Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland förväntas kunna inleda coronavaccineringarna den 27 december

Från 2020
Uppdaterad 18.12.2020 12:41.
I USA vaccineras vårdpersonalen mot covid-19. Los Angeles 14.12.2020
Bildtext Vaccineringarna har inletts i USA och Storbritannien.
Bild: AFP / Lehtikuva

Social- och hälsovårdsministeriet förutspår att de första partierna av coronavaccinet kommer till Finland under julhelgen. Finland strävar efter att inleda vaccineringen den 27 december.

Förutsättningen för att vaccinet kommer till landet är att de godkänns av Europeiska kommissionen.

Kommissionen förväntas ta ett beslut om att godkänna försäljningen efter att de fått en rekommendation av Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA). EMAs rekommendation förväntas komma måndagen den 21 december.

Exakt hur många vaccindoser som anländer till Finland är fortfarande oklart.

Avdelningschef Tuija Kumpulainen från SHM sade i går under pressinfotatt den första satsen sannolikt ligger kring tusen vaccindoser som kommer delas ut till sjukhusen. Enligt Kumpulainen är den avgörande frågan hur stor vaccinleverans som skickas till Finland i januari.

EU länderna vill börja vaccinering samtidigt

På torsdagen sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att vaccineringarna i EU inleds från och med den 27 december.

Alla medlemsländer har inte meddelat om sin vaccinationstidtabell men bland annat Tyskland, Österrike och Italien har meddelat att de börjar vaccineringen den 27 december så länge det är möjligt.

Medlemsländerna bestämmer själva i vilken ordning befolkningen vaccineras. De flesta länder kommer ställa de äldre och sjukvårdare som behandlar covid-19 patienter först i kön.

Diskussion om artikeln