Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fis ger Petter Kukkonen en skriftlig varning efter snacket om disktrasor och tvättsvampar i kalsongerna: "Kunde ha valt bättre ord – men tänker inte backa"

Från 2020
Uppdaterad 19.12.2020 14:14.
Finlands tränare Petter Kukkonen har fått mycket uppmärksamhet på sistone.
Bildtext Finlands tränare Petter Kukkonen har fått mycket uppmärksamhet på sistone.
Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Det internationella skidförbundet Fis gillade inte att Finlands chefstränare i nordisk kombination tog bladet från munnen. För ett par veckor sedan riktade Petter Kukkonen skarp kritik mot att idrottare med hjälp av suspekta metoder tillåtits manipulera sina hoppdräkter. Därför tilldelas han nu en skriftlig varning.

För två veckor sedan stal Finlands tränare i nordisk kombination, Petter Kukkonen, rubrikerna då han snackade om disktrasor och tvättsvampar i kalsongerna.

Det hela handlade om att påhittiga idrottare i samband med mättillfällen ska ha maximerat utrymmet i skrevet. Med hjälp av olika redskap ska de ha försökt skapa maximalt utrymme i grenen för att få tillgång till optimala hoppdräkter.

Finländska experter förundrar sig över hoppdräkterna - Spela upp på Arenan

Kukkonen erkände att finländarna använt sig av disktrasor i kalsonger, men påstod också att konkurrenterna tagit till ännu radikalare metoder och använt sig av tvättsvampar.

Den finländska tränaren räknade med att stämningen inte kommer att vara särskilt munter då världscupen efter en paus på tre veckor under veckoslutet fortsätter i österrikiska Ramsau.

Tar varningen på allvar

Kukkonen tilldelas nu en skriftlig varning för sina utlåtanden, uppger Yle Urheilu.

– Jag tar varningen på allvar. Jag kunde ha valt bättre ord, säger Kukkonen i Ramsau.

– Jag tänker ändå inte backa från mitt egentliga budskap. Vi ber Fis att titta på hur mätningen går till. Finns där något som kan bidra till manipulation?

Kukkonen har bett om att det skulle ske nya mätningar i Ramsau.

– Enligt mig borde man titta på ärendet omgående. Många har föreslagit att frågan vore lämplig för vårmötet.

– Enligt EU-lagstiftningen betraktas idrottarna som proffs. De borde ha möjlighet att reklamera om de upplever att det skett fiffel. Det hela borde utredas av en tredje part. På det sättet skulle idrottarnas rättssäkerhet garanteras, säger Kukkonen.

Diskussion om artikeln