Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mari Eder rasade i resultatlistan efter urusel ståserie – till slut flera minuter efter när det blev norsk trippelseger för första gången sedan 2002

Från 2020
Uppdaterad 18.12.2020 19:56.
Mari Eder efter lopp.
Bildtext Mari Eder får inte tävla mer i världscupen i år.
Bild: Lehtikuva

Mari Eder bäddade väl – men sedan var hon tillbaka i gamla synder. Skidskyttesprinten blev en blytung upplevelse för veteranen. Dagens bästa finländska var i stället Suvi Minkkinen.

Solen sken och vindvimplarna rörde sig inte speciellt mycket i österrikiska Hochfilzen på fredagen. Trots det bommades det rätt friskt i damernas sprint i världscupen.

En av syndarna på skjutvallen var det finländska hoppet Mari Eder. Drömmen om en tätplacering försvann i det stående skyttet.

Eder prickade alla tavlor i liggande skyttet och bäddade för en kamp i täten, men hela fyra missar i ståserien skickade 33-åringen hela vägen till en placering utanför de sextio bästa.

– Det är tufft att hantera när det kommer sådana här blackout-serier. I liggande har skjutit hyggligt, men i stående har det fallerat mycket, säger Eder i ett pressmeddelande.

Eder var över två och en halv minut efter täten och slutade 78:e. Det betyder också att hon har tävlat klart för i år.

Minkkinen nära poäng

Det blir ingen plats i lördagens jaktstart för Eder och enbart de trettio främsta i världscupen får starta i söndagens masstart. Efter helgens tävlingar pausar skidskyttarna till början av januari.

När Eder misslyckades var Suvi Minkkinen det blåvita glädjeämnet i sprinten.

Minkkinen bommade ett skott i sin liggserie, men var säkerheten själv i stående. Fullt hus vid andra besöket på vallen säkrade en plats i jaktstarten för andra veckan i rad.

Minkkinen var nära världscuppoäng, men tre sekunder skiljde henne från att öppna poängkontot i vinter. Det blev en 44:e plats för henne.

Norsk dominans

Minkkinen tappade framför allt tid i spåret. Hon var bara 70:e snabbast i ren åktid.

Tiril Eckhoff körde fortast av samtliga och hade råd med en bom. Hon säkrade en norsk trippelseger tillsammans med Ingrid Tandrevold och Marte Olsbu Røiseland.

Därmed fortsatte den norska dominansen i Hochfilzen. Norge tog hand om de fyra första placeringarna i torsdagens herrsprint.

– Jag är väldigt nöjd och stolt att få vara med om det här. Vi har byggt upp ett starkt lag och det är jättekul, säger Eckhoff enligt NRK.

Den norska tv-kanalen uppger att det har blivit norsk trippelseger två gånger tidigare i världscupen på damsidan. Senast det hände var 2002.

Även Sverige hade en stark laginsats med tre åkare bland de åtta främsta.

Skidskytte, världscupen:

Sprint, damer:
1) Tiril Eckhoff, Norge 19.38,0 (1)
2) Ingrid Tandrevold, Norge + 7,6 (0)
3) Marte Olsbu Røiseland, Norge + 24,6 (1)
4) Franziska Preuss, Tyskland + 25,1 (1)
5) Elvira Öberg, Sverige + 27,4 (1)
6) Hanna Öberg, Sverige + 29,4 (1)
---
44) Suvi Minkkinen, Finland + 1.44,3 (1)
78) Mari Eder, Finland + 2.40,7 (4)
84) Venla Lehtonen, Finland + 2.54,1 (2)

Diskussion om artikeln