Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Marin i Yles specialsändning: Inget akut behov för beredskapslagen

Från 2020
Sanna Marin med munskydd.
Bildtext Regeringen kommer vara i beredskap hela julen, ifall coronaläget skulle försämras.
Bild: Lehtikuva

I nuläget ser statsminister Sanna Marin (SDP) inte ett akut behov för att ta i bruk beredskapslagen. Regeringen är ändå i beredskap över julen för att vid behov kunna fatta snabba beslut om åtgärder.

Statsminister Sanna Marin kommenterade SDP:s motstridiga kommunikation ifråga om aktiverandet av beredskapslagen i Yles specialsändning Igenom corona. Marin sa på onsdag att det inte finns ett behov beredskapslagen. Grundlagsutskottets ordförande Antti Rinne (SDP) sa å sin sida i dag torsdag att beredskapslagen aktiveras i något skede. Marin anser inte att det finns ett akut behov, men att läget nog kan förändras fort.

Specialsändningen Igenom corona om coronaåret 2020 kan ses här nedan, intervjun med statsminister Sanna Marin (på finska) börjar vid 01:16:10.

Programmet är inte längre tillgängligt

– Det här är omöjligt att förutspå. Vi hörde igår en väldigt exakt epidemiologisk bedömning av sjukvårdens kapacitet. Just nu ser epidemin inte ut att eskalera. Läget har alltså lugnat ned sig under de senaste veckorna, men de dagliga smittsiffrorna är ändå höga och vi kan inte dra en suck av lättnad, säger Marin.

Enligt Marin är det svårt att förutspå behovet inom sjukvården, för läget kan förändras så hastigt. Därför är regeringen i beredskap hela julen, ifall läget skulle försämras.

– Speciellt belastningen inom specialsjukvården är något jag inte kan förutsäga, eller huruvida vi kommer behöva beredskapslagen eller inte. Vi förbereder oss på allt, säger Marin.

Marin: Inga nya restriktioner till jul, omdöme under träffar med släkten

Statsminister Marin anser att regionerna och sjukvårdsdistrikten har genomfört coronaåtgärderna väl och att åtgärderna har bitit, för smittspridningen har jämnat ut sig över Finland. Därför tänker regeringen Marin inte ta till nya åtgärder före jul, och beredskapslagen är heller inte aktuell just nu.

Statsminister Marin uppmanar ändå till sans och omdöme då folk träffar sina nära och kära.

– Mycket hänger så klart på hur människor beter sig, speciellt nu då julen står för dörren och man förståeligt nog har ett behov av att träffa släktingar och vänner. Samtidigt måste man ändå komma ihåg att det här är en farlig sjukdom speciellt för äldre och personer i riskgrupper. Därför uppmanar jag alla finländare till eftertanke hur vi träffar våra närmaste, som så klart är oss kära, säger Marin.

Marin bedömer att beredskapslagen erbjuder verktyg för att trygga tillgången till sjukskötare, om sjukvården skulle bli så pass belastad. Statsministern påpekar ändå att beredskapslagen inte är det första valet för att trygga vården över julhelgen.

Angående frågan om sjukskötarnas coronatillägg sa Marin att saken i första hand hör till arbetsmarknadsparterna. Marin ger ändå grönt ljus för ett coronatillägg för sjukskötarna, om arbetsmarknadsorganisationerna lägger fram ett förslag. Ett sådant har ännu inte kommit.

– Om arbetsmarknadsorganisationerna lägger fram ett förslag och ber regeringen se över finansieringen för ett sådant tillägg, så kommer regeringen givetvis ta det till behandling, men förslaget måste komma från arbetsmarknadsorganisationernas håll. Jag anser det väldigt viktigt att regeringen inte tar organisationernas befogenheter åt sig, säger Marin.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Marin Ylen erikoislähetyksessä: valmiuslain käyttöönotolle ei akuuttia tarvetta, hallitus on valmiudessa jouluna, mikäli koronatilanne pahenee skriven av Tatu Kuukkanen. Översättningen gjordes av Erik Ståhl.

Diskussion om artikeln