Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i dag: Finlands skidskyttedamer fortfarande utan fullträffar – kommer en i dagens sprintlopp i Hochfilzen?

Från 2020
Uppdaterad 18.12.2020 15:09.
Programmet är inte längre tillgängligt
Världscupen i skidskytte, damernas sprint (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Samtidigt som de finländska skidskytteherrarna har visat att de gått framåt under sommaren, har framgången för damerna än så länge lyst med sin frånvaro. Bara Mari Eder har lyckats knipa världscuppoäng i någon av de sex första världscuptävlingarna. Nu ges damerna en ny chans att följa herrarnas exempel.

Klockan 15.15: Skidskytte, damer sprint

Finland: Mari Eder (startnummer: 47), Suvi Minkkinen (64), Venla Lehtonen (87).

Kommentator: Magnus Eklöv.

Damernas världscup är den jämnaste på flera år. Inte bara beträffande resultaten, utan även då man granskar skidåkning och skytte är differenserna små. I varje lopp finns ett dussintal segerkandidater.

Nya intressanta namn figurerar bland toppdamerna – Dzinara Alimbekava (Belarus), Elvira Öberg (Sverige) och Karoline Offigstad Knotten (Norge) för att nämna några.

Alla hör till den nya generationen skidskyttar som är på god väg mot toppen. Bland de tjugo främsta i totalcupen är sju damer under 25 år gamla. Alimbekava och Öberg har hittills varit de bästa ungdomarna.

Programmet är inte längre tillgängligt
Världscupen i skidskytte, damernas sprint (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det ska bli intressant att se om de håller nivån säsongen ut, eller om det är de mer rutinerade åkarna som till sist visar var skåpet ska stå?

De finländska damerna, med Mari Eder i spetsen, har hittills inte kunnat presentera en motsvarande nivåhöjning som de blåvita herrarna. Eder är den enda som lyckats knipa världscuppoäng. Framför allt i spåret går det inte att skönja likadana framsteg på damsidan som på herrsidan.

I dagens sprint är världscuppoäng ett realistiskt mål för trion Eder, Suvi Minkkinen och Venla Lehtonen. Eder skulle gärna få vara bland de tjugo bästa. Men att nå ett sådant resultat kräver prickfritt skytte.

Minimikravet är att alla tre tar sig till lördagens jaktstart. En plats bland de 60 bästa krävs för en jaktstartsbiljett.

Diskussion om artikeln