Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inrikesminister Ohisalo om Forsbydådet: “Sådant här borde inte ske i ett välfärdssamhälle”

Från 2020
Maria Ohisalo
Bildtext Maria Ohisalo efterlyser tidigt ingripande, men medger att barnskyddet länge lidit av resursbrist.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) säger att hon är djupt chockerad över våldsdådet i Forsby, där tre sextonåringar misstänks för mordet på en jämngammal pojke.

Maria Ohisalo säger att fallet rubbar samhällsfreden.

- Något sådant här borde inte hända i ett välfärdssamhälle. Man måste fråga sig vad som driver en människa att göra något så här förskräckligt. Jag framför mina kondoleanser till offrets anhöriga, säger Ohisalo till STT.

Enligt Ohisalo har många det bättre än någonsin i dagens samhälle. Men samtidigt hopar sig problemen hos en del.

- När det gäller mobbning är det i de grövsta fallen fråga om brottsliga handlingar. Vi ministrar har diskuterat frågan redan tidigare och åtgärdsprogrammet för förebyggande av mobbning bereds i undervisnings- och kulturministeriet.

Övergripande samarbete behövs

Ohisalo säger att polisens resurser minskat under det senaste årtiondet till år 2017.

- Nu har vi stärkt det förebyggande arbetet. Ett konkret exempel är Ankarverksamheten, där polisen arbetar tillsammans med socialvården, skolorna, ungdomsarbetet och hälsovården.

Ohisalo medger att barnskyddet länge haft resursbrist. Enligt henne har regeringen strävat efter att minska på antalet kunder hos barnskyddet.

- De som jobbar inom barnskyddet borde ha mer tid för sina fall. Jag har också uppmärksammat att särskild omsorg ska kunna erbjudas i tillräcklig utsträckning.

Särskild omsorg betyder vård och omsorg av barn som genom sitt beteende äventyrar sin egen uppväxt och utveckling eller hälsa.

Också köerna till barn- och ungdomspsykiatrin har vuxit.

- Tidigt ingripande är mer hållbart på ett mänskligt plan, men också ekonomiskt. Det är viktigt att myndigheterna lyfter fram oroväckande utvecklingar de vittnar i sitt eget arbete och får resten av samhället - framför allt politiker - att vakna och observera sin egen roll och sitt eget ansvar i de här frågorna, säger Ohisalo.

Källa: STT

Diskussion om artikeln