Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Man och kvinna i Raseborg vanskötte sina djur - fick fängelse och djurhållningsförbud

Från 2020
En vit höna
Bildtext Paret får inte ha höns i två års tid. Bilden är en arkivbild och har ingenting med det dömda paret att göra.
Bild: Mostphotos

Ett par i Raseborg har dömts till villkorligt fängelse för djurskyddsbrott. Kvinnan och mannen har trots upprepade anmärkningar inte tagit hand om djuren på sin gård.

Den övervakande veterinären gjorde totalt åtta besök på parets gård, som finns i Raseborg. Under varje besök kom det fram brister i djuren mående och skötsel.

Bland annat var hönshuset smutsigt och hönorna hade knappt om eller inget dricksvatten. Inte heller hästarna eller getterna hade tillräckligt med dricksvatten. Hästarnas och hundens skador hade varken blivit undersökta eller omskötta.

Överlag var djuren på gården väldigt magra. Bristerna har varit så stora att veterinären var tvungen att skyndsamt omhänderta getterna och hönorna.

Tingsrätten: bristerna var tydliga

Paret ansåg att de hade gjort förbättringar efter att de fått anmärkningarna. De ansåg också att de fick motsägelsefull information av veterinären.

Men Västra Nylands tingsrätt ansåg att det var tydligt att det fanns brister på gården. Paret har trots anmärkningarna inte heller agerat så att djurens tillstånd skulle förbättras.

Enligt tingsrätten hade paret en skyldighet att känna till vilket slags omvårdnad och foder djuren behöver. Paret borde också ha sett till att de hade ekonomiska förutsättningar att ta hand om djuren.

Mannen var dömd sedan tidigare

Mannen har redan år 2017 dömts för djurskyddsbrott. Han bör därför ha varit medveten om att hans agerande med högsta sannolikhet innebär att djuren lider. Därför ansåg tingsrätten att han gjort sig skyldig till uppsåtligt djurskyddsbrott.

Mannen dömdes till fyra månader villkorligt fängelse och kvinnan till 60 dagar villkorligt fängelse för djurskyddsbrott.

Båda två fick djurhållningsförbud fram till december 2023. Förbudet gäller getter och fjäderfä.