Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Polisen misstänker att de misstänkta Forsbymördarna har utsatt offret för våld tidigare: Handlar om ett brutalt och förnedrande fall

Från 2020
Gravljus i Forsby.
Bildtext Mordet chockerade Forsbyborna. Brottsplatsen har sedan dess fyllts av ljus.
Bild: Matti Myller / Yle

Polisen har gjort framsteg i utredningen av mordet som ägde rum i Forsby i Helsingfors den 4 december. Enligt uppgifter verkar de misstänkta ha mobbat och utsatt offret för våld under en längre tid.

De tre 16-åriga pojkarna hålls fortfarande häktade som misstänkta för mordet på en jämngammal pojke.

Polisen har under de gångna veckorna förhört de tre misstänkta pojkarna och genomfört tekniska utredningar.

Mordet beskrivs som sällsynt rått, förnedrande och brutalt.

Enligt de uppgifter som polisen fått har misshandeln pågått i flera tiotals minuter och på flera olika ställen runt det gamla sjukhusområdet i Forsby.

- På offrets kropp har man hittat många olika typer av skador som orsakats på flera olika sätt, säger utredningsledaren, kriminalkommissarie Marko Forss i ett pressmeddelande.

Polisen kan inte ge ut mer detaljerad information om skadorna eller hur de orsakats.

Det finns anledning att misstänka att de tre misstänkta har utsatt offret för våld och mobbning också tidigare.

- Hela situationen kan beskrivas som så att offret har betraktats som en "vän" som samtidigt har utsatts för mobbning i olika former. Med termen mobbning menar jag systematisk aktivitet som kan orsaka allvarliga fysiska och mentala konsekvenser för offret. I det här fallet misstänker vi att mobbningen har gått så långt och varit så allvarlig att det har lett till mord, konstaterar Forss.

Besökte brottsplatsen följande dag

De häktade 16-åringarna har i förhör medgett att de alla deltagit i misshandeln av kamraten. I det här skedet skiljer polisen inte på de misstänktas roller i misshandeln.

Två av de misstänkta har besökt brottsplatsen följande dag, på lördagen, för att kontrollera om offret fortfarande andades. Dessutom har de misstänkta plockat bort bland annat ölburkar som de lämnat efter sig.

Offret hittades först på måndagen den 7 december, men enligt uppgifter från förundersökningen lämnade de misstänkta offret på samma plats redan på fredagen den 4 december.

Enligt information som polisen fått hade pojkarna under kvällen firat en av de misstänktas födelsedag och alla hade druckit mer eller mindre alkohol.

Alla tre har senare, innan de greps, diskuterat händelserna och övervägt att gömma eller göra sig av med offrets kropp.

Polisen ber allmänheten om hjälp

Polisen ber fortfarande allmänheten om tips. Polisen efterlyser specifikt mer information om tidigare mobbning.

Det är misstanken om att det handlar om långvarig mobbning och upprepat våld som gör att polisen informerar så detaljerat om fallet redan i förundersökningsfasen.

- Vi hoppas att det här fallet väcker en bredare offentlig debatt och åstadkommer de nödvändiga förändringar som behövs för att något liknande aldrig ska hända igen, säger kriminalöverinspektör Jonna Turunen.

Förundersökningen fortsätter, men händelseförloppet är i det stora hela klart för polisen.