Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Invånare i Sibbo och Borgå vill ha hundskogar – Borgå stad tror att det är praktiskt och ekonomiskt omöjligt

Från 2020
Barbro står på rådhustorget i Borgå med sin svarta hund.
Bildtext Barbro Bergman-Robertz rastar hunden Chili varje vardagsmorgon.
Bild: Yle / Fredrika Lindholm

I Sibbo finns ett invånarinitiativ om att grunda en hundskog. Hundägare i Borgå har också börjat aktivera sig för att få en skogsdunge där hundarna kan springa fritt.

Barbro Bergman-Robertz är en av dem som drömmer om en hundskog i Borgå. Hon har varit hundägare i över femtio år. Då vi träffas är hon ute och rastar den fem månader gamla hunden Chili.

- Det hör till hundens natur att få röra sig fritt i terrängen och för tillfället finns här inget ställe där man lagligt kan ha hunden lös.

Bergman-Robertz poängterar att en hundpark är bra för mindre hundar och valpar, men att hundarna som vuxna behöver ett större revir. Vissa hundar kan också vara mer rädda än andra och då behöver de ännu mer utrymme för att ha möjlighet att gå åt sidan.

- Hundparkerna är anlagda, så det är inte en naturlig miljö och där finns det inte riktigt någonting annat att snusa på än andra hundars bajs och kiss.

Om Bergman-Robertz dröm om en hundskog skulle gå i uppfyllelse skulle hon besöka den flera gånger i veckan.

Hon önskar också att skogen i så fall skulle vara nära Borgå centrum så man kan ta sig dit utan bil, med tanke på miljön.

- Man njuter själv också av att se en hund som får vara lös och springa och vara glad, säger hon medan hunden Chili skäller glatt i bakgrunden.

Barbro står på rådhustorget i Borgå med julljus i bakgrunden.
Bildtext Barbro Bergman-Robertz har varit hundägare i över femtio år.
Bild: Yle / Fredrika Lindholm

Också i Sibbo drömmer man om en hundskog

Också i Sibbo finns ett invånarinitiativ om en hundskog. Initiativet startades i början av november. Det har för tillfället cirka 120 underskrifter och har ännu inte åkt i väg till kommunen för behandling.

Initiativtagaren önskar att Sibbo kommun skulle grunda en hundskog i någon av de skogar som kommunen äger, och föreslår att kommunen kan ta exempel av Helsingfors hundskog i Östersundom.

Hundskogen skulle bestå av ett större, markerat område där hundarna inte behöver vara kopplade. Förslagsvis skulle området ändå vara begränsat så att hundarna inte stör vilt och andra djur.

lemmikkikoirat leikkivät
Bildtext Hundparker passar bra för valpar och mindre hundar enligt Bergman-Robertz. (Arkivbild.)
Bild: Berislav Jurišić / Yle

För något år sedan lämnades en fullmäktigemotion om att grunda en hundskog i Borgå in. Då var det kommunteknikchef Kari Hällström som svarade på motionen.

Tanken om en hundskog föll av praktiska orsaker.

- Som hundägare tycker jag att det skulle vara bra med en hundskog, eftersom hundar också hör hemma i naturen. Men tyvärr kommer realiteterna rätt snabbt emot, säger Kari Hällström då Yle Östnyland ringer upp.

Ett problem är att hundar enligt lagen måste vara kopplade mellan den 1 mars och den 19 augusti. Det här skulle gälla också i en hundskog, vilket betyder att hundarna trots allt bara skulle få springa fritt i skogen under vintern.

Hundskogen borde dessutom vara avgränsad, och då är problemet hur staden ser till att gränserna faktiskt respekteras.

Hällström säger att han inte vet om hundskogar på andra orter har hägnats in, men enligt honom skulle det nästan krävas för att det ska fungera.

- Hunden vet åtminstone inte var gränsen går om det inte finns ett staket. Att inhägna hela området skulle kräva flera hektar staket, vilket i praktiken är omöjligt för att inte tala om dyrt.

Vanlig skog med gran, tallar och lövträd. Sol, sommar.
Bildtext Många hundar njuter av att få röra sig fritt i skogen. (Arkivbild.)
Bild: Yle / Pia Santonen

För att skogen skulle vara lättillgänglig behövs tillräckligt med parkeringsplatser i närheten. Något som också tillför extra kostnader för staden.

- Det är inte så där bara att peka ut ett område, konstaterar Kari Hällström. Underhållet är en fråga för sig. Om det är stor trafik i hundskogen så slits bottnen och blir till en lervälling. Det i sin tur betjänar inte någon, åtminstone inte som en naturupplevelse.

Det sista problemet består i att hitta en plats för hundskogen. Borgå stad äger mycket skog, men stora delar av den är uthyrd åt till exempel jaktlag.

- I och med att lagen och den ekonomiska situationen är vad de är, så tror jag tyvärr att vi knappast inom en snar framtid får anslag för en hundskog, avrundar Kari Hällström.

Diskussion om artikeln