Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen slopar pensionsslussen – ny ersättning och fortbildning för över 55-åringar

Från 2020
Uppdaterad 17.12.2020 19:05.
Programmet är inte längre tillgängligt
Regeringen berättar om hur de ska förbättra sysselsättningen bland personer över 55 år - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Regeringspartierna har enats om att skärpa kraven för pensionsslussen från år 2023 och fasa ut den per år 2025. Slussen ska ersättas med ersättning vid uppsägning och mer fortbildning, meddelade regeringen vid kvällens presskonferens.

Vänsterförbundet sällade sig slutligen till de övriga regeringspartierna och godkände slopandet av pensionsslussen. Vänsterförbundets riksdagsgrupp fattade beslutet i dag torsdag, och regeringen kungjorde det vid sin presskonferens i kväll.

Pensionsslussen slopas så att kraven för slussen börjar skärpas från år 2023 och ska vara helt avskaffad år 2025. Det här betyder att pensionsslussen avskaffas för personer födda år 1965 och senare. Slopandet av slussen gäller inte personer som redan befinner sig i slussen.

– Regeringens mål är att förbättra sysselsättningen genom strukturella reformer. De här besluten kommer att leda till 10 300 fler sysselsatta, sa statsminister Sanna Marin på presskonferensen.

Ersättning och fortbildning

Regeringen har kommit överens om att ersätta pensionsslussen med nya ersättningar och fortbildning för uppsagda över 55-åringar, som jobbat för samma arbetsgivare i minst fem år.

Den uppsagda får rätt till fortbildning för ett belopp som motsvarar två månaders lön, och en ersättning som motsvarar en månads lön. Det här paketet kommer ovanpå det redan befintliga förändringsskyddet, som motsvarar en månads lön.

Regeringen Marin håller presskonferens.
Bildtext I stället för arbetslöshetsersättning fram till pensionen ska fokus ligga på fortbildning för äldre arbetstagare som blivit uppsagda.
Bild: Lehtikuva

Av regeringspartierna var det Vänsterförbundet som var mest motvilligt till att slopa pensionsslussen, och partiet krävde bättre sysselsättningsåtgärder för personer över 55 år i gengäld.

Enligt Vänsterförbundets ordförande Li Andersson går paketet nu att tolerera, men är ändå inte särskilt angenämt. Andersson påpekade på presskonferensen också att en rejäl övergångsperiod var viktig för partiet.

Svår fråga för regeringen

Pensionsslussen har varit en svår förhandlingsfråga för regeringen, vars mål är att i förlängningen sysselsätta 10 000–12 000 fler, som en del av regeringens sysselsättningsmål.

Pensionsslussen är omdebatterad eftersom den gett en viss ekonomisk trygghet åt en del, medan andra har råkat ut för åldersdiskriminering på grund av systemet.

Pensionsslussen går i korthet ut på att äldre arbetstagare som sägs upp kan få inkomstrelaterad arbetslöshetsdagpenning ända fram till pensioneringen.

Diskussion om artikeln