riskerar att återigen dra många människor ut till varuhus och köpcentra. Handlare och fastighetsägare måste begränsa den trängsel som kan uppkomma genom att identifiera ett maxantal som kan vistas i lokalerna.

Människor på en gata i Stockholm.
Bildtext Ett orosmoln är trängseln i butiker, och den kommande mellandagsrean som ofta startar redan före jul. Bilden är tagen i Stockholm den 3 december.
Bild: AFP / Lehtikuva

Gymnasieelevernas distansundervisning förlängs

Dessutom kommer gymnasieelevernas distansundervisning att förlängas efter jullovet, fram till den 24 januari.

Utbildningsminister Anna Ekström påminner de vuxna i landet om att det är en uppoffring ungdomarna gör.

– Så länge landets gymnasieungdomar måste bedriva sina studier på distans ska ingen vuxen kunna tänka "jag ska bara" om nånting som inte är absolut nödvändigt. De åtgärder som har presenterats här i dag ska följas av var och en, det är det bästa sättet att hjälpa våra ungdomar.

Arbetsgivare uppmanas också kraftigt till att se till att arbetstagare arbetar på distans. All "icke-essentiell personal" ska arbeta hemifrån, säger regeringen.

"Helt i enlighet med strategin hittills"

På pressträffen får statsminister Löfven frågan om de nya restriktionerna är ett erkännande för att den svenska strategin hittills har varit för snäll.

– Vi har sagt under hela pandemin att vi behöver besluta om åtgärder utifrån den situation som gäller. Nu gör vi bedömningen att läget är så allvarligt och vården så ansträngd att det behöver fattas beslut som ytterligare begränsar de mänskliga kontakterna. Så det är helt i enlighet med den strategi som vi har valt.

Person som väntar på metron i centrala Stockholm.
Bildtext I kollektivtrafiken rekommenderas munskydd vid rusningstid. Bilden är tagen i Stockholm den 3 december.
Bild: AFP / Lehtikuva

Aggressivare smittspridning vintertid än tänkt

Johan Carlson påpekar att läget i andra länder och dialogen med de europeiska samarbetsparterna visar att smittspridningen är aggressivare under vinterhalvåret. Det finns temperatur- och luftfuktighetsfaktorer.

– Det är uppenbart att alla länder brottas med det problemet att de åtgärder som vidtogs under våren och sommaren inte är tillräckligt kraftfulla för att hantera den mycket starkare smittspridning som vi ser nu.

Carlson får frågan om varför Folkhälsomyndigheten ändrat sig om munskydd, och han påpekar att FHM aldrig varit emot munskydd men haft linjen att risken med munskydd är att folk inte håller distans.

– Det är det vi ser ute i Europa och ute i världen, munskyddsanvändningen har inte fått riktigt stor effekt, eftersom de motverkande faktorerna har varit ganska stora: man har tappat koncentrationen på att hålla distansen.

Vi ser ute i Europa att munskyddsanvändningen inte fått stor effekt, eftersom man tappat koncentrationen på att hålla distansen.

― Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson

– Vi försöker identifiera små sektorer där man har försökt allt man kan men det ändå återstår något att göra. Där kan man lägga munskydd. Men vi tror inte det kommer att ha en väldigt avgörande effekt. Att prata om munskydd som ett allmänt hjälpmedel där man uppfattar trängsel på gator och torg, det har inte någon effekt enligt vad vi sett ute i Europa.

Diskussion om artikeln