Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO: Vaccinleveranserna till fattiga länder inleds i början av nästa år

Från 2020
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus i kostym. Han talar och håller upp händerna.
Bildtext WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus säger att beskedet om vaccindoserna till Covax var en milstolpe för global hälsa.
Bild: Salvatore di Nolfi / EPA

Leveranserna av coronavaccinet till fattiga länder ska komma i gång i början av nästa år, meddelar Världshälsoorganisationen WHO.

Enligt WHO har man nu avtal för nästan två miljarder vaccindoser.

- Det här är en fantastisk nyhet och en milstolpe för global hälsa, sa WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på fredagen.

Det är den globala samordningsmekanismen Covax som ansvarar för distributionen av vaccinet mot covid-19 globalt. Kring 190 länder har anslutit sig till Covax.

De första leveranserna kommer enligt Covax att inledas i början av nästa år, och alla 190 länder som anslutit sig till samarbetsmekanismen kommer att ha tillgång till vaccin under nästa års första halva.

Man har slutit avtal bland annat med Astra Zeneca och Johnson & Johnson, men ännu finns inget avtal med vare sig Pfizers/Biontech eller Moderna.

Vaccineringarna med Pfizers/Biontechs vaccin har redan kommit i gång och Modernas vaccin väntas få grönt ljus inom kort.

Fler doser och mer finansiering behövs

Många frågor kvarstår också bland annat gällande tidtabellen för när rika länder kan dela med sig av de vaccindoser som de redan reserverat.

Av de cirka 12 miljarder vaccindoser som väntas produceras nästa år har nästan 9 miljarder doser redan reserverats av rika länder. Enligt dataanalysföretaget Airfinity har till exempel Kanada reserverat tio doser per kanadensare.

Det finns en växande oro att fattigare länder blir överkörda i rusningen efter vaccin.

- Vi behöver ännu fler doser och mer finansiering, men nu har vi en klar väg till två miljarder doser, säger Seth Berkley, chef för vaccineringsalliansen Gavi.

Covax - globalt samarbete vid upphandling av vacciner

Källor: Reuters, AFP, AP