Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hjälporganisationer befarar att den ensammaste julen någonsin väntar många – men stöd finns att få

Från 2020
Mies ottamassa joulupuuroa lautaselle.
Bildtext Vasa svenska församling kör hem en tallrik risgrynsgröt till många ensamma i jul. Normalt brukar man äta gröten tillsammans på evenemanget Jul tillsammans i Trefaldighetskyrkans krypta, men i år har man tvingats inhibera.
Bild: Silva Nieminen / Yle

Ensamheten har ökat bland finländarna under pandemiåret och julen riskerar bli en verkligt svår tid för många. Men mitt i decembermörkret finns också en stark vilja att hjälpa. Nu satsas det på stöd och hjälp för ensamma finländare.

Det är de inställda evenemangens år som nu kulminerar. Och även under de sista veckorna av året är visan densamma. Inhiberad, står det exempelvis under ett tiotal av de evenemang som Vasa svenska församling har listat på sin hemsida för resten av året.

Att fira jul helt ensam är ofta svårt. Då alla evenemang dessutom är inhiberade finns det ingenstans att gå och helgen kan komma att kännas olidligt lång

Ett sådant evenemang är "Jul tillsammans" som varje år brukar locka människor till Trefaldighetskyrkan i Vasa på julafton.

Susanne Blomqvist är diakon vid Vasa svenska församling och hon sörjer att man tvingats ställa in programmet.

– Det är många ensamboende som brukar komma till kyrkan. De senaste åren har det varit mellan 25 och 35 personer som brukat dyka upp, både yngre och äldre. Det känns sorgligt att vi tvingats ställa in. Man skulle så gärna vilja träffas och vara tillsammans, säger Blomqvist.

Kör ut en portion gröt till dem som behöver det

Blomqvist och hennes kolleger kunde omöjligt tänka sig att de som behöver hjälpen mest skulle bli utan den helt och hållet. De funderade på vad de kunde göra istället.

– Vi kom fram till att vi gärna vill nå de här människorna och särskilt dem som firar sin jul ensam i hemmet. Så vi kom på att vi kan koka risgrynsgröt och köra ut portionerna till hemmen.

Ett besök med risgrynsgröt går fortfarande att få i Vasa, berättar Blomqvist. Den som önskar kan ta kontakt på telefonnummer 044 480 8363 och så levereras gröten hem under julafton.

Kasvomaskiin pukeutunut kävelee valasitun kuusen vierustalla kävelykadulla.
Bildtext Coronapandemin gör att många finländare i år firar en väldigt annorlunda jul. En del människor som aldrig tidigare upplevt ofrivillig ensamhet gör det nu.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Blomqvist och hennes kolleger inom diakonin vet att nöden och ensamheten är stor hos många. Man hjälper dem som har det allra svårast. För många av de utsatta har coronapandemin gjort livssituationen ännu svårare.

– Ensamheten är nog en stor del av den här julen. Coronatiden tär också på välmåendet överlag, människor börjar bli väldigt trötta.

Röda Korset startar svenskspråkig stödlinje

På Röda Korset vet kommunikatör Senni Puustinen att det har betydelse att det mesta i programväg är inställt i år. Många finländare, som lider av ofrivillig ensamhet, brukar finna tröst under julen genom att besöka någon typ av evenemang likt Jul tillsammans i Trefaldighetskyrkan i Vasa.

– Att fira jul helt ensam är ofta svårt. Då alla evenemang dessutom är inhiberade finns det ingenstans att gå och helgen kan komma att kännas olidligt lång. Eftersom det är ett svårt år som ligger bakom oss kan det under julhelgen synas som ångest och illamående, säger Puustinen.

Röda Korset har förberett sig på ett ökat behov av stöd och hjälp. Redan i våras utbildade man 200 frivilliga för att svara på behovet i form av en kristelefonlinje, Auttava puhelin. Då coronasituationen var som värst under våren tog många finländare kontakt, säger Puustinen.

Nu till jul öppnar Röda Korset för första gången även motsvarande stödlinje på svenska. Senni Puustinen är glad över att man nu kommer att kunna erbjuda samtalsstöd också för svenskspråkiga.

– Det är svårt att på förhand uppskatta hur många som kommer att ringa, men det känns viktigt för oss att kunna erbjuda den här hjälpen. Om ensamheten framkallar ångest måste det finnas någonstans att vända sig. Och hjälp behövs absolut på båda språken. Vi hoppas att just de som behöver den här här telefonlinjen ska hitta den.

jouluvaloja ja -koristeita
Bildtext Många hjälporganisationer vill erbjuda lite ljus i mörkret. Det finns stödtelefoner och chattlinjer och man uppmanar varje person som känner behov av stöd att modigt ta kontakt.
Bild: Juuso Stoor / Yle

Numret till Röda Korsets Hjälpande telefon är 0800 100 300. Till det numret kan man ringa 24-27 december mellan klockan 15 och 21.

Puustinen betonar att linjen finns till för alla som behöver den. Ensamhet är kanske inte det huvudsakliga problemet om man lever i ett hushåll med svårigheter som av någon anledning tillspetsas under julen, exempelvis med våld eller alkohol inblandade.

Eller så har man kanske inte upplevt ensamhet förut och överraskas av att det är tungt. Bland annat Institutet för hälsa och välfärd presenterade tidigare i veckan en undersökning som visade att coronarestriktionerna tydligt syns i att ensamheten ökat.

– Coronapandemin har fört med sig ofrivillig ensamhet för människor som inte tidigare har upplevt det. De kan ha levt ett mycket aktivt liv tidigare och har därmed drabbats av en stor omställning i år.

Chatt för unga håller öppet hela december

Också många unga har drabbats hårt av den pågående coronapandemin och det satsas extra också på stödtjänster riktade till ungdomar och unga vuxna.

En sådan är Ärligt talat, en chatt som erbjuder samtalsstöd för unga under julen. Chatten upprätthålls av Luckan UngInfo och håller öppet hela december, 18 timmar i veckan.

I chatten kan unga anonymt vända sig till handledare måndagar och onsdagar klockan 9-12 och måndagar, tisdagar, onsdagar och torsdagar klockan 19-22. Julafton och nyårsafton är undantag, då håller chatten öppet endast dagtid klockan 9-12.

Adressen är arligttalat.fi och dit har allt fler unga vänt sig sedan pandemistarten i mars. Handledare berättar att många unga som tar kontakt kämpar med ångest och depression som har ökat till följd av restriktionerna och begränsningarna i det sociala livet som pandemin fört med sig.

Under pandemin har våld i familjen och parrelationer också varit teman som unga oftare sökt sig till chatten för att få prata om.

En suddig äldre person i en dörröppning och i förgrunden en påse med en blomma.
Bildtext Känner du någon som är väldigt ensam i jul? Kanske har du möjlighet att hjälpa fastän det som rekommenderas just nu är att hålla avstånd. Det kan räcka med ringa och prata en stund.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Kriscentret Valo betjänar också

Också på Österbottens kriscenter Valo är man måna om att hålla öppet under julveckorna, också för svenskspråkiga.

Digitalt finns Valo till oavsett var den hjälpbehövande bor.

– Vi erbjuder krishjälp till hela landet på svenska via teams. Det betyder att man kan boka en tid 5-6 gånger kostnadsfritt. Allt sker anonymt och konfidentiellt, säger Camilla Björk på Valo.

Björk arbetar som koordinator för Valos svenskspråkiga kristelefon. Också kristelefonen är öppen under stora delar av julhelgen och erbjuder riksomfattande samtalsstöd på svenska. Numret är 09 2525 0112.

Kristelefonen är stängd 24-25.12, 1.1 och 6.1. Men Camilla Björk glädjer sig över att Röda Korsets nya svenskspråkiga stödtelefon har öppet just när Valos kristelefon har stängt.

Dubbel glädje i att hjälpa

Tillsammans arbetar organisationerna alltså för att finnas till hands för så många som möjligt. Diakon Susanne Blomqvist vid Vasa svenska församling vet att det är sant som det sägs, att delad glädje är dubbel glädje.

Fastän man måste hålla sig på två meters avstånd känner man ändå den spontana glädjen och tacksamheten hos dem man möter

Och för en ensam och utsatt kan en vänlig gest betyda oerhört mycket, säger Blomqvist inför julafton då hon och hennes församlingskolleger ska köra hem risgrynsgröt till behövande Vasabor.

– Jag har ju det bästa jobb man kan ha, för man ser glädjen i människors ögon när man kan ge dem någonting, en liten gåva. Fastän man måste hålla sig på två meters avstånd känner man ändå den spontana glädjen och tacksamheten hos dem man möter. När man själv kan vara med och dela ut så är det dubbel glädje.

Coronaåret har inte varit lätt för Blomqvist heller. Det är inte detsamma att träffas virtuellt eller prata i telefon som att möta den hjälpbehövande på riktigt.

– Man önskar verkligen att det snart ska lätta. Men när vi alla hjälps åt tillsammans tror jag att det här också går att komma sig igenom, säger Blomqvist.

Diskussion om artikeln